İstanbul'dan Edirne'ye Sinan rotası

*Edirne'yi '˜ustalık eserim' dediği Selimiye Camii ile şereflendiren Mimar Sinan'ın vefatının 430'uncu yılında '˜Mimar Sinan'ın izinde bir payitahttan diğerine yolculuk' projesinin rota tanıtım toplantısında konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin 'İstanbul'a gelen turistlerimiz, bu hat çerçevesinde Çatalca'dan başlayarak Çorlu'ya, Babaeski'ye, Havsa'ya, Lüleburgaz'dan Edirne'ye ulaşmasını, Edirne'den başlayan turistlerimizin de bu hattı takip ederek Çatalca'ya kadar gitmelerini, böylece Trakya'nın ve Mimar Sinan'ın eserlerinin tümünü görme şansına sahip olsunlar istedik' dedi.

TAKİP ET
Edirne Valiliği, Edirne Belediye Başkanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Trakya Üniversitesi, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ve Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün işbirliğinde düzenlenen '˜Mimar Sinan'ın izinde bir payitahttan diğerine yolculuk' projesinin tanıtımı, Selimiye Camii bahçesinde gerçekleştirildi.
Edirne'yi '˜ustalık eserim' dediği Selimiye Camii ile şereflendiren Mimar Sinan'ın vefatının 430'uncu yılında '˜Mimar Sinan'ın izinde bir payitahttan diğerine yolculuk' başlığı altında Mimar Sinan'ın eserlerini ve rotasının tanıtıldığı projenin tanıtım toplantısına Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin,Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Başkanı Dr. Bülent Katmak,İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu ile Edirneliler katıldılar.
Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptı. Şahin, konuşmasında Mimar Sinan rotasının lansmanını Selimiye Camii'nin gölgesinde düzenlediklerine dikkat çekerek; 'Daha önce İstanbul'da Turing tarafından yapılan Mimar Sinan eserlerinin destinasyon çalışması kapsamındaki faaliyetleriyle birlikte biz de iki kadim şehri birleştirerek yeni bir destinasyon oluşturalım dedik. Böyle bir rotayı oluşturmuş olduk. İstanbul'a gelen turistlerimiz, bu hat çerçevesinde Çatalca'dan başlayarak Çorlu'ya, Babaeski'ye, Havsa'ya, Lüleburgaz'dan Edirne'ye ulaşmasını, Edirne'den başlayan turistlerimizin de bu hattı takip ederek Çatalca'ya kadar gitmelerini, böylece Trakya'nın ve Mimar Sinan'ın eserlerinin tümünü görme şansına sahip olsunlar istedik' ifadelerine yer verdi.
Türkiye'de ilk defa
Destinasyon kapsamında turizm rehberlerine eserleri gezdirdiklerini ve anlattırdıklarını açıklayan Şahin; 'Bir katalog çalışması yaptık ve kitapçıklar bastırdık. Bu muhteşem eserleri, ilgilisi olan ülkelerde, özellikle Uzak Doğu ve Avrupa'da Almanya, İngiltere gibi ülkelerde büyükelçilerimiz ve turizm ateşelerimiz vasıtasıyla tanıtma imkanları bulduk. Oranın büyük mimarlarını, bu alanda ilgilenen gazeteci, yazar, televizyoncularını bu destinasyona getirdik, gösterdik ve sadece Selimiye'nin olmadığını söyledik. Büyük üstadın Selimiye ile birlikte birçok eseri olduğunu söyledik ve bunları görüp tanıtmalarını istedik. Şu anda Türkiye'de ilk defa iki şehrin birbiriyle birleştirilmesi ve destinasyon kapsamında çalışılması, bir hattı meydana getirmesi yapılıyor' dedi.
'Türk Seyyahi Cemiyeti adında kuruldu'
Şahin'in konuşmasının ardından bir konuşma da Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Başkanı Dr. Bülent Katkak yaptı. Dr. Katkak, konuşmasında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun 1923 yılında Cumhuriyetin ilanından 1 hafta sonra Türk Seyyahi Cemiyeti ismiyle kurulduğunu belirterek; 'O günden bugüne faaliyetlerini devam ettiren, kamu yararına çalışan bir dernektir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde birçok ilkleri yerine getirmiş. İlk turizm tanıtma kitapları, afişleri, haritalar'¦ Turizmin emrinde yıllarca çalışmış ve çalışmaya devam ediyor. Bunun dışında Türk kültürünü, mimarisini yaşatmak için İstanbul'a gelenlerin veya Safranbolu'ya gidenlerin görebileceği şekilde tarihi konakları restore ederek bunları hayata kazandırmış olan bir dernek' sözlerine yer verdi.
4 dilde tanıtım
Edirne için 3 yıl önce çalışma yaptıklarını açıklayan Dr. Katmak; 'Selimiye Camii'nin broşürlerini hazırladık. Şu anda bitti diye bize haber geldi ve yenileri bastırılacak. Türkçe, Bulgarca, Sırpça ve İngilizce olmak üzere 4 dilde. Şu ana kadar 4 dilde bastırarak gönderdik ve burada ziyaretçilere dağıtıldı. 4 dilde 20'şer bin bastırarak turizm sezonu başlamadan tekrar turistlerin hizmetine sunacağız' dedi.
'Hepsi bir yana Selimiye bir yana'
Dr. Katkak'ın konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı. Gürkan, konuşmasında Selimiye Camii'nin Mimar Sinan'ın dâhilik eseri olduğunu söyleyerek; 'Selimiye Edirne'nin mücevheri, tacıdır. Mimar-ı Hassa Koca Sinan, en muhteşem, en ölümsüz ve en vazgeçilmez eserini Edirne'de yaparak; Edirne'yi adeta gelecek yüzyılların da vazgeçilmez bir başkenti yapmıştır. Koca Sinan'ın vakfettiği ve hünerli elleriyle yaşama geçirdiği 375 eserin her biri çok değerli, anlamlı ve vazgeçilmez. Ama her biri bir tarafa, Selimiye bir tarafa. Nereden bakarsanız bakın hayran, aşık olacağınız ve bir daha dönüp bakmaya kıyamayacağınız bir muhteşem eser' dedi.
'Keşke önümüze engeller konulmasa'
Toplantının Selimiye'nin çevresinin düzenlenmiş haliyle yapılmasını arzu ettiğini belirten Gürkan; 'Keşke önümüzde engeller konulacağına, o engeller ortadan kaldırılsaydı da şimdi bu muhteşem eserin etrafında gezerken de onu daha iyi görme ve gözlemleme fırsatımız olabilseydi. Ama inanıyorum ki Edirne'nin ve Edirnelilerin Sinan'a ve Selimiye'ye olan hayranlığı ve vazgeçilmezliği her türlü engelin ve her türlü zorluğun da üstesinden gelerek Selimiye Camii ve Külliyesi'nin etrafını da Selimiye'ye ve Sinan'a yakışır bir şekilde en kısa sürede tamamlayacaktır' sözlerine yer verdi.
Medeniyetlerin zirvesi Edirne
Gürkan'ın konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Valisi Günay Özdemir yaptı. Özdemir, konuşmasında Edirne için çok önemli günlerden birisinin yaşandığını belirterek; 'Çünkü Mimar Sinan, Osmanlı medeniyetinin o dönemdeki zirvesinin mimarideki en önemli ustasıdır ve aslında bir medeniyet anlamında baktığınız zaman, medeniyet sadece bir alanda zirve yapmak değil; mimaride zirveyseniz eğitimde de zirvesiniz, insan kaynağınızda da zirvesiniz, her alanda zirvesiniz. O dönem Osmanlı'nın bütün alanlarda zirve olduğu ve dünyaya huzur ve barışın sağlandığı bir anlayış. Edirne aslında İstanbul'u fetheden medeniyetin kurulduğu, farklı inanç ve düşüncelerin bir arada yaşadığı ve bu inanç ve düşüncelerin ortak yaşama biçimini oluşturduğu, farklılıkların bir arada yaşadığı bir medeniyet. Böyle bir medeniyet anlayışıyla zaten o dönemin en iyi medeniyeti olduğu için Bizans'ı fethetmiştir' dedi.
