Kavurucu sıcak bası meslek gruplarını olumsuz etkiliyor

Son yılların en sıcak günlerinde çalışan fırıncılar, dönerciler ve tava ciğer ustaları zorlu mesaisine devam ediyor.

TAKİP ET

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi Edirne'de fırıncıları, dönercileri ve tava ciğer ustalarını zorlu bir mesainin içine sokuyor. Kavurucu sıcaklar altında ekmek yetiştiren fırın ustaları, ayakta döner kesen ustalar ve güneşin altında çalışan ayakkabı boyacıları, işlerini aşkla sürdürmek için sıcaklığa rağmen çaba harcıyorlar.

Edirne'de etkili olan bunaltıcı sıcaklar, günlük yaşamı oldukça zorlaştırıyor. Özellikle hava sıcaklığının 40 dereceyi aşması, bazı meslek grupları için dayanılmaz bir hal alıyor. Bu meslek grupları arasında ise fırıncılar, dönerciler ve tava ciğer ustaları ön plana çıkıyor. Kızgın ocakların başında çalışan bu ustalar, ter dökerken kendi yöntemleriyle serinlemeye çalışıyorlar.

Sıcakta çalışan ustalar, serinlemek için bol su tüketiyorlar ve bazen şişelerine doldurdukları buzlu ve soğuk suyu boynunda ve alnında gezdirerek ferahlama sağlamaya çalışıyorlar.

Dönercilerden Erkan Görgüç, "Ateş başında sıcaklık 70-80 dereceyi buluyor. Çok zorlanıyoruz. Yüzümüzü ıslak havlu ile yıkayarak serinlemeye çalışıyoruz" diyor. Çay ocağı işletmecisi Celalettin Özmen ise, "Dışarısı çok sıcak. Bizim çalıştığımız ortamda sıcaklık iki katına çıkıyor. İçerideki ortamı soğutmak için havlu, soğuk su, peçete ve klima gibi yöntemleri kullanıyoruz. Sıcak havadan dolayı işimiz biraz zor. Mücadele ediyoruz" şeklinde konuştu.

40 derece sıcaklık altında döner kesen Emircan Körüklü, "Hava 40 dereceyse burada 50-60 dereceye çıkıyor. Burada terliyoruz. Buz ve su kullanarak serinlemeye çalışıyoruz" diyor. Fırında çalışan Şenol Atasoy ise, "Dışarıda bakarak burada daha fazla sıcakta çalışıyoruz. Fırın başında olduğumuz için sıcaklık 60 derecenin üzerine çıkıyor. İşimiz olduğu için zorlanmıyoruz. Mücadele etmeye devam ediyoruz. Bol su içiyoruz. Maalesef çırak yetişmiyor, gelecek nesil de gelmiyor" diye konuştu.

Tava ciğer ustası Uğurcan Imrak, sıcaklığın ocak başında çalışanları da etkilediğini söyleyerek, el havlularını veya küçük bezleri ıslatarak enselerine, boynuna ve göğüs kafeslerine koyarak serinlemeye çalıştıklarını belirtiyor.

Edirne'de bu sıcak yaz günlerinde, fırıncılar, dönerciler ve tava ciğer ustaları kavurucu sıcaklara rağmen çalışmalarını sürdürerek hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor.

KUMRU ÖNGÜN