Kanayan yaraya davet
Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluğu, 3 Kasım'da kullanımına son verilen vahşi depolama çöplüğündeki hayvanların şartlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlediği etkinlikte Edirne Belediyesi'ni sorumlu davranmaya davet ederek 'İsteğimiz Edirne Belediyesi'nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve burada yaşayan hayvanların gerek beslenmesini gerekse tedavilerini eksiksiz yaptırmasıdır. Burası, Edirne'nin kanayan yarasıdır' dedi. Topluluğun düzenlediği etkinliğe çok sayıda sivil toplum örgütü ve hayvanseverler de destek verdiler.
Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluğu, Edirne Belediyesi'nin katı atık depolama tesisinin 3 Kasım'da açılmasıyla birlikte kullanımına son verilen vahşi depolama çöplüğündeki hayvanların şartlarına dikkat çekmek amacıyla etkinlik düzenledi. Vahşi depolama çöplüğünde düzenlenen etkinliğe EDHAYKO, Pati Dostlar Kurulu, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Plastiğe Hayır Platformu, Edirne Nar Kadın Dayanışma Ağı ve hayvanseverler de destek verirken; etkinlikte Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ve Belediye ekipleri de katıldılar.
Vahşi depolama çöplüğünün kullanımına son verilmesi nedeniyle açlık ve hastalıkla savaş veren hayvanlara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinlikte yemek ve su odakları oluşturulurken; Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluğu tarafından temin edilen su ve yemekler hayvanlara dağıtıldı. Dağıtımın ardından basın açıklaması gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu Başkan Yardımcısı Yağmur Islattı, uzun yıllardan beri vahşi depolama çöplüğüne atılan atıkların Edirne Belediyesi'nin katı atık depolama tesisini 3 Kasım'da açmasıyla birlikte vahşi depolama çöplüğüne atılmadığını belirterek; 'Burada yüzlerce hayvan bugüne kadar bölgeye atılan atıklarla beslenmeye çalışırken; durumun değişmesiyle açlıkla ve hastalıklarla karşı karşıya kalmışlardır. Yüzlerce canımız, burada yaşam savaşı vermektedir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, tüm hayvanların yaşamlarını güvence altına almaktadır. Biz, Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu olarak şehrimizde yaşayan tüm hayvanların yaşam hakkı için çalışmayı kendimize görev edindik. Trakya Üniversitesi'nin her alanda öncü olduğu gibi bu konuda da öncü olması gerektiğine inandık. Bugün burada bulunmamızın amacı yalnızca buradaki hayvanları beslemek değil; aynı zamanda onların sesini tüm Türkiye'ye duyurmaktır. Edirne çöplük canları bir yaşam savaşı vermektedir ve vicdanı olan her insanın desteğine ihtiyaçları vardır. Ümidimiz, başlatmış olduğumuz bu etkinliğin kitleler halinde yayılması ve bölgede bir an önce kalıcı çözümler sağlanmasıdır' ifadelerine yer verdi.
'Bölge kontrol altına alınmalı'
Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu olarak bölgede kendi imkanlarıyla besleme yapan EDHAYKO'nun çağrısına duyarsız kalamayarak besleme etkinliği başlattıklarını söyleyen Islattı; 'Davetimiz üzerine şu an bizlere destek vermeye gelmiş Edirne Doğayı ve Hayvanları Yaşatma ve Koruma Derneği, Pati Dostlar Kurulu, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Plastiğe Hayır Platformu, Edirne Nar Kadın Dayanışma Ağı ve birçok bağımsız hayvansever şu anda burada bulunmaktadır. Hepimizin ortak amacı ve temennisi buradaki hayvanların düzenli olarak beslenebilmesi, tedavilerinin yapılması, kısırlaştırılma işlemine bir an önce başlanarak bölgenin kontrol altına alınmasıdır' dedi.
'Belediye sorumluluğunu yerine getirmeli'
Islattı, açıklamasında Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne de dikkat çekerek; 'Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi metninde hayvanların da hakları olduğu açıkça belirtilmiştir. Devletimiz, hem imzalamış olduğu uluslararası anlaşmalarla hem de kanunlarla yaşam hakkını güvence altına almış ve yerel yönetimlere bu konuda sorumluluklar yüklemiştir. İsteğimiz; Edirne Belediyesi'nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve burada yaşayan hayvanların gerek beslenmesini gerekse tedavilerini eksiksiz yaptırmasıdır. Burası, Edirne'nin kanayan yarasıdır. Burada en kısa sürede bir çözüm bulunmalıdır. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Başta bizden desteğini esirgemeyen Değerli Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'na, çağrımıza sessiz kalmayan Edirne Doğayı ve Hayvanları Yaşatma ve Koruma Derneği, Pati Dostlar Kurulu, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Plastiğe Hayır Platformu, Edirne Nar Kadın Dayanışma Ağı'na ve tüm hayvanseverlere topluluğumuz adına teşekkür eder, konunun takipçisi olacağımızı bildiririz. Biz buradayız, buradaki canların yanındayız ve her zaman öyle kalacağız' sözlerine yer verdi.
'Belediye mama almıyor'
Islattı'nın basın açıklamasının ardından etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunan EDHAYKO Başkanı Nurhan Kalender, 3 yıldan bugüne Edirne vahşi depolama çöplüğündeki durumu incelediklerini söyleyerek; 'Fakat en azından hayvanlar atık yemeklerle aç kalmıyorlardı. 1 aydır inanılmaz zor durumda kaldık. 1 aydır 1 gün bile 700 canı doyuramadık. Burada ciddi bir problem var. Biz, Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan'dan buraya mama almasını istiyoruz. Şu an acilen mama alması gerekiyor. 2 gün sonra yine bu hayvanlar aç kalacaklar. Bizim burada besleme yapmamız için aylık en az 5-10 bin TL bütçe gerekiyor. Belediye'nin bugün buraya gelme amacı; çocukların buraya aktarımı zor olacaktı. Çocuklar da ben de söyledim. Rektörlük araç verememiş. Edirne Belediyesi'nden istemelerini söyledik. Haftaya kulübe etkinliği olacak ve yine Belediye'den istemelerini söyleyeceğiz. Çünkü mecburuz, bizim bütçemiz yok. Bugün buradaki mamaların hepsini öğrenciler aldı. Bugün bu hayvanları öğrenciler besledi. Buradaki hayvanlar bugün öğrenciler sayesinde doydu. 1 aydır burada kontrolünü yapıyoruz. Belediye ile de zaten irtibat halindeyiz. Bir sürü yer bildirdik fakat hâlâ bidonlar alınmadı, anlaşmalar tam olarak yapılamadı. Gelen en fazla 3 bidon yemek oluyor. O da bu kadar cana ne kadar yetecek? Sonuçta bizim de bütçemiz çok kısıtlı. Her gün 200 TL ayırabilecek bir bütçemiz yok. Gerçekten çok zorluk yaşıyoruz. Şu anda doydular ama hayvanlar 2 gün sonra yine açlar. Belediye mama almıyor. Bu etkinliğin sebebi de budur. Hayvanlar aç ve mağdurlar. Şu anda 700 köpek kesin var. Tarlalara bakın. Cezaevine kadar köpek var. Ortada ciddi bir problem var. Biz bu problemi aşamıyoruz. Sağ olsun öğrenciler çağrımıza duyarsız kalamadılar. Onlara çok teşekkür ediyorum. Bir de kulübe etkinliği yapacaklar. Fakat bu kadar. Yani Belediye'nin yemek katkısı yok' dedi.
'Belediye buraya gelmemizi istemedi'
Etkinlikte açıklamalarda bulunan Pati Dostlar Kurulu Temsilcisi İbrahim Dönmez ise Pati Dostlar Kurulu'nun kuruluşunu tamamladığını açıklayarak; 'Bizim buradaki amacımız; çöplükteki hayvanlardır. Çöplükteki hayvanların karınlarının doyması ve gerekli tedavilerini yaptırabilmemiz için Pati Dostlar'ı kurmaya karar verdik. Ayrıca Edirne Valiliği onayı ile kumbaralarımız yapılıyor. Belirli noktalar kabul ettiler ve kumbaralarımızı o noktalara koyacağız. Bizim buradaki hayvanların karınlarını doyurabilmemiz için saygıdeğer halkımızdan oradan da hayvanlara yardım yapmalarını istiyoruz. Yaklaşık 1 seneden beri buraya geliyorum. Edirne Belediyesi, bize buraya gelirken hiçbir şekilde yardım etmedi. Bizim buraya gelmemizi bile istemediler. Çünkü ben buraya her gelip canlı yayın yaptığımda bana burada söylenen Valilik'ten ya da Belediye'den izin ya da onaylı bir yazı almamı ve o şekilde çöplüğe gelebileceğimizi söylediler. Ben bunu yapmadım. Çünkü çöplüğe gelmek benim insani borcumdur. Ben buradaki hayvanları bu şekilde asla bırakamam. Bu yüzden Sayın Recep Gürkan'ı gerçekten görevini yapmaya davet ediyorum. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca zaten sahipsiz olan hayvanlar Belediye'nin sorumluluğu altındadır. Belediye bize destek versin. Şu anda da Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu bu etkinliği oluşturdu. Onlara çok teşekkür ederiz. Belediye'den sadece araç sıkıntımız olduğu için araç istedik. Çünkü buraya gelirken de araç konusunda çok sıkıntı çekiyoruz. Belediye sadece bize araç sağladı. Buralara konulan mamalıklar, suluklar daha yeni konuldu. Biz bunları da istemiştik. Yazın sıcağında kendi ellerimizle sular taşıdık. Belediye'ye, gerekli yerlere gittik ve burada su odaklarının yapılmasını istedik. Bunu da '˜yapacağız' deyip yapmadılar. Bizi hep kandırdılar ve biz hep kendi ellerimizle buraya sularımızı taşıdık, yemeklerimizi verdik. Belediye gerçekten görevini yapmıyor ve şu anda buraya da benim tahminimce bu etkinliği kendi üstlerine çekmeye çalışmak için geldiler. Biz böyle bir şeye asla ve asla katılmıyoruz. Bu etkinliği yapan Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu'dur. Belediye, bize sadece araç desteği sağladı. Araç desteği sağladığı için de teşekkür ederiz' ifadelerine yer verdi.
'Hayvanların durumundan sorumluyuz'
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Eren ise hayvan besleme etkinliğinde çok sayıda sivil toplum örgütünün bir araya gelmesinin çok sevindirici olduğunu belirterek; 'Bu mesajı alan Belediye'nin de buraya ekipleriyle gelip besleme etkinliğine katılması, bunu sürdürebileceğinin teminatını vermesi de gerçekten hoş. Demek ki bir araya gelmek önemli. Bu kenti bu hale getirenler, hayvanların durumundan sorumlu olan bizleriz. Kenti planlarken köpekleri hiç düşünmedik, her yere beton döktük. Ayaklarının altında bir tane toprak bulamayan hayvanlar doğrudan kentin dışına sürüldüler. Onun için biz de bu sorunun çözümünde, odağında olmak zorundayız. Biz, Belediye'nin bundan sonra daha dikkatli adımlar atacağına, daha planlı ve programlı çalışacağına inanıyoruz. Bunun takipçisi olmak da biz sivil toplum örgütlerinin görevidir. Çok zıtlaşmanın da anlamlı olduğuna inanmıyorum. Her şeyin diyalogdan geçeceğine inanıyorum. Herkes hayvanları seviyor, onlar için bir şeyler yapmak istiyor. Sivil ve yerel yönetimler olarak bu enerjiyi birleştirirsek çözüm olacağına inanıyorum. Toplantılar yapıldı, kararlar alındı. Köpekler düzenli olarak kısırlaştırılacak, geçici barınağa alınacak. Böyle bir planlama olduğu Belediye tarafından açıklanmıştı. Biz süreci takip etmeye devam edeceğiz. Zaman zaman da böyle etkinlikler yapacağız. Evimizdeki yemek artıklarını geri dönüştürmek son derece güzel bir şey. Emeğimize acımayarak kalkıp geleceğiz. Belediye görevini yapacak, sivil toplum da destekleyecek' dedi.
'Değişim için çalışın'
Plastiğe Hayır Platformu temsilcisi Begona Rodriguez, hayvan besleme etkinliğine katılanlara teşekkür ederek; 'Buradaki insanlar bencil ve tembel değiller. Zamanlarını sadece evlerinde oturarak geçirmiyorlar. Yiyeceklerini bıraktılar, plastik kullanımına karşı dikkat çekiyorlar, cam kullanımını destekliyorlar. Belediye zaman geçirmeden bu gruplarla işbirliği yaparsa bir şeyler değişmeye başlar. Fakat sadece hükümetin bir şeyler yapmasını beklerseniz, beklemeye devam edersiniz. Eğer bir şeyi sevmiyorsanız, onu değiştirmek için sadece durmayın, değiştirin' sözlerine yer verdi.
'Hayvanların hali çok kötü'
Edirne Nar Kadın Dayanışma Ağı Temsilcisi Şenay Durmaz ise hayvan besleme etkinliğinde hem mutlu hem de hüzünlü anlar yaşandığını söyleyerek; 'Edirne Nar Kadın Dayanışma Ağı olarak Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu'nun çöplükte besleme etkinliğine katıldık. Biraz hüzünlü biraz da mutlu edici bir etkinlik oldu. Hayvanların hali çok kötü. Edirne'de bulunan hemen hemen bütün toplulukların bu davete iştirak ederek hayvanların halini görmeleri sağlandı. Hem de basının da dikkatini çektiği için Edirne halkının da burada hayvanların yaşadıkları zorlukları görebilmesi sağlandı. Kendi adıma da Edirne Nar Kadın Dayanışma Ağı adına da mutluyum. Katılan herkese teşekkür ediyorum' dedi.
'Geçici barınma evini başlatıyoruz'
Etkinliğe Edirne Belediyesi ekipleriyle birlikte katılan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ise Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu ile görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyerek; 'Yağmur hanım, Kardelen hanım ve ismini bilmediğim gerçekten iyi yürekli birçok öğrenci geldiler ve Cumartesi günü 14.00'da burada bir etkinlik yapacaklarını söylediler. Biz de bundan çok mutlu olduk. Eski çöp yerimizi biz kapattık. Bir aydır buraya çöp atmıyoruz ve yeni düzenli depolamaya geçtik. Böyle olunca da buradaki köpeklerimiz bir süreliğine açlıkla karşı karşıya kalabilirdi. Veteriner arkadaşımızla beraber geçen yazdan beri burasıyla ilgili projeler yaptık. Veteriner arkadaşlarımızla beraber burada geçici bir barınma evini başlatıyoruz. Beslenme odakları yapacağız. Bugün için burada Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu ile beraber boruları ikiye kestirerek mamalık yaptık. Ayrıca betondan suluklar da yaptırdık. Daha önce de buraya bunlardan koymuştuk ama ne yazık ki ihtiyacı olan dostlarımız almışlar. Bugün Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu ve diğer sivil toplum örgütlerinden birçok dostumuz ve iyi yürekli insanlarla burada besleme yapıyoruz. Başta Yağmur ve Kardelen hanımlara ve diğer ismini hatırlayamadığım üniversitedeki iyi yürekli, güzel insanlara teşekkür ediyorum' ifadelerine yer verdi.
'Devletin aşı geç pişer ama pişer'
Bütün canlıların yaşam haklarına saygılı olduklarını söyleyen Dr. Tanrıkulu; 'Bu anlamda da birbirimizi kırmadan, ötekileştirmeden ve dilimizi de olabildiğince naif, insansever, hayvansever yaparak bir çalışma yapmak durumundayız. Birbirimizi kırarsak, hakaret edersek ancak kötülük üretiriz. Biz diyoruz ki; bütün hayvan dostlarımızla, hayvansever dostlarımızla Edirne Belediyesi olarak beraber çalışacağız. Çünkü biz, yaşam hakkına saygılı bir belediyeyiz. Bunun dışında hiçbir şey aklımızdan geçmez. Ama bazen yapamadıklarımız olur. Özeleştiri yaparız, geciktiğimiz olur ama yaparız. Devletin işi, devletin aşı geç pişer ama pişer' dedi.
'Çok iyi bir düzenlemeye gideceğiz'
Vahşi depolama çöplüğündeki hayvan sayısının 700 civarında olduğunu açıklayan Dr. Tanrıkulu; 'Ama bugün hiç görmediğimiz yavruları da gördük. Ne yazık ki köylerden de buraya getirilen çok fazla yavrulu köpekler var. Bu da bizi çok zora sokuyor. Bu yavrulu köpekleri atıp buradaki popülasyonu artırıyorlar. Biz, büyük bir ihtimalle burada çok iyi bir düzenlemeye gideceğiz. Bu hayvanlarımız çöpten beslenmeye alışmışlar. Birçok hastalıklara maruz kalmışlar. Onları hep birlikte elimizden geldiğince rahatlatacağız. Burada da en önemli görev iyi yürekli, hayvansever dostlarımıza düşüyor' sözlerine yer verdi.
'Her gün 7-8 varil getiriyoruz'
Edirne Belediyesi'nin vahşi depolama çöplüğündeki hedefinin hayvanları yaşamanı sağlamak olduğunu belirten Dr. Tanrıkulu; 'Onların hastalıksız bir şekilde yaşamlarını idame etmesini sağlamak. Ama bu Türkiye'nin genel bir sorunudur. Bununla da ilgili kanun koyucular, iktidarlar bir çözüm üreteceklerdir. Çünkü birçok farklı multifaktöriyel nedenler var ve bunları çözmemiz gerekiyor. Sokak hayvanı kavramı nedir? Nasıl olmalıdır? Ne yapmalıyız? Onların popülasyonunun azaltılması için neler yapmalıyız? Kısırlaştırmalar çok zor. Trakya'da bu sorunu nasıl çözeriz? Bu sorun, tüm Türkiye için önemli bir sorundur. Bu anlamda da kanun koyucuların buna bir çözüm üretmesi gerekiyor. Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nin bin 400 kişilik bir yemekhanesi var. Onlarla geçen hafta bir protokol imzaladık ve atık yemekleri biz alıyoruz. Ayrıca askeriye ile ilgili bir çalışma yaptık. Askeriyede de bütün kalan yemekleri biz alacağız. Bir araç ve iki kişiyi bu işle görevlendirdik. Günde ortalama 10 varil yemek topluyoruz. Buraya da 7-8 varil getiriyoruz. Düzenli olarak her gün görevli arkadaşımız geliyor. 1 aydır bu şekilde çalışıyoruz' dedi.
Hayvansever baba-kız
Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Hasan Islattı, Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu tarafından düzenlenen vahşi depolama çöplüğündeki hayvanları besleme etkinliğine katıldı. Hayvansever kimliği ile de tanınan Islattı, etkinlikte Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu'nda Başkan Yardımcısı görevini yürüten kızı Yağmur Islattı ile bir arada olmanın gururu yaşadığını söyledi. Islattı, kızı Yağmur Islattı gibi genç yaşlarındayken 1+1 boyutundaki evinde 14 kedi beslediğini hatırlatarak; 'Sahiplendirdiklerim de oldu. Kızımın da hayvanseverliği benden geliyor olabilir. Bugün birlikte bir etkinlik düzenledik. Ama büyük bir çoğunluğun emeğini Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu verdi. Elimden geldiğince sonuna kadar ben de destek olmaya çalışacağım. Az önce de kızımla Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu'nun birimlerinin kurulması ile ilgili konuştuk. Örneğin; her fakültesinin sorumlusu olmalı. Sorumlular hem üye toplamak için hem de böyle etkinlikler yapmak için çaba göstermeliler. Trakya Üniversitesi'nin bütün birimlerine yaymak açısından birimlerin kurulması gerekiyor. Bir de umarım bugünkü etkinlik Edirne Belediyesi olsun, Edirne Valiliği olsun, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü olsun önemli bir ders olacağını düşünüyorum. Bugünü tek günde yapmak marifet değil. Hayvanları doyurduk ve gayet mutlular. Peki haftaya yapabilecek miyiz? Zor. Ondan sonraki hafta olacak mı? O da zor. Bu nedenle Trakya Üniversitesi, bir araç ve bir eleman tahsis etmeli ve yemekhanede atılan 10'larca varil yemeği getirseler yeterli olur. Ama bununla ilgilenecek birileri olmalı. Öğrenci bugün yaptı ama haftaya yapabilecek mi? Para toplayabilecek mi? Bu nedenle kurumların ciddi olarak bizlere destek olmalarını bekliyoruz' ifadelerine yer verdi.
Vahşi depolama çöplüğünün kullanımına son verilmesi nedeniyle açlık ve hastalıkla savaş veren hayvanlara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinlikte yemek ve su odakları oluşturulurken; Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluğu tarafından temin edilen su ve yemekler hayvanlara dağıtıldı. Dağıtımın ardından basın açıklaması gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu Başkan Yardımcısı Yağmur Islattı, uzun yıllardan beri vahşi depolama çöplüğüne atılan atıkların Edirne Belediyesi'nin katı atık depolama tesisini 3 Kasım'da açmasıyla birlikte vahşi depolama çöplüğüne atılmadığını belirterek; 'Burada yüzlerce hayvan bugüne kadar bölgeye atılan atıklarla beslenmeye çalışırken; durumun değişmesiyle açlıkla ve hastalıklarla karşı karşıya kalmışlardır. Yüzlerce canımız, burada yaşam savaşı vermektedir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, tüm hayvanların yaşamlarını güvence altına almaktadır. Biz, Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu olarak şehrimizde yaşayan tüm hayvanların yaşam hakkı için çalışmayı kendimize görev edindik. Trakya Üniversitesi'nin her alanda öncü olduğu gibi bu konuda da öncü olması gerektiğine inandık. Bugün burada bulunmamızın amacı yalnızca buradaki hayvanları beslemek değil; aynı zamanda onların sesini tüm Türkiye'ye duyurmaktır. Edirne çöplük canları bir yaşam savaşı vermektedir ve vicdanı olan her insanın desteğine ihtiyaçları vardır. Ümidimiz, başlatmış olduğumuz bu etkinliğin kitleler halinde yayılması ve bölgede bir an önce kalıcı çözümler sağlanmasıdır' ifadelerine yer verdi.
'Bölge kontrol altına alınmalı'
Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu olarak bölgede kendi imkanlarıyla besleme yapan EDHAYKO'nun çağrısına duyarsız kalamayarak besleme etkinliği başlattıklarını söyleyen Islattı; 'Davetimiz üzerine şu an bizlere destek vermeye gelmiş Edirne Doğayı ve Hayvanları Yaşatma ve Koruma Derneği, Pati Dostlar Kurulu, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Plastiğe Hayır Platformu, Edirne Nar Kadın Dayanışma Ağı ve birçok bağımsız hayvansever şu anda burada bulunmaktadır. Hepimizin ortak amacı ve temennisi buradaki hayvanların düzenli olarak beslenebilmesi, tedavilerinin yapılması, kısırlaştırılma işlemine bir an önce başlanarak bölgenin kontrol altına alınmasıdır' dedi.
'Belediye sorumluluğunu yerine getirmeli'
Islattı, açıklamasında Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne de dikkat çekerek; 'Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi metninde hayvanların da hakları olduğu açıkça belirtilmiştir. Devletimiz, hem imzalamış olduğu uluslararası anlaşmalarla hem de kanunlarla yaşam hakkını güvence altına almış ve yerel yönetimlere bu konuda sorumluluklar yüklemiştir. İsteğimiz; Edirne Belediyesi'nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve burada yaşayan hayvanların gerek beslenmesini gerekse tedavilerini eksiksiz yaptırmasıdır. Burası, Edirne'nin kanayan yarasıdır. Burada en kısa sürede bir çözüm bulunmalıdır. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Başta bizden desteğini esirgemeyen Değerli Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'na, çağrımıza sessiz kalmayan Edirne Doğayı ve Hayvanları Yaşatma ve Koruma Derneği, Pati Dostlar Kurulu, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Plastiğe Hayır Platformu, Edirne Nar Kadın Dayanışma Ağı'na ve tüm hayvanseverlere topluluğumuz adına teşekkür eder, konunun takipçisi olacağımızı bildiririz. Biz buradayız, buradaki canların yanındayız ve her zaman öyle kalacağız' sözlerine yer verdi.
'Belediye mama almıyor'
Islattı'nın basın açıklamasının ardından etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunan EDHAYKO Başkanı Nurhan Kalender, 3 yıldan bugüne Edirne vahşi depolama çöplüğündeki durumu incelediklerini söyleyerek; 'Fakat en azından hayvanlar atık yemeklerle aç kalmıyorlardı. 1 aydır inanılmaz zor durumda kaldık. 1 aydır 1 gün bile 700 canı doyuramadık. Burada ciddi bir problem var. Biz, Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan'dan buraya mama almasını istiyoruz. Şu an acilen mama alması gerekiyor. 2 gün sonra yine bu hayvanlar aç kalacaklar. Bizim burada besleme yapmamız için aylık en az 5-10 bin TL bütçe gerekiyor. Belediye'nin bugün buraya gelme amacı; çocukların buraya aktarımı zor olacaktı. Çocuklar da ben de söyledim. Rektörlük araç verememiş. Edirne Belediyesi'nden istemelerini söyledik. Haftaya kulübe etkinliği olacak ve yine Belediye'den istemelerini söyleyeceğiz. Çünkü mecburuz, bizim bütçemiz yok. Bugün buradaki mamaların hepsini öğrenciler aldı. Bugün bu hayvanları öğrenciler besledi. Buradaki hayvanlar bugün öğrenciler sayesinde doydu. 1 aydır burada kontrolünü yapıyoruz. Belediye ile de zaten irtibat halindeyiz. Bir sürü yer bildirdik fakat hâlâ bidonlar alınmadı, anlaşmalar tam olarak yapılamadı. Gelen en fazla 3 bidon yemek oluyor. O da bu kadar cana ne kadar yetecek? Sonuçta bizim de bütçemiz çok kısıtlı. Her gün 200 TL ayırabilecek bir bütçemiz yok. Gerçekten çok zorluk yaşıyoruz. Şu anda doydular ama hayvanlar 2 gün sonra yine açlar. Belediye mama almıyor. Bu etkinliğin sebebi de budur. Hayvanlar aç ve mağdurlar. Şu anda 700 köpek kesin var. Tarlalara bakın. Cezaevine kadar köpek var. Ortada ciddi bir problem var. Biz bu problemi aşamıyoruz. Sağ olsun öğrenciler çağrımıza duyarsız kalamadılar. Onlara çok teşekkür ediyorum. Bir de kulübe etkinliği yapacaklar. Fakat bu kadar. Yani Belediye'nin yemek katkısı yok' dedi.
'Belediye buraya gelmemizi istemedi'
Etkinlikte açıklamalarda bulunan Pati Dostlar Kurulu Temsilcisi İbrahim Dönmez ise Pati Dostlar Kurulu'nun kuruluşunu tamamladığını açıklayarak; 'Bizim buradaki amacımız; çöplükteki hayvanlardır. Çöplükteki hayvanların karınlarının doyması ve gerekli tedavilerini yaptırabilmemiz için Pati Dostlar'ı kurmaya karar verdik. Ayrıca Edirne Valiliği onayı ile kumbaralarımız yapılıyor. Belirli noktalar kabul ettiler ve kumbaralarımızı o noktalara koyacağız. Bizim buradaki hayvanların karınlarını doyurabilmemiz için saygıdeğer halkımızdan oradan da hayvanlara yardım yapmalarını istiyoruz. Yaklaşık 1 seneden beri buraya geliyorum. Edirne Belediyesi, bize buraya gelirken hiçbir şekilde yardım etmedi. Bizim buraya gelmemizi bile istemediler. Çünkü ben buraya her gelip canlı yayın yaptığımda bana burada söylenen Valilik'ten ya da Belediye'den izin ya da onaylı bir yazı almamı ve o şekilde çöplüğe gelebileceğimizi söylediler. Ben bunu yapmadım. Çünkü çöplüğe gelmek benim insani borcumdur. Ben buradaki hayvanları bu şekilde asla bırakamam. Bu yüzden Sayın Recep Gürkan'ı gerçekten görevini yapmaya davet ediyorum. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca zaten sahipsiz olan hayvanlar Belediye'nin sorumluluğu altındadır. Belediye bize destek versin. Şu anda da Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu bu etkinliği oluşturdu. Onlara çok teşekkür ederiz. Belediye'den sadece araç sıkıntımız olduğu için araç istedik. Çünkü buraya gelirken de araç konusunda çok sıkıntı çekiyoruz. Belediye sadece bize araç sağladı. Buralara konulan mamalıklar, suluklar daha yeni konuldu. Biz bunları da istemiştik. Yazın sıcağında kendi ellerimizle sular taşıdık. Belediye'ye, gerekli yerlere gittik ve burada su odaklarının yapılmasını istedik. Bunu da '˜yapacağız' deyip yapmadılar. Bizi hep kandırdılar ve biz hep kendi ellerimizle buraya sularımızı taşıdık, yemeklerimizi verdik. Belediye gerçekten görevini yapmıyor ve şu anda buraya da benim tahminimce bu etkinliği kendi üstlerine çekmeye çalışmak için geldiler. Biz böyle bir şeye asla ve asla katılmıyoruz. Bu etkinliği yapan Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu'dur. Belediye, bize sadece araç desteği sağladı. Araç desteği sağladığı için de teşekkür ederiz' ifadelerine yer verdi.
'Hayvanların durumundan sorumluyuz'
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Eren ise hayvan besleme etkinliğinde çok sayıda sivil toplum örgütünün bir araya gelmesinin çok sevindirici olduğunu belirterek; 'Bu mesajı alan Belediye'nin de buraya ekipleriyle gelip besleme etkinliğine katılması, bunu sürdürebileceğinin teminatını vermesi de gerçekten hoş. Demek ki bir araya gelmek önemli. Bu kenti bu hale getirenler, hayvanların durumundan sorumlu olan bizleriz. Kenti planlarken köpekleri hiç düşünmedik, her yere beton döktük. Ayaklarının altında bir tane toprak bulamayan hayvanlar doğrudan kentin dışına sürüldüler. Onun için biz de bu sorunun çözümünde, odağında olmak zorundayız. Biz, Belediye'nin bundan sonra daha dikkatli adımlar atacağına, daha planlı ve programlı çalışacağına inanıyoruz. Bunun takipçisi olmak da biz sivil toplum örgütlerinin görevidir. Çok zıtlaşmanın da anlamlı olduğuna inanmıyorum. Her şeyin diyalogdan geçeceğine inanıyorum. Herkes hayvanları seviyor, onlar için bir şeyler yapmak istiyor. Sivil ve yerel yönetimler olarak bu enerjiyi birleştirirsek çözüm olacağına inanıyorum. Toplantılar yapıldı, kararlar alındı. Köpekler düzenli olarak kısırlaştırılacak, geçici barınağa alınacak. Böyle bir planlama olduğu Belediye tarafından açıklanmıştı. Biz süreci takip etmeye devam edeceğiz. Zaman zaman da böyle etkinlikler yapacağız. Evimizdeki yemek artıklarını geri dönüştürmek son derece güzel bir şey. Emeğimize acımayarak kalkıp geleceğiz. Belediye görevini yapacak, sivil toplum da destekleyecek' dedi.
'Değişim için çalışın'
Plastiğe Hayır Platformu temsilcisi Begona Rodriguez, hayvan besleme etkinliğine katılanlara teşekkür ederek; 'Buradaki insanlar bencil ve tembel değiller. Zamanlarını sadece evlerinde oturarak geçirmiyorlar. Yiyeceklerini bıraktılar, plastik kullanımına karşı dikkat çekiyorlar, cam kullanımını destekliyorlar. Belediye zaman geçirmeden bu gruplarla işbirliği yaparsa bir şeyler değişmeye başlar. Fakat sadece hükümetin bir şeyler yapmasını beklerseniz, beklemeye devam edersiniz. Eğer bir şeyi sevmiyorsanız, onu değiştirmek için sadece durmayın, değiştirin' sözlerine yer verdi.
'Hayvanların hali çok kötü'
Edirne Nar Kadın Dayanışma Ağı Temsilcisi Şenay Durmaz ise hayvan besleme etkinliğinde hem mutlu hem de hüzünlü anlar yaşandığını söyleyerek; 'Edirne Nar Kadın Dayanışma Ağı olarak Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu'nun çöplükte besleme etkinliğine katıldık. Biraz hüzünlü biraz da mutlu edici bir etkinlik oldu. Hayvanların hali çok kötü. Edirne'de bulunan hemen hemen bütün toplulukların bu davete iştirak ederek hayvanların halini görmeleri sağlandı. Hem de basının da dikkatini çektiği için Edirne halkının da burada hayvanların yaşadıkları zorlukları görebilmesi sağlandı. Kendi adıma da Edirne Nar Kadın Dayanışma Ağı adına da mutluyum. Katılan herkese teşekkür ediyorum' dedi.
'Geçici barınma evini başlatıyoruz'
Etkinliğe Edirne Belediyesi ekipleriyle birlikte katılan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ise Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu ile görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyerek; 'Yağmur hanım, Kardelen hanım ve ismini bilmediğim gerçekten iyi yürekli birçok öğrenci geldiler ve Cumartesi günü 14.00'da burada bir etkinlik yapacaklarını söylediler. Biz de bundan çok mutlu olduk. Eski çöp yerimizi biz kapattık. Bir aydır buraya çöp atmıyoruz ve yeni düzenli depolamaya geçtik. Böyle olunca da buradaki köpeklerimiz bir süreliğine açlıkla karşı karşıya kalabilirdi. Veteriner arkadaşımızla beraber geçen yazdan beri burasıyla ilgili projeler yaptık. Veteriner arkadaşlarımızla beraber burada geçici bir barınma evini başlatıyoruz. Beslenme odakları yapacağız. Bugün için burada Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu ile beraber boruları ikiye kestirerek mamalık yaptık. Ayrıca betondan suluklar da yaptırdık. Daha önce de buraya bunlardan koymuştuk ama ne yazık ki ihtiyacı olan dostlarımız almışlar. Bugün Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu ve diğer sivil toplum örgütlerinden birçok dostumuz ve iyi yürekli insanlarla burada besleme yapıyoruz. Başta Yağmur ve Kardelen hanımlara ve diğer ismini hatırlayamadığım üniversitedeki iyi yürekli, güzel insanlara teşekkür ediyorum' ifadelerine yer verdi.
'Devletin aşı geç pişer ama pişer'
Bütün canlıların yaşam haklarına saygılı olduklarını söyleyen Dr. Tanrıkulu; 'Bu anlamda da birbirimizi kırmadan, ötekileştirmeden ve dilimizi de olabildiğince naif, insansever, hayvansever yaparak bir çalışma yapmak durumundayız. Birbirimizi kırarsak, hakaret edersek ancak kötülük üretiriz. Biz diyoruz ki; bütün hayvan dostlarımızla, hayvansever dostlarımızla Edirne Belediyesi olarak beraber çalışacağız. Çünkü biz, yaşam hakkına saygılı bir belediyeyiz. Bunun dışında hiçbir şey aklımızdan geçmez. Ama bazen yapamadıklarımız olur. Özeleştiri yaparız, geciktiğimiz olur ama yaparız. Devletin işi, devletin aşı geç pişer ama pişer' dedi.
'Çok iyi bir düzenlemeye gideceğiz'
Vahşi depolama çöplüğündeki hayvan sayısının 700 civarında olduğunu açıklayan Dr. Tanrıkulu; 'Ama bugün hiç görmediğimiz yavruları da gördük. Ne yazık ki köylerden de buraya getirilen çok fazla yavrulu köpekler var. Bu da bizi çok zora sokuyor. Bu yavrulu köpekleri atıp buradaki popülasyonu artırıyorlar. Biz, büyük bir ihtimalle burada çok iyi bir düzenlemeye gideceğiz. Bu hayvanlarımız çöpten beslenmeye alışmışlar. Birçok hastalıklara maruz kalmışlar. Onları hep birlikte elimizden geldiğince rahatlatacağız. Burada da en önemli görev iyi yürekli, hayvansever dostlarımıza düşüyor' sözlerine yer verdi.
'Her gün 7-8 varil getiriyoruz'
Edirne Belediyesi'nin vahşi depolama çöplüğündeki hedefinin hayvanları yaşamanı sağlamak olduğunu belirten Dr. Tanrıkulu; 'Onların hastalıksız bir şekilde yaşamlarını idame etmesini sağlamak. Ama bu Türkiye'nin genel bir sorunudur. Bununla da ilgili kanun koyucular, iktidarlar bir çözüm üreteceklerdir. Çünkü birçok farklı multifaktöriyel nedenler var ve bunları çözmemiz gerekiyor. Sokak hayvanı kavramı nedir? Nasıl olmalıdır? Ne yapmalıyız? Onların popülasyonunun azaltılması için neler yapmalıyız? Kısırlaştırmalar çok zor. Trakya'da bu sorunu nasıl çözeriz? Bu sorun, tüm Türkiye için önemli bir sorundur. Bu anlamda da kanun koyucuların buna bir çözüm üretmesi gerekiyor. Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nin bin 400 kişilik bir yemekhanesi var. Onlarla geçen hafta bir protokol imzaladık ve atık yemekleri biz alıyoruz. Ayrıca askeriye ile ilgili bir çalışma yaptık. Askeriyede de bütün kalan yemekleri biz alacağız. Bir araç ve iki kişiyi bu işle görevlendirdik. Günde ortalama 10 varil yemek topluyoruz. Buraya da 7-8 varil getiriyoruz. Düzenli olarak her gün görevli arkadaşımız geliyor. 1 aydır bu şekilde çalışıyoruz' dedi.
Hayvansever baba-kız
Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Hasan Islattı, Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu tarafından düzenlenen vahşi depolama çöplüğündeki hayvanları besleme etkinliğine katıldı. Hayvansever kimliği ile de tanınan Islattı, etkinlikte Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu'nda Başkan Yardımcısı görevini yürüten kızı Yağmur Islattı ile bir arada olmanın gururu yaşadığını söyledi. Islattı, kızı Yağmur Islattı gibi genç yaşlarındayken 1+1 boyutundaki evinde 14 kedi beslediğini hatırlatarak; 'Sahiplendirdiklerim de oldu. Kızımın da hayvanseverliği benden geliyor olabilir. Bugün birlikte bir etkinlik düzenledik. Ama büyük bir çoğunluğun emeğini Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu verdi. Elimden geldiğince sonuna kadar ben de destek olmaya çalışacağım. Az önce de kızımla Trakya Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu'nun birimlerinin kurulması ile ilgili konuştuk. Örneğin; her fakültesinin sorumlusu olmalı. Sorumlular hem üye toplamak için hem de böyle etkinlikler yapmak için çaba göstermeliler. Trakya Üniversitesi'nin bütün birimlerine yaymak açısından birimlerin kurulması gerekiyor. Bir de umarım bugünkü etkinlik Edirne Belediyesi olsun, Edirne Valiliği olsun, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü olsun önemli bir ders olacağını düşünüyorum. Bugünü tek günde yapmak marifet değil. Hayvanları doyurduk ve gayet mutlular. Peki haftaya yapabilecek miyiz? Zor. Ondan sonraki hafta olacak mı? O da zor. Bu nedenle Trakya Üniversitesi, bir araç ve bir eleman tahsis etmeli ve yemekhanede atılan 10'larca varil yemeği getirseler yeterli olur. Ama bununla ilgilenecek birileri olmalı. Öğrenci bugün yaptı ama haftaya yapabilecek mi? Para toplayabilecek mi? Bu nedenle kurumların ciddi olarak bizlere destek olmalarını bekliyoruz' ifadelerine yer verdi.