Karaağaç acısı reçel oldu
Edirne'nin Karaağaç Mahallesi'nde yaklaşık 70 yıldır Karaağaç Biberi üretimine devam eden Yılmaz Ule yaklaşık 2 ay boyunca gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda Karaağaç Biberi'nden reçel üretmeyi başardı. Ule, ikametinde ürettiği Karaağaç Biber reçelini GÜNDEM'e tanıtırken özel tarifini keşfetmesinin ardından reçelin, kente özgü bir marka olması amacıyla çalışmalara başlayacağını söyledi.
Edirne'nin Karaağaç Mahallesi'nde yaklaşık 70 yıldır Karaağaç Biberi üretimine devam eden Ule Ailesi'nin mensubu Yılmaz Ule (53), yaklaşık 2 ay boyunca gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda Karaağaç Biberi'nden reçel üretmeyi başardı. Edirne'ye gelen misafirlere tava ciğer yanında sunulan ve sadece Karaağaç Mahallesi'nde üretilmesi nedeniyle kentin en önemli ürünlerinden biri olan Karaağaç Biberi'nin acısını tatlı ile buluşturan Ule, testlerinin ardından ürettiği reçeli GÜNDEM'e tanıttı.
Yılda 100 ton Karaağaç Biberi üreten ve üretiminin büyük çoğunluğunu ciğercilere satan Ule, acı ile tatlıyı bir araya getirirken; Karağaç Biber reçelinin kente özgü bir marka olması için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı. Ule, çalışmaları sonucunda ortaya çıkardığı özel tarifi açıklamazken; meraklılarına ise Karaağaç Mahallesi'nde bulunan ikametinde ikramlarda bulunuyor. Testlerin tamamlanmasının ardından 2 kilo Karaağaç Biber reçeli ürettiğini açıklayan Ule; 'Karaağaç biberinden reçel yapabilmek için 2 ay boyunca test yaptık. Sonucunda da testlerimiz başarıya ulaştı. Testleri eşimle birlikte evimizde yaptık. Ne kadar ve nasıl malzeme kullanmamız, nasıl pişirmemiz gerektiğini testlerin sonucunda bulduk. Önümüzdeki dönemde bize özel olan tarifinin patentini alarak ve seri üretim yaparak Edirne ve dışına satışını yapmak istiyoruz. Çünkü bu lezzeti Edirne'ye kazandırmamız lazım' ifadelerine yer verdi.
Bir tohumdan acı tatlı lezzetler
Edirne'nin sadece Karaağaç Mahallesi'nde yetişen biberinden reçel yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Ule; 'Hem tatlı, hem acıyı bir araya getirdik. Çok hoş bir tat ortaya çıktı. Karaağaç biberi ve kahvaltılık sosunun ardından reçelini de üretmeye başlıyoruz. Bir tohumla 3 farklı lezzet sunuyoruz. Karaağaç Mahallesi'ndeki komşularımız ile de paylaştık. Reçeli yiyen herkes çok memnun kaldı. Bundan sonra tüm Edirne ile paylaşarak vatandaşlarımızın damak tatlarına farklı bir lezzet sunacağız. Yakın zamanda merak eden vatandaşlarımız için tadım yapmayı istiyoruz. Çok lezzetli bir ürün ortaya çıktı. Sadece anlatmakla tarif edilemez, herkesin yemesi lazım. Hem tatlısı, hem acısı var. Edirne'nin yerel ürünlerinin satıldığı isteyen tüm işletmelerde satışa da sunulabilir, gelen misafirlere de ikram edilebilir' dedi.
Acı ile tatlının özel uyumu
Ule Ailesi tarafından üretilen Karaağaç Biber reçeli, tatlı ile acının özel bir uyumu ile dikkat çekiyor. Tüketimi sırasında şeker tadı yoğun olmayan ve rahat tüketilebilen Karaağaç Biber reçeli, damakta bıraktığı acı tat ile de tatlı ile acının uyumuna güzel bir örnek sunuyor.