Kadın projesine erkek onayı
İki üyenin dışında tüm üyeleri erkeklerden oluşan Edirne İl Genel Meclisi, dezavantajlı kadınların desteklenmesi amacıyla oluşturulan Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi'nin eş finansmanında yer almayı oy birliğiyle kabul etti. Oylama sırasında meclisteki erkek üye sayısı dikkat çekerken kadınlar için oluşturulan projeye onay veren tek kadın üye AK Parti grubundan Melek Uzgör oldu. Meclis'te Uzgör'ün dışında CHP grubundaki kadın üye Çiğdem Gegeoğlu ise oturuma katılmadı.
Edirne İl Genel Meclisi'nin dün düzenlenen 2020 yılı sosyal gelişmeyi destekleme programı kapsamında Trakya Kalkınma Ajansı'na sunulan Karaağaç Gölgesinde Yeşeren Umutlar Projesi görüşüldü. İdari ve Mali İşler Komisyonu tarafından hazırlanan proje finansmanı hakkındaki rapor, komisyon üyesi Halil Bayazıt tarafından sunuldu. Bayazıt, Edirne ilindeki kadınların sosyoekonomik yoksunluklarını azaltmak, şiddet mağduru kadınlara yardımcı olmak, erken evliliklerin engellenmesine katkı sunmak ve yöresel gıda ürünleri üretimini desteklemek amacıyla projenin geliştirildiğini söyledi.
KADIN SOSYAL DESTEK MERKEZİ AÇILACAK
Kadınların yaşadığı sosyal, fiziki imkânsızlıkları ve sosyoekonomik yoksunlukları sonlandırmak için kafeterya ve satış kabinlerinin kurulacağını belirten Bayazıt; 'Hayatları boyunca düzenli bir gelire sahip olmamış dezavantajlı kadınlara yönelik sosyal girişim ve işbirliği mekanizmaları oluşturulacaktır. Gıda, tarım ürünleri üretimi yapan dezavantajlı kadınların ürün işleme, kurutma, ambalajlama yapabilecekleri atölyeler oluşturulacak, ürün tasarımı, satışı ve pazarlanmasına destek sağlanacaktır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, erken evliliklerin sonlandırılması ve aile içi geçimsizliklerin engellenmesi amacıyla Karaağaç Kadın Sosyal Destek Merkezi açılarak; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yerinde destek ve eğitim imkânı sunulacaktır' ifadelerini kullandı.
ATIL OKUL BİNASINA KURULACAK
Projenin gerçekleştirileceği mekânın Karaağaç Yatılı Bölge Okuluna ait atıl binanın seçildiğini açıklayan Bayazıt; 'Atıl durumda bulunan binanın tekrar hayata döndürülmesi ile proje kapsamında Edirne ve özellikle Karaağaç Mahallesi'nde yaşayan sosyal müdahaleye ihtiyaç duyan 954 dezavantajlı kişi, şiddet mağduru olan kadınlar, erken evlilik mağduru olan kadınlar, 100 gıda üretimi yapan kadın, 60 kooperatif ortağı kadına yönelik olarak planlanan eğitimler, atölyeler ve işletme ile bölgedeki birey ve ailelerin bilgi, bilinç düzeylerini, istihdam edilebilirliklerini ve toplumsal yaşama katılımlarını artırmaya yönelik faaliyet gösterecek Karaağaç Kadın Sosyal Destek Merkezi kurulması planlanmıştır' dedi.
5 KADINA SÜREKLİ İSTİHDAM
Proje binasının hedef grupta yer alan dezavantajlı kadınların eğitimlere, danışmanlık hizmetlerine ve sosyal yaşam alanlarına kolayca erişebilecekleri merkezi bir noktada olduğunu söyleyen Bayazıt; 'Yerli ve yabancı turist otobüslerinin geldiği, kafeterya ve restoranların bulunduğu, Meriç Nehri'ne yakınlığı sebebiyle cazibe merkezi olan Karaağaç Mahallesi'nde ana cadde üzerindedir. Karaağaç'ta yetiştirilen yöresel gıda ve tarım ürünlerinin işlenmesi, nakliyesi ve depolanması için ulaşım yerlerine yakındır. Projede oluşturulacak kafeteryanın, işletme atölyesinin ve dış etkinlik alanının işletmesini yapacak S.S. Valide Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi iktisadi işletmesi tarafından ilk kuruluş yılında 5 kadına sürekli istihdam imkânı sağlayacak' sözlerine yer verdi.
PROJE MALİYETİ 2 MİLYON TL
Bayazıt, proje kapsamında aile danışma bürosu, kafeterya mutfağı, gıda işleme atölyesi, ürün tasarım ve ambalajlama atölyesi, seminer salonu, çocuk bakım odası, kafeterya açık kapalı yeme içme alanı, 1 idari, 1 kooperatif ve 1 yardımcı personel odası olmak üzere 3 oda, dış mekân etkinlik alanı, otopark alanı, bahçede 4 adet satış kabini ve bir adet ürün depo alanı oluşturulmasının planlandığını açıkladı. Projenin 2 milyon 7 bin 904,97 TL tutarında olduğunu belirten Bayazıt; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nün 80 bin 157,60 TL, Trakya Kalkınma Ajansı'nın 1 milyon 300 bin TL, Edirne İl Özel İdaresi'nin 622 bin 747,36 TL, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın da 5 bin TL katkı yapacağını söyledi.
TEK KADIN ÜYE UZGÖR OLDU
Bayazıt'ın proje sunumunun ardından Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne İl Özel İdaresi'nin projeye 622 bin 747,36 TL'lik katkı ile ortak olmasını meclis onayına sundu. Meclis, proje ortaklığını oy birliğiyle kabul ederken; meclis üyelerinin arasında projeyi kabul eden tek kadın üye AK Parti grubundaki İl Genel Meclisi Merkez Üyesi Melek Uzgör oldu. Uzgör, Edirneli kadınlar için planlanan projeye onay veren tek kadın meclis üyesi olarak kayıtlara geçerken; İl Genel Meclisi'ndeki erkek üye egemenliği dikkat çekti. İl Genel Meclisi'nde Uzgör'ün yanı sıra CHP grubunda da Merkez Üyesi Çiğdem Gegeoğlu bulunuyor. Gegeoğlu, toplantıya katılmadığı için projede oy kullanamadı.