Kapıkule Sınır Kapısı'nda yaya geçişi yeniden başlatıldı

Kapıkule Gümrük Kapısında yaya geçişi yeniden başlatıldı. Edirne Valisi Yunus Sezer, kentteki sınır kapılarında işlem rekoru kırıldığını belirtti.

TAKİP ET

Türkiye ekonomi modeli ile ihracat hızı arttı. Avrupa'ya açılan Edirne'deki sınır kapılarında işlem rekoru kırıldı.

Ticaret Bakanlığı Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı Edirne'deki Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala ve Pazarkule ile Kırklareli'ndeki Dereköy gümrük kapıları yoğun bir yılı geride bıraktı.

Yeni yatırımlar ve modernize edilen sınır kapıları geliştirilen sistemlerle beraber sınır kapılarındaki işlem hızı ve sayısı artarak dış ticareti olumlu yönde etkiledi.

Komşu ülkelere ticaretin gelişmesine yönelik adımlar da sonuç vererek yolcu aracı giriş çıkışı bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında artış görüldü.

Geçen yıl gümrük kapılarında 12 milyon 323 bin 200 kişi giriş yaparken bu yıl 13 milyon 428 bin 400'e yükselerek rekor kırdı. 2023 yılı içerisinde araç giriş-çıkış sayıları da 5 milyon 106 bin 543 olarak gerçekleşti.

Kapıkule Sınır Kapısı'nda yetkililerle giriş-çıkış ve yaya yolcu geçişinin serbest bırakılması hakkında toplantı gerçekleştiren Edirne Valisi Yunus Sezer, yaya geçişlerinin de tekrar başladığını aktardı.

Her sene yolcu ve araç geçişlerinde artış olduğunu söyleyen Vali Sezer, “Malumunuz dünyadaki en büyük kapılardan bir tanesi ve iş hacmi olarak da çok geniş bir alana, geniş bir geçişe hitap ediyor. Burada daha önce tabii her senede artarak devam eden bir yolcu geçişi ve araç geçişi var. Öncelikle bu sene de yoğun bir araç ve yolcu geçişi var. Burada da arkadaşlarımız 24 saat esasına göre gece gündüz büyük bir hizmet veriyorlar. Geçen yıl toplam araç geçişimiz 4 milyon 645 bin civarındayken bu sene yüzde on artış ile 5 milyon 106 bin 543 araç geçişimiz var. Yine yolcu sayısında da yüzde 10 artış var. 2022 yılında 12 milyon 323 bin yolcu geçişi varken bu sene 2023 yılında da 13 milyon 500 bin yolcu geçişi var. Geçişlerin hızlı ve kolay yapılabilmesi için de önemli tedbirler alındı. Peron sayıları arttırıldı, yine ilave personeller görevlendirildi. Burası sınır şehri, esnafımızın günü birlik geçişleriyle ilgili olarak da özel bir mekanizma geliştirildi ve kuyrukta beklemeden esnafımızın kolaylıkla geçmesi için de arkadaşlarımız gerekli tedbirleri aldılar.” Şeklinde konuştu.

Yaya geçişlerinin 2020 yılında pandemi nedeniyle durdurulduğunu belirten Sezer, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'den yaya geçişlerinin tekrar başlatıldığını dile getirdi.

Yaya geçişlerinin tekrar başlatılması konusunda 2 aydır çalışma yaptıklarını aktaran Sezer, “Yaya geçişi toplam geçişte yüzde 5'e tekabül ediyor yaklaşık olarak toplam geçişlerde. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceği düşünülüyor. Arkadaşlarımız özel tedbirler aldılar, özel bir peron, özel görevlendirmeler yaptılar. İnşallah hayırlı olur. Şu anda Kapıkule için geçerli. Pazarkule'yle ilgili görüşmeler devam ediyor. Zaten daha önce Hamzabeyli'de vardı. İpsala'da daha önce yokmuş zaten, 2020'den önce ama orayla görüşeceğiz karşılıklı. Tabii her iki ülkenin de tedbir alması lazım. Bugün itibariyle Kapıkule'de başlatıyoruz.” Dedi. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar