İkinci el araç satışında yeni dönem başlıyor

Aracını galeri veya yetkili satıcı üzerinden satmak isteyenleri ilgilendirecek yeni bir uygulama hayata geçiriliyor. Düzenleme sayısı 80 bini bulan ikinci el araç satış yetkilisini etkileyecek. Buna göre aracını satmak isteyen E-devlet üzerinden bildirmek zorunda olacak. Uygulama ile kayıt dışı ticaretin önüne geçileceğini belirten Galerici Ayhan Ateş, piyasanın dengeleneceğini aktardı.

TAKİP ET

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçen hafta gayrimenkul ve otomotiv ilanlarının yeni bir uygulamayı devreye alacaklarını duyurmuştu. Uygulamanın ayrıntıları netleşmeye başladı.

Bu yenilikle birlikte 2. el araç satışlarında E-Devlet sürecine giriliyor. Yeni uygulama, aracını galeri veya yetkili satıcı üzerinden satmak isteyenleri ilgilendiriyor.

Yeni düzenleme kapsamında, e-devlet üzerinden yetki alacak kişilerin yalnızca yetkili satıcılar tarafından işlem yapması gerekecek. Birinci dereceden akrabaların bu düzenlemeden faydalanamayacağı belirtildi.

Buna göre ikinci el araç satışı yapacak otomobil sahipleri E-Devlet uygulamasını kullanmak zorunda kalacak. Kurala uymayan ikinci el araç sahipleri otomobilini satamayacak.

İşlemler nasıl yapılacak?

E-Devlet uygulamasından araçlarım bölümüne girilecek ve satılmak istenen araç seçilecek daha sonra araç satıcısının ilan sitelerinde kullanmış olduğu kodu kullanarak, ilgili satıcıyı yetkilendirecek. Araç satıcısı, almış olduğu yetki sonrası fiyat, kilometre, hasar durumu gibi araç ile ilgili bilgileri ilan sitesine yükleyebilecek.

Edirne'de Galericilik yapan Ayhan Ateş, uygulamanın piyasayı dengeleyeceğini ve kayıt dışı ticaretin önüne geçileceğini söyledi. E-devlet ile birlikte, araç alım-satım işlemlerinde karşılaşılabilecek sorunların en aza indirilmiş olacağını belirten Ateş, Bu yeni uygulamanın, E-Devlet teknolojisi ile ilanların daha güvenilir hale getirilmesinin amaçlandığına değindi.

Ayrıca uygulama çerçevesinde 2025 yılından itibaren yetkisiz hiçbir araç ilana çıkamayacak.

Fahrettin Baydar