Kadın emeğine otobüs desteği
Edirne Valiliği, il genelinde kurulan 4 kadın kooperatifindeki kadınlar tarafından üretilen el emeği ürünlerin tanıtımı ve satışına destek vermek amacıyla Edirne El Emeği Tanıtım ve Satış Otobüsünün açılışını gerçekleştirdi. Edirne'deki 5 sınır kapısı başta olmak üzere şenliklerde ve il genelinde kadın el emeği ürünlerinin tanıtımı ve satışını gerçekleştirecek otobüsün açılış törenine, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da canlı yayın ile bağlandı.
Edirne Valiliği, il genelinde kurulan 4 kadın kooperatifindeki kadınların ürettiği el emeği ürünler, Edirne El Emeği Tanıtım ve Satış Otobüsü ile satışa sunulacak. Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından organize edilen program ile tanıtılan El Emeği Tanıtım ve Satış Otobüsünün açılışı gerçekleştirildi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un canlı yayın ile bağlandığı törene Edirne Valisi Ekrem Canalp, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, siyasi parti temsilcileri, kadın kooperatiflerinin temsilcileri ve üretici kadınlar katıldılar.
'TÜRKİYE GENELİNDE İLK'
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, Edirne'de 4 adet kadın el emeği ürünü satış kooperatifinin kurulduğunu belirtirken; 'Bu kooperatiflerimiz, yoğun bir şekilde ürün sunmaktadır. Büyük pazarlara ve tüketicilere ulaşılması, mevcut kooperatiflerin ve üreticilerin tanınırlığının arttırılması amacıyla Türkiye genelinde kamusal anlamda ilk defa Valiliğimiz destekleriyle Kadın El Emeği Tanıtım ve Satış Otobüsü oluşturulmuştur. İlimizde 5 adet sınır kapısı olmasına ve en çok turist alan illerden biri olmamıza rağmen bu imkânlardan yeterince yararlanamadığımızı düşünüyoruz. Satış aracımız; Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala, Uzunköprü ve Pazarkule Sınır Kapılarında, Kakava Şenlikleri'nde, Kırkpınar Şenlikleri'nde satış ve tanıtım faaliyetlerinde bulunacak. Ayrıca tüm ilçe ve beldeleri gezerek, kadın emeğinin önemli olduğunu, üreten kadının güçlü olduğunu göstererek kadın emeğini ön plana çıkaracaktır' ifadelerine yer verdi.
'ÜRETTİĞİMİZİ PAZARLAYABİLMELİYİZ'
Özbaş'ın konuşmasının ardından törende konuşan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise kadınların hayatın her alanına dâhil edilmesi gerektiğini söylerken; 'Kadın ne kadar güçlüyse, ülke ve aile olarak da o kadar güçlü olacağız. Kadınımız üretiyor, üretmeye devam ediyor. Pandemi sürecinde de ürettiler. Ama üretmek kendi başına çok anlam ifade etmiyor. Ürettiğimizi pazarlayabilmeliyiz. Bu proje de tam bu noktada hayata giriyor' dedi.
'KADINLARIMIZI ESNAFIMIZLA BULUŞTURDUK'
Aksal'ın konuşmasının ardından katılımcılara seslenen Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Halk Eğitimi Merkezi ile gerçekleştirilen '˜Emeğim Üretiyor' projesine dikkat çekerken; 'Bu proje çerçevesinde geçmiş yıllarda Halk Eğitimi Merkezi'ndeki kurslardan geçmiş olan kadınlarımızın hepsinin tek tek taramasını yaptık. Kendi üretmiş oldukları ürünlerin olduğu bütün kursları ve kursiyerlerimizi tespit ettik. Kendileriyle irtibat kurduk ve proje geliştirdiğimizi söyledik. Bu proje çerçevesinde Halk Eğitimi Merkezi kurslarında öğrenmiş oldukları becerileri, ekonomik hayatta devam ettirmek isteyip istemediklerini sorduk. Devam ettirmek istedikleri takdirde birtakım destekleri bizim vereceğimizi söyledik. Üretmiş oldukları ürünlerin pazarlanması noktasında da onlarla beraber hareket edeceğimizi ifade ettik. Halk Eğitimi Merkezi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden arkadaşlarımız gerçekten güzel bir çalışma yaptılar. Edirne'de hediyelik eşya satan bütün esnafımızla kadınlarımızı bir araya getirdiler. Bu sadece Edirne ile sınırlı kalmadı. İstanbul ve Bursa gibi kültür turizminin yoğun olduğu illere de ziyaretler yapıldı. Oradaki esnaflarımızla da iletişim kuruldu. Bu da geçmişte Halk Eğitimi Merkezi kurslarından beceriler kazanmış olup da becerilerini kullanamayan kadınlarımızın ekonomik hayata katılımlarına destek sağlamış olacak' sözlerine yer verdi.
'130 ADET SATIŞ NOKTASI KURDUK'
Edirne'de turizm odaklı el emeği ürünü satışı için gerçekleştirilen çalışmaları açıklayan Canalp; 'Edirne'mizde gerek gurbetten gelen vatandaşlarımız, gerek gurbetçilerin geri dönüşü, gerekse kültür turizminde önemli bir merkez olan Edirne'de kültür turizmi için içeriden gelen turistlere hediyelik eşya satılmasına yönelik projeler oldu. Bu çerçevede Edirne'de 130 adet satış noktası kurduk. Bunlar küçük satış stantları şekilde oldu. Alana gelen insanların ihtiyacına göre bu stantlarda kadınlarımızın üretmiş olduğu ürünlerin satışlarına imkân sağladık. Çağ, aynı zamanda pazarlama çağıdır. Sadece üretmek yetmiyor. Üretmenin dışında, üretmiş olduğumuz ürünün mutlaka pazarlamasını da sağlamalıyız. Bu projemiz de bu amaca çok güzel bir katkı sağladı' dedi.
'KARAAĞAÇ'TA YENİ BİR PROJE BAŞLAYACAK'
Karaağaç Mahallesi'nde yeni bir projenin faaliyete geçeceğini açıklayan Canalp; 'Yaklaşık 2 milyon TL'lik bir proje ve yüzde 25'lik kısmını biz destekleyeceğiz. Geri kalan kısmı da kadınlarımızın ve devletimizin katkılarıyla olacak. Kadınlarımızın üretmiş oldukları ürünlerin bizzat pazarlanmasına yönelik bir proje olacak. Ümit ediyorum ki bu projeden de çok önemli katkıların sonuçlarının hep beraber yaşayacağız. Bu projenin dışında Fevzipaşa İlkokulu'muzu restore etmek suretiyle burada kadınlarımızın ürettikleri ürünlerin pazarlamasının yapıldığı bir merkez haline getirmeyi planlıyoruz. Bütün bunlar Edirne'nin kadınlarının üretken olmasını sağlayacak ve kadınlarımızın ürettiği bütün ürünlerin pazarlanmasını sağlayacağız. Edirne El Emeği Tanıtım ve Satış Otobüsü de kadınlarımızın ürettiği ürünlerin pazarlanmasını sağlamaya yönelik bir adımdır' ifadelerine yer verdi.
'EDİRNE'DE YÜZDE 30'LUK İSTİHDAM ARTIŞI VAR'
Canalp'in konuşmasının ardından törene canlı yayın ile bağlanan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise Edirne'deki istihdam oranlarını açıklarken; 'Edirne'de istihdamı arttırmaya yönelik destek ve teşvikler sonrasında 2002'den 2020'ye kıyas edildiği zaman yüzde 30'luk bir artışımız var. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda Edirne'nin çok daha fazla gelişeceğini düşünüyorum. Özgüveni yüksek, güçlü ve üreten kadınlarımızın bu süreçte Edirne'yi daha müreffeh bir geleceğe taşıyacağına inanıyorum. 11'inci Kalkınma Planı'mızda, 2023 yılında kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 38,5'e yükseltme hedefimiz var. 2002'de yüzde 28 olan kadınların iş gücüne katılım oranı, 2019 yılında yüzde 34'e yükseldi. Kadın istihdam oranı da yüzde 25'lerden yüzde 28'e ulaştı' dedi.
'EDİRNE, DİĞER İLLERİMİZE DE ÖRNEK OLACAK'
Kadınların emeklerini kooperatiflerin çatısı altında birleştirmeyi önemsediklerini söyleyen Selçuk; 'Ülkemizde kadın ibaresi geçen 192'si aktif 227 adet kurulmuş kooperatif var. Edirne ilimizde de 4 kadın kooperatifi kurulmuş durumda. Biz, bütün kadın kooperatiflerimizi bu süreçte desteklemeye devam ediyoruz. Kadın girişimciler, en çok bebek, güzellik, kozmetik, hediyelik eşya, yemek sektörlerinde öne çıkıyor. Bebek sektöründe kadın girişimci oranımız yüzde 58'leri aşmış durumda. Bütün bunlara baktığımızda kadın kooperatifleri ileride öncü rol oynayacaklar. Bugün Edirneli kadınlarımızın ürettiği el emeği ürünlerinin tanıtımı ve satışının yapılacağı otobüs, başka illerimize de örnek göstereceğimiz bir uygulama olacak' sözlerine yer verdi.
KIRMIZI KURDELE İLE AÇILDI
Tören konuşmalarının ardından protokol, kırmızı kurdele keserek Edirne El Emeği Tanıtım ve Satış Otobüsünün açılışını gerçekleştirdi. Protokol, otobüste yer alan kadın el emeği ürünlerini incelerken; bir süre üretici kadınlarla da sohbet etti.