İthal güneş gözlükleri daha çok tercih ediliyor

Yaz aylarının gelmesiyle beraber en çok tercih edilen aksesuar güneş gözlüğü oluyor.

TAKİP ET

Her yaz mevsiminde yeni modellerle tüketicinin karşısına çıkan güneş gözlüklerinden bu sezon en çok tercih edilenler İthal güneş gözlükleri oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre toplam 5 milyon 218 bin 987 güneş gözlüğü ithal etti.

Zararlı UV ışınlarından gözleri korumak için kullanılan güneş gözlükleri, aynı zamanda aydınlık havalarda olası renk ve kontrast kaybına da engel oluyor.

Göz sağlığını korumasının yanı sıra tüketici tarafından estetik amaçla da kullanılan güneş gözlükleri çeşitli model ve renklerde üretilmeye devam ediyor.

Güneş gözlüklerinin estetik görüntüsünün çok önemli olduğunu dile getiren Saraçlar Caddesinde Optikçilik yapan Levent Yaçı, “Ben bu sektörde 15 yıldan beri varım. Şöyle kısaca bir özetlemem gerekirse tabi ki biz dışa bağımlı ülkeyiz gözlük konusunda. Şu 4 5 seneden beri biz yerli gözlük tercih etmeye başladık. Topu Topuna Türkiye'de elle tutulur 2 3 tane çerçeve yapan fabrika var. Şimdi biz, güneş gözlüğü anlamında çok komik bir şey söyleyeceğim ama yani bir kalıp yapılıyor ama bu kalıbı, 20 tane yerli firma üretiyor. Yaptığımız bu, yerli güneş gözlükleri toplasanız 10 tane modeli geçmez. Elle tutulur olarak söylüyorum. Biz, ithal gözlükler gibi kaliteli yapamıyoruz. Bunu çok net söylüyorum. Güneş gözlüğü mü güneş gözlüğü UVD 400 mü UVD 400 ama çerçeve anlamında tasarım anlamında biz 20 yıl geriden gidiyoruz. Bunu çok net söyleyebilirim. Yerli fabrikalar başladı ama model anlamında daha çok gerideyiz kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. O sebepten ithal gözlüklere talep fazla.” Sözlerine değindi.

Güneş gözlüğünün göz sağlığına doğrudan etkisinin olduğunu dile getiren Yaçi, “Gözlüğü gözlükçüden alsınlar. Bakıyor insanlar, çakma gözlükler var adam yapıştırmış UVD 400 gözlük diye ama o orijinal gözlük değil. Yani bakıyoruz büyük markalar bu işe girmiş sen kıyafet satıyorsun ne işin var gözlük satıyorsun. Saati saatçiden, gözlüğü gözlükçüden alacaksın. İşte ama ben takayım işimi görsün düşüncesiyle hareket eden müşterilerimiz çok… 2 sene önce, bir tane müşteri pazardan gözlük alıyor aynı marka gibi çok abiye model bir gözlük ama çakma… Buraya geldiğinde gözlüğü bir çıkardı gözü kıpkırmızı olmuş. Hanımefendi, gözlüğü alabilir miyim dedim. Bir aldım gözlüğü, cama bir baktım camda hata var. Eğer emin olun 1 saat daha gözlüğü taksaydı o gözü kaybedebilirdi. Gözlüğü pazardan aldığı için ciddi de para vermiş. Biraz daha para ekleyip benden orijinal gözlük alabilirdi. O yüzden bunlardan uzak duralım. Göz sağlığını parayla satın alıyoruz. Genel anlamda sağlığınızı bir tek sağlığınızı… Parayla satın alabileceğiniz, konu gözlüktür. Göz sağlığını parayla satın alıyoruz. Sen şimdi kalkıp da uzun yol şoförüsün çakma gözlük takarsan kazaya da sebep olursun baş ağrısına da sebep olur. Uyku hali de yapar odaklanamazsın. Ben bunları insanlara anlatamıyorum. Sen şoförsün polarize cam kullanmak zorundasın. Neden orijinal gözlük kullanmak zorunda bir kere; yol parlamasını keser. Asfaltta kaputta parlama olur onu keser. Gözü dinlendirir. Daha berrak görmeni sağlar. Güneşten gelen o zararlı ışıkları korur. Sen zaten ekmeğini yoldan kazanıyorsun bazı müşterilerimiz aman ne olacak düşüncesiyle hareket ediyor. Çok yanlış bir düşünce, o sebepten gözlüğü gözlükçüden alalım” dedi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN