Kanola yaklaşık 30 bin dönüm araziye ekildi

Trakya'nın önemli tarım ürünlerinden biri haline gelen kanola, Lalapaşa'da bu yıl yaklaşık 30 bin dönüm arazide ekildi.

TAKİP ET

Ayçiçeğinden sonra “yeni altın çiçek” olarak adlandırılan kanola bitkisini üreticiler tarafından tercih ediyor.

İklim değişikliği, kanola ekim alanlarının artmasına katkıda bulundu. Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, bu yılki artışı özellikle iklim koşullarına bağladı. Kanola ekimi Eylül ayında başlamış ve geçtiğimiz haftaki yağışlar, tohumların filizlenmesine yardımcı olmuş durumda olduğunu söyledi.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, yağ kalitesi, verimi yüksek ve kış şartlarına dayanıklı olan kanolanın yağışa ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Lalapaşa bölgesinde yaklaşık 30 bin dönüm arazide kanola ekimi yapıldığını dile getiren Öztürk, “Kanola ekiminde çiftçiler hazırladılar ektiler yağışlar az geldi. Bir an önce yağışların gelmesini bekliyoruz. Kanolalar tehlikeye girmeye başladı. Çok az yağışlar düştü. Onlar da kanolanın çıkışını sağladı. Çok güzel çıktı ama arkası gelmeyince altındaki toprak kuru kaldı. Toprak kuru olunca kanolalar tehlikeye girmeye başladı. Bazı çiftçiler bozup tekrar ekmeye başladı.” Dedi.

Öztürk, kanolanın bu sene geçtiğimiz dönemlere nazaran daha fazla tercih edilmesinin sebebinin iklimsel değişiklik olduğunu aktardı.

“KANOLA ÇOK RİSKLİ BİR BİTKİ”

Kanolanın ayçiçeğine göre daha dayanıklı olduğunu vurgulayan Öztürk, “Kanolanın kış tavırlı olmasından dolayı ve iki senedir ayçiçeğinden fazla para yapmasından dolayı. Kanola çok riskli bir bitki, depolayamadığından dolayı çok mağduriyet yaşanabilir. İnşallah olmaz.”dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın planlı ekim dönemini de değerlendiren Öztürk, uygulamanın tarımsal üretimde verimliliği artıracağını aktardı.

Öztürk, kaynakların daha etkin kullanımı için projeden daha önceki yıllarda gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

“Bizim ziraat odaları olarak savunduğumuz bir şey. Buna geç kalınmıştır. 30-40 sene önceden başlaması gereken bir olaydı. Süreç yeni başladı ufak tefek aksaklıkları var. Süreci bizde takip ediyoruz katkı sunuyoruz. Bunun devam etmesi, bazı şeylerin siyasete kurban edilmemesi, bunun sürdürülebilmesi Türk tarımı için çok önemli. Ülkenin ihtiyacı olan ürünler ekilecektir. İhtiyaçtan dolayı ekildiği zaman pazarlanması da kolay olacaktır.” Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar