Kavurucu Sıcaklara Dikkat
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, hafta sonu Edirne'yi etkisi altına alacak olan kavurucu sıcaklara karşı uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ekuklu kronik rahatsızlıkları olanların, yaşlıların, hamilelerin ve bebeklerin aşırı sıcaklara maruz kalmamaları ve su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
İklim krizinin etkisiyle son yıllarda mevsim normallerinin üzerinde hava olayları meydana gelemeye başladı. Edirne önümüzdeki hafta sonundan itibaren aşırı sıcakların etkisine girecek. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin 4 ila 6 derece üzerinde seyredecek.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü İstanbul erken merkezinin yaptığı hava tahmin raporlarına göre bugünden başlayarak hava sıcaklığının yükselmeye başlaması beklendiği belirtildi. Hafta sonunda ise hava sıcaklığının daha da artması öngörüldü. Özellikle Trakya'daki Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkarak 41 dereceye kadar yükselmesi beklendiği raporda yer aldı.
Aşırı hava olaylarının gerçekleşme ihtimali ile ilgili konuşan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, iklim değişiklikleri nedeniyle bazı bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde hava sıcaklıklarının yaşanmaya başladığını dile getirerek bu duruma insan vücudunun adaptasyon sistemini olumsuz etkilediğini söyledi.
Aşırı sıcaklıkların bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Ekuklu bunların başında aşırı sıvı ve mineral kaybı geldiğini söyledi.
Aşırı sıcaklarda özelbir engel yoksa günde 1,5-2 litre sıvı tüketilmesinin önerildiğini aktaran Prof. Dr. Ekuklu, "Sıvı tüketimi konusunda bebek ve çocuklar özellikle önemlidir. Taze meyve suyu ve ayran bu konuda ilk akla gelen önerilerdir.Aşırı sıcaklarda alkol tüketimi önemli bir risk yaratır, bundan uzak durmak gerekir. Özellikle güneşin dik geldiği saatlerde (12-16) açık havada bulunulmamasıönerilir.Açıkta dolaşanların mutlaka güneşten koruyacak şapka vb önlemler almasıgerekir.Yurttaşların yaz aylarında açık renkli ve bol kıyafetler giymeleri önerilir.Bu tarzterlemeyi ve sıvı kaybını bir derece önleyecektir. Yine yaz aylarında sık karşılaşılan besin zehirlenmelerinin önüne geçmek için hazırlanan yemeklerin fazla bekletilmeden tüketilmesi önerilir. Ayrıca pişmiş ve çiğ gıdalar ayrı ayrı saklanmalıdır. Pişmiş yemekler soğumadan buzdolabına konmalıdır" ifadelerine yer verdi.
"Mayonez gibi yağlı gıdaların sıcakta bekletilmemesi gerekir"
Mayonez gibi yağlı gıdaların sıcakta bekletilmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ekuklu, "Yemekler olanaklı olduğunca buharda pişirilmeli, yağlı ve kızarmış yemeklerin tüketimi azaltılmalıdır. Özellikle etli ve sütlü besin maddeleri dışarıda bekletilmemelidir.Konserve tüketiminde ürünün bozuk olmadığından emin olunmalıdır. Bunun için üründe gaz oluşup oluşmadığı kontrol edilmeli, gaz oluşan ya da kokusu değişen ürünler tüketilmemelidir.Açıkta satılan ve bozulma olasılığı yüksek olan gıda maddelerinden kaçınılmalıdır.Mümkün olduğunca pişmiş ve sulu gıdalar tercih edilmelidir.Alınan tüm gıda maddelerinin son kullanma tarihleri kontrol edilmelidir. Son olarak da yukarıda sayılan sorunlarla karşılaşıldığında, özellikle de bilinçkaybı gibi ciddi durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" şeklinde açıklamada bulundu.
Aşırı sıcaklarda mecbur olmadıkça saat 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerekiyor.