Hızlı tren 100'üncü yılda
Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi inşasının temel atma töreni, Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi'nde bulunan tarihi tren garında düzenlenen canlı yayın ile gerçekleştirildi. Programda konuşma yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, proje inşaatının 4 yıl süreceğini açıklarken AB'nin projeye 275 milyon Euro hibe verdiğini açıkladı. AB Ulaştırma ve Hareketlilik Komisyoneri Violetta Bulc ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılında tamamlanacak projede Türkiye'nin Asya ve Avrupa bağlantısının tam kalbinde olduğunu söyledi.
Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi inşasının temel atma töreni Edirne'de gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi'nde bulunan tarihi tren garında düzenlenen törene Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Avrupa Birliği Ulaştırma ve Hareketlilik Komisyoneri Violetta Bulc, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Bulgaristan Ulaştırma Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Angel Popov, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü ve Program Otoritesi Başkanı Erdem Direkler, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, milletvekilleri, belediye başkanları, kamu kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve şirket temsilcileri katıldılar.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını Edirne Valisi Ekrem Canalp yaptı. Canalp, konuşmasında Edirne'nin, Türkiye'nin Balkanlara bakan penceresi ve Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu belirtirken; 'Bugün Edirne'nin ulaşım hatları açısından yepyeni bir boyut ilave ediliyor. Yeni yapmış olduğumuz bu boyut, bundan sonra Edirne'yi İstanbul ile komşu kılacak. Hızlı tren, yepyeni ekonomik imkânlar, yatırımlar açısından cazibe merkezi olmak, yeni iş ve istihdam imkânları yaratmak ve aynı zamanda uzakları yakın etmek demektir' ifadelerine yer verdi.
İstanbul'un Edirne'ye artık uzak olmadığını söyleyen Canalp; 'Kırklareli ve Tekirdağ bizim komşularımızdır ama hızlı tren projesi devreye girdiği zaman İstanbul da bizim komşumuz olacaktır. Aynı şekilde Sivas da, Erzincan da Edirne'nin komşusu olacaktır. Bu hat aynı zamanda Trans-Avrupa Ulaşım Hatları'nın da bir parçasıdır. Bu yönüyle de ilerleyen dönemde Sofya, Belgrad, Budapeşte'nin de Edirne'nin komşusu olduğunu rahatlıkla söyleyebilecek hale geleceğiz' dedi.
Çevreye duyarlı
Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi'nin çevresel duyarlılığı yüksek bir proje olduğunu söyleyen Canalp; 'Hattın üzerindeki yabani hayvanların geçiş güzergâhları, yeşil kuşaklar, kent içindeki geçilen yerlerdeki tarihi dokuya zarar vermemek dâhil olmak üzere çevresel duyarlılığı çok yüksek olan bir proje ile karşı karşıyayız' sözlerine yer verdi.
Asya ile Avrupa'yı bağlıyor
Canalp'in konuşmasının ardından törende bir konuşma da AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger yaptı. Berger, konuşmasında Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi'nin önemine dikkat çekerken; 'Çok önemli miktarda ihracat gerçekleştiriliyor. Yabancı yatırımlar AB'den Türkiye'ye geliyor. AB, Türkiye için en büyük ithalatçı. Asya ile Avrupa arasında kesintisiz bir bağlantı gerçekleştiriyoruz' dedi.
'Türkiye bağlantının tam kalbinde'
Törende konuşma yapan AB Ulaştırma ve Hareketlilik Komisyoneri Violetta Bulc ise düzenlenen törenle AB ile Türkiye, Avrupa ile Asya, Doğu ile Batı arasında yeni bir fiziksel bağlantının kutlandığını belirtirken; 'Tüm bu bağlantının tam kalbinde de Türkiye var. Sizler hem Avrupa'ya, hem Asya'ya aitsiniz. İki tarafı da birleştirmek için harika bir yerde bulunuyorsunuz. Türkiye'de ulaştırma altyapısını ortaya koymak demek, ekonomileri daha da birbirine yaklaştırmak demektir. Aynı zamanda da Avrupa ile Türkiye arasında yeni ekonomik bir bağlantı, bir kargo koridoru oluşturmak demektir. Ulaştırma, hem büyüme, hem de istihdam için bir itici güçtür. Yatırımları da çekecektir. İş dünyası ve insanlar arasında hem fırsatlar yaratacak, hem bağlantı kuracak, hem de iyi komşuluk ilişkilerine katkıda bulunacak' ifadelerine yer verdi.
'275 milyon Euro'luk katkı var'
Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Türkiye ve AB için çok fazla faydası olduğunu söyleyen Bulc; 'AB bu nedenle demiryolu hatlarına bu kadar fazla yatırım yapıyor. AB'nin 275 milyon Euro'luk bir katkısı var. Bu demiryolu hattı, AB'nin Türkiye ile birlikte çalışmaya adanmış olduğunun bir kanıtıdır. Mevcut konularda da yardım etmeye devam edeceğiz' dedi. Kapıkule-Halkalı-Kars demiryolu ekseninin temel atma töreninin önemli bir kilometre taşı olduğunu vurgulayan Bulc; 'Ulaştırma, AB-Türkiye işbirliğinin parlayan bir yıldızı olarak görülüyor. Ekiplerimiz ve halklarımızla beraber birbirimize daha da yaklaşıyoruz' sözlerine yer verdi.
'AB ile ilişkilerimiz konjonktürel olmamalı'
Bulc'un konuşmasının ardından törende bir konuşma da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan yaptı. Turhan, konuşmasında Türkiye'nin, üç kıtayı birbirine bağlayan çok önemli bir jeostratejik ve jeopolitik bir konuma sahip olduğunu söylerken; 'Türkiye hem coğrafi konumuyla hem de kültürel birikimi ve tarihi sürekliliğiyle hem Asya, hem Ortadoğu, hem Akdeniz ve Karadeniz, hem de Avrupa ülkesidir. Türkiye Avrupa'nın uç değil, başlangıç noktasıdır. Türkiye, Asya'nın kıyıda köşede bir yeri değil, giriş kapısıdır. Kafkasya ile Orta Asya petrolü ve doğal gazının batıya ulaştırılmasından terör saldırılarına, göç hareketlerinden bölgesel güvenlik arayışlarına pek çok hususta AB ile ilişkilerimizin konjonktürel olmadığı, daha doğrusu olmaması gerektiği açıktır' dedi.
'AB aynı duyarlulukta değil'
Türkiye'nin, AB ile ilişkilerinde, konjonktürel olmamayı hedeflediğini açıklayan Turhan; 'Biz Türkiye olarak, meseleye bu şekilde yaklaşırken, AB'nin her konuda aynı duyarlılıkta olmadığının elbette farkındayız. AB'nin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de doğalgaz araması ve sığınmacılar konusundaki tavrı, bu yaklaşımlarının göstergesi. Umarım, bu yaklaşımlarından bir an önce vazgeçerler. Türkiye ihracatının yüzde 50'den fazlasını Avrupa'ya gerçekleştirmektedir. Doğrudan yatırımın yüzde 67'den fazlası Avrupa'dan Türkiye'ye gelmektedir. Avrupa için Türk üreticiler, üretim ve tedarik zincirinin önemli bir parçasıdır' ifadelerine yer verdi.
'Avrupa'yı Asya ve Uzakdoğu'ya bağlayacak'
Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri geliştirmenin tarihsel bir yükümlülük olduğunu söyleyen Turhan; 'İşte bugün temelini atacağımız bu demiryolu hattı, aramızdaki ilişkileri daha güçlendirecek ve dostluğumuzu perçinleyecektir. Türkiye olarak, ulaştırma ağlarının Avrupa'ya entegrasyonunun yüksek standