İşte ETUS'un yeni minibüsleri
Edirne'de toplu ulaşımında 'düztaban' da denilen alçak tabanlı yeni model 2 minibüs trafiğe çıkmaya hazırlanıyor. Yeni minibüsler 17 oturaklı ve 3 ayakta olmak üzere toplam 20 kişilik olacak ve bu yeni model minibüsler, kentin kuzey ve güney akslarında ulaşıma dahil olacak. Deneme amaçlı yapılacak bu uygulamadan memnun kalınması halinde ise bu tip minibüslerin sayısı artacak.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başkanlığında toplanan dünkü Edirne Belediye Meclisi'nde Edirne Toplu Ulaşım Sistemi'ne (ETUS) 2 yeni model araç alındığı ortaya çıktı. Araçların trafiğe çıkması için mecliste yapılan oylamadan önce konuşan Başkan Gürkan, bu araçların deneme amaçlı olduğunu, şehrin güney ve kuzey istikametlerinde taşımacılık yapacağını söyledi. 20 yolcu kapasiteli minibüslerin, 17 oturaklı ve 3 ayakta yolcu taşıma kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Gürkan, 'Avrupa ve birçok ülkede düztaban dediğimiz yani alçak tabanlı, başından sonuna kadar kotu değişmeyen, taban kotunda olan dümdüz olan araçlar var. Bu araçlar yerli bir firma tarafından denenmeye başlandı. Bu araçların kapasitesi de tipi de 17+ 3. Yani 17 oturak ve 3 ayakta şeklinde. Bizim Edirne'mizin yapısal özelliğinden dolayı, toplu ulaşım hatlarımız batı-doğu, doğu-batı aksında çalışıyor. Yıldırım - Fakülte, Fakülte - Yıldırım hattında. Oysa şehrin kuzey ve güney genişlemesi de yeterince oluştu. Dolayısıyla şehri dikey eksenli kesen hatlarımız yok. Son yaptığımız çalışmada ulaşım danışmanlığımızı yapan firmamız bu hatları da önerdi. Bizim ön gürümüz de vardı. Toplu ulaşım firmasından rica ettim. 2 tane düztabanlı araçlardan alındı. Ön deneme olarak başlayacak' dedi.
'ETUS aracının arka tarafı basık'
Ulaşım sisteminde kullanılan ETUS minibüslerinin arka kısmında bulunan boş alanda kot farkının düşük olmasından dolayı psikoloji etkileri olduğunu söyleyen Gürkan, vatandaşın nefes almakta sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Gürkan, 'Mevcut sistemde kullanılan minibüslerin projeleri çiziliyor. Sanayi Bakanlığı'nda onaylandıktan sonra üretime geçiyor. Trafik tescilleri yapılıyor ve çalışmaya başlıyor. Araçlarımızın ruhsatları 26 oturak, 33 ayakta toplam 59 kişi. Ama araçların yapımında ya da projesinde ön kapıdan giriyorsunuz, iki basamakla orta koridora çıkıyorsunuz. 2+2, 4 koltuk var. Arka tarafa ilerlediğinizde engellilerin rahat inebilmesi için arka kapının orada kaldırım seviyesinde büyük bir boşluk var araçta. Oradan engelli rampası açılıyor. Yani aracın engelliler için ayrılan bölümle diğer yolcular için ayrılan bölümde 50-60 santim kadar kot farkı var. Bu araçlara vatandaşlar binince, arka kısımdaki boş alana gitmediği için araç koridorunda birikmeler başlıyor. Kot farkı olduğu için basık oluyor ve psikolojik etkisinden ötürü vatandaş bu alanı tercih etmiyor. Bu araçların kapasitesini düşürüyor, hem de rahatsız bir yolculuk yapmalarına neden oluyor. Balık istifi muhabbeti de buradan çıkıyor. Bu arabayı tasarlayanlar, hesabını yapanlar 59 kişilik ruhsat vermişler' dedi. Oylamaya sunulan madde oy birliği ile kabul edilirken, araçların trafiğe ne zaman çıkacağı henüz açıklanmadı.