'Dünyaya örnek olabilecek anlayış'
Bizans ile Osmanlı arasındaki savaşın medeniyet savaşı olduğuna dikkat çeken Özdemir; 'Osmanlı medeniyeti, Bizans medeniyetinden üstün hale gelmişti ki Osmanlı medeniyeti galip geldi. O dönemde İstanbul'da söylenen bir söz vardı; '˜İstanbul'da kardinal külahı görmektense Osmanlı sarığı görmeyi tercih ederiz.' Bu anlayış aslında Edirne'de kurulan medeniyetin, Bizans'taki medeniyetten ne kadar üstün olduğunu, farklı inanç ve düşünceleri, çoğulculuğu nasıl yönettiğinin bir göstergesidir. Bunu son dönemdeki Fatih ile ilgili olan dizi ve filmlerde de görüyorsunuz. Gerçekten de bu Edirne için çok önemli, dünyaya örnek olabilecek bir anlayışın kurulduğu yer olarak da Edirne'yi bugün de görebiliriz' ifadelerine yer verdi.
'Başlangıç ve zirveyi Edirne'de görebilirsiniz'
Edirne'nin Osmanlı medeniyetinin başladığı ve mimari açından Osmanlı'nın zirvesinin olduğu tek şehir olduğunu söyleyen Özdemir; 'Osmanlı mimarisinin başladığı, geliştiği ve zirvesinin olduğu dünyada başka bir şehir yok. İstanbul ve diğer illerimizde Osmanlı medeniyetinin farklılıklarını görüyoruz ama Edirne'de hem başlangıcını hem de bitişini aynı anda, aynı bölgede görebiliyoruz. Eski Cami, ilk Osmanlı eseridir. Selimiye de Osmanlı mimarisinin zirvesidir. İkisini bir arada görebileceğiniz tek şehir de Edirne'dir. Edirne'nin hem medeniyet hem de tarih ve kültür anlamında dünyadaki yeri tartışılmaz. Bundan sonra da dünyada mimari anlamda önemli bir esere ve altyapıya sahip olduğunu da hep beraber görüyoruz' dedi.
'Mimarlar Selimiye'yi görmeli'
Trakya Üniversitesi ile 2017 yılında '˜Edirne Açıkhava Anfisi'nde Geleceğin Mimarlarını Yetiştirmek' adlı proje yaptıklarını açıklayan Özdemir; 'Dünyadaki Mimarlık Fakültesi'nde okuyan her mimarın, Edirne'deki mimari eserleri, Selimiye'yi görmesi, yaşaması gerekiyor. Eğer Selimiye'yi yaşamadıysa, anlamadıysa mimarlık eğitimi anlamında tam almış bir mimar olarak mezun olduğunu söyleyemeyiz. Trakya Üniversite'miz de bu başlangıcı devam ettirecekler. Tüm dünyaya da bu mimariyi tanıtmış ve anlatmış olacağız' sözlerine yer verdi. Özdemir'in konuşmasının ardından toplantıda Trakya Kalkınma Ajansı proje sorumlusu Yetkin Özer, '˜Mimar Sinan'ın izinde bir payitahttan diğerine yolculuk' rota tanıtımının sunumunu gerçekleştirdi. Rota tanıtımının ardından program, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suphi Saatçi'nin Mimar Sinan anlatımı ile sona erdi.