Kent Konseyi toplu taşımaya yapılan zamma tepki gösterdi

Edirne Kent Konseyi, toplu taşıma ücretlerine yapılan yüzde 37'lük zamma tepki gösterdi. Kent Konseyi Başkanı Özer Demir, Edirne'de ulaşımın sıkıntılı şekilde devam ettiğini, belediyenin acilen şehir içi otobüs sistemini hayata geçirmesi gerektiğini dile getirdi.

TAKİP ET

Selimiye Meydanı'ndaki bir kafede basın toplantısı düzenleyen Edirne Kent Konseyi, Belediye Meclisi haziran ayı toplantısında toplu taşıma ücretlerine yapılan zamma tepki gösterdi.

Kent Konseyi Başkanı Özer Demir gazetecilere yaptığı açıklamada, Edirne'de ulaşımın sıkıntılı şekilde devam ettiğini aktardı.

Selimiye Camii meydanındaki bir kafede düzenlenen basın açıklamasına,

Edirne Belediyesinin şehir içi otobüs sistemini hayata geçirmesi gerektiğini belirten Demir, ulaşıma getirilen zammın vatandaşları ekonomik olarak zorladığını dile getirdi.

Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mertcan Yalçın ise Edirne Belediyesi tarafından şehir içi toplu taşımanın sağlanması gerektiğini vurguladı.

ETUS araçlarının durumunun kötü olduğunu ifade eden Yalçın, “Ulaşım tekel imtiyazı ile ulaşım hizmeti yapanların minibüslerinin bir kısmı eski, yazın havasız ve sıcak, bazı hatlar çok kalabalık, sefer saatleri düzensiz, engelli ve yaşlı bireylere uygun donanımdan yoksun olmasına rağmen son derece yüksek bir ücretle taşıma yapılmaya devam edilmektedir. Hal böyle iken, bu dönem ilk belediye meclisinde ETUS araçlarına, araç başına yapılan katkı arttırılmış, ikinci meclis toplantısında ise seçim vaadi indirim olmasına rağmen toplu ulaşıma zam yapılmıştır. Yoksulluğun giderek artığı bu dönemde temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan vatandaşlarımız, ailelerin bizlere emaneti olan öğrenciler için öncelikle yapılan zammın iptal edilmesini talep ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

Yalçın, belediyenin temel görevlerinden birinin de toplu ulaşım olduğuna dikkat çekti.

Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın'ın seçim döneminde verdiği vaatleri unutarak zam yaptığını sölyeyen Yalçın, “Belediye, ulaşımdan tamamen çekilemez ya da kendi işini başkasına devredemez. Bu yeni dönemde de Belediye Başkanımız Sayın Filiz Gencan Akın ile belediye meclis üyelerinin mahkeme kararının kazanımlarını Edirne halkı lehine kullanmasını bekliyoruz. Bu gerekçelerle belediye başkanı ile belediye meclisinden ulaşıma yönelik taleplerimizi şu şekilde sıralıyoruz; Edirne'de tek tip ve tekelci ulaşım anlayışına son verilmeli, belediyemiz otobüslerle fiyatları da dengeleyecek şekilde ucuz ve nitelikli taşımacılık yapmalıdır. Belediye meclisinde kabul edilen zam kararı geri alınmalı, daha sonrasında ise öğrenciler gibi dezavantajlı gruplara uygulanacak tarife ucuzlatılmalıdır. Belirli bir zaman aralığındaki birden fazla binişlere ayrıca ücret alınmamalı ve daha önce getirilen kısa mesafe ücret iade kioskları tekrar aktif hale getirilmelidir. Toplu ulaşımdaki araçlar nitelikli hale getirilmeli, engelli arkadaşlarımızın hiçbir engelle karşılaşmadan toplu ulaşım araçlarını kullanabilmesi için çalışmalar başlatılmalı ve araçların sefer saatlerine uyması sağlanmalıdır. ETUS şoförlerine iletişim konusunda eğitim verilmeli, yolcuların rahatsız olacağı davranışlar engellenmeli, düzenli olarak denetim yapılmalıdır. Sonuç olarak Edirne'de toplu ulaşım belediye tarafından acilen düzene sokulmalı ve ucuzlatılmalı, belediye toplu ulaşımda kendi otobüsleriyle sisteme dahil olarak ulaşım sistemine kamusal ve nitelikli bir seçenek sunmalıdır.” Dedi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN