İki Tunca tarihi proje oldu

Edirne Belediyesi ve Yambol Belediyesi, Yambol ve Edirne- Tunca'nın İki Şehri' projesi kapsamında restore edilen Edirne Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü eski hizmet binasının açılışında bir araya geldi. Türk Konut Mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan II. Grup Tescilli Sivil Mimarlık örneği tarihi binanın açılışı, Tunca Nehri'nin tarihi dostluğunu buluşturdu.

TAKİP ET

T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı'nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan '' Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan CB005.1.21.099 sayılı '˜Yambol ve Edirne- Tunca'nın İki Şehri' projesi kapsamında restore edilen Edirne Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü eski hizmet binasının açılışı gerçekleştirildi.

Türk Konut Mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan II. Grup Tescilli Sivil Mimarlık örneği tarihi binanın açılışına Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi ve Yambol Belediyesi Proje ekipleri ile vatandaşlar katıldılar. Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Gürkan, Edirne'nin tarih ve kültür şehri olduğunu, birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve coğrafi konumu nedeniyle tarihi boyunca göz önünde bulunduğunu belirterek; 'Geriye dönüp baktığımızda bu şehirde birçok farklı imparatorluğun, birçok kültürün, birçok inancın izlerine bugün halen rastlıyoruz. Bir tarafında biz Müslümanların ibadethanesi muhteşem Selimiye Camii, hemen arkasında Bulgar Ortodoksların Kilisesi Sveti Georgi, biraz aşağıda Yahudilerin Avrupa'daki en büyük üç sinagogundan biri olan Edirne Büyük Sinagogu var. Edirne'nin sadece inanç anlamında değil; inançla birlikte o inanca mensup milletleri de, kültürleri de barındıran, yaşatan bir kent olduğunu görüyoruz' ifadelerine yer verdi.

Yerel yönetimlerin kentine yapacağı en büyük hizmetin kültürel, yerel mirasını gelecek nesillere, yüzyıllara taşıyabilmesi olduğunu söyleyen Gürkan, 'Eğer bunu yapabiliyorsanız, geleceğe dair en büyük yatırımı da yapmış olursunuz. Bu bağlamda Edirne'de gerek belediye, gerek sivil toplum örgütleri, gerekse de diğer resmi kurumlar olarak gerçekten herkes üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Yeterli mi? Hiçbir zaman yeterli değil. Ne zaman ki Edirne'de mevcut 1400 tescilli eserimizin tümünü aynı bu binada olduğu gibi restore ederiz, gelecek kuşakların kullanımına sunarız, o zaman bu görevimiz yerine gelmiş olur. Edirne'nin tüm tarihi dokusunu, tüm tarihsel kimliğini ortaya çıkarana kadar buna devam edeceğiz, bunda kararlıyız' dedi.

'14 sokakta çalışmalar devam edecek'

Hizmetlerin imkânlarla oluşabildiğini söyleyen Gürkan; 'Ne kadar imkân varsa o kadar hizmet üretebilirsiniz. İmkânlarımızın kısıtlı olması bizi bu hizmet etme aşkından ve yolundan çevirmedi, bundan sonra da çevirmeyecek. 5 yıldır yürüttüğümüz koruma amaçlı imar planları,restorasyonlar, röleveler ve çok önem verdiğimiz ama çeşitli nedenlerden dolayı başlangıcını yapamadığımız 14 tarihi dokusunu korumuş sokağımızdaki Sokak Sağlıklaştırma Projeleri önümüzdeki dönem mutlaka başlayacak ve bitirilecek. Bu bizim Edirne'ye vefa borcumuzdur. Edirne'ye bugün itibariyle yıllık gelen 5,5 milyon olan turist sayısını önümüzdeki 5 yılda 10 milyona çıkartma hedefimiz var. Bu hedefimizi gerçekleştirmenin en önemli araçlarından birisi de tarihi kimliğimizin, tarihi sokaklarımızın öne çıkarılması. Bunu hep birlikte başaracağız' sözlerine yer verdi.

Kiosktan mesaj attı

Gürkan, konuşmasının ardından Edirne Belediyesi ve Yambol Belediyesi Proje ekipleri ile restore edilen binanın açılış kurdelesini kesti. Binayı proje ekipleri ve katılımcılarla birlikte gezen Gürkan, proje kapsamında alınan kiosku da açılış törenine katılan bir gazeteci adına kendisine mesaj göndererek ilk kez denedi. Gürkan, dileyenlerin kiosku kullanarak kendisine mesaj gönderebileceğini söyledi. Gürkan, daha sonra proje kapsamında hazırlanan tanıtım videosunun gösterimine katıldı. Gösterim, Yambol Proje Koordinatörü Niyazi Aşikov, Yambol'un tarihi, kültürü ve turistik değerleri ile ilgili bilgiler vermesi ve Edirneleri Yambol'a daveti ile sona erdi.