Kadınlara para yönetimi dersi

Edirne'de Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2018 '' 2023 yılları arasında uygulayacağı 'Kadının Güçlenmesi Strateji Eylem Planı' çerçevesinde Edirne'de 'Finansal Okur Yazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi' konulu panel bir panel düzenlendi. Paneldeki konuşmacılar, kadınların ekonomik güçlenmesine yönelik destek ve teşvikleri anlattılar.

TAKİP ET

'Finansal Okur Yazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi' konulu panele konuşmacı olarak İŞKUR İl Müdürü Şengül Çildam, KOSGEB İl Müdürü Veysel Vural, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Kadın Girişimciler Yönetim Kurulu üyesi Muradiye Akcan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Erdinç Topçu ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Sosyal Çalışma Uzmanı Neslihan Güleryüz katıldı.

Edirne Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda yapılan panelin açış konuşmasını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş yaptı. Amaçlarının kadınları ekonomik yönde güçlendirmek ve para yönetimi konusunda farkındalıklarını arttırmak olduğunu kaydeden Özbaş, paneli düzenleyenlere de teşekkür etti.

Üç üniversite bitirmiş

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Kadın Girişimciler Yönetim Kurulu üyesi Muradiye Akcan yaptığı sunumda kendi hayatından örnekler verdi. Türkiye'ye geldiğinde Türkçe bilmediğini belirten Akcan üç üniversite bitirdiğini söyledi. Akcan şöyle konuştu: 'Almanya'da doğdum, Türkiye'ye geldiğimde Türkçe bilmiyordum. Türkçe öğrendim ve sonrasında binlerce insana gidip bir şeyler anlatmaya çalışıyorum. Üniversitede çalıştığım dönemde ücretli ders veriyordum ve kadro istememiştim. Ailem çalışmamı istemedi. Ben gizli gizli üniversitede ders vermeye başladım, daha sonra başarılı bir öğretmen olduğumu duyunca kayınpederim ses çıkarmadı ve devam ettim. Oğlum yeni doğmuştu hem onu büyütüyordum hem bu işi yapıyordum. Daha sonra kadro istediğimde bir sınavı kazanamadım. 3 üniversite bitirdim ve takdirlik bir öğrenci olmama rağmen yavaş okuduğum için bir sınav kazanamadım. 2005 yılında Edirne'de hızlı okuma kursuna başladım. Hatta kursa başlamadan önce dedim ki (Ben kaç üniversite bitirdim, bana okumayı mı öğretecekler?) 2005 yılında dalga geçtiğim kursun 2010 yılında sahibi oldum. 2009'da önce öğrenci oldum, okuma hızımı arttırdım. Sonra öğretmen oldum. Daha sonraları hiç istemeden sahibi oldum. Bütün Türkiye'yi gezerek bir sistem kuruyorum. 10 yıl içerisinde Edirne'de bu işi o kadar çok geliştirdim ki bu konuda kitabım var, bir online hızlı okuma programım var. Türkiye'nin dört bir yanında ben şimdi bu sistemi kurmaya çalışıyorum. Ankara'ya gidiyorum, Milli Eğitim Bakanlığı'na program yazmaya çalışıyorum.'

Önce kendine güven

Kadınların başarılı olabilmeleri için önce kendilerine güvenmeleri gerektiğinin kaydeden Akcan 'Öncelikle kendinize güvenmelisiniz. Okumayan annelerimiz de var ama sizlere çok imkan sunulmakta. Bunlara katılmaktan çekinmeyin, lütfen zaman ayırın. Kendinize güvenin, potansiyelinizin farkında olun ama aynı zamanda üşenmeyin de. Ben buraya Babaeski'den ceketimi alıp geldim. Çok zengin bir ailedeydim ama sıfırdan başladım. Şoförüm vardı, buraya geldiğimde minibüse bindim. Hiç gocunmadım hala gocunmuyorum. Çalışmak çok güzel bir şey. Bunu göze almak zorundasınız. Eğer hayatta bir yerlere gelmek istiyorsanız ter dökeceksiniz. Ter dökmeden elde edilen başarı çok çabuk uçup gidiyor. Tek ihtiyacınız olan şey istemek. İstediğiniz anda ona ulaşabileceğinizi göreceksiniz. Ama emek vermekten, terlemekten korkmayacaksınız' ifadelerini kullandı.

Panelin diğer konuşmacıları da kadınların ekonomik yönden güçlendirilmesi konusunda sunumlar yaptı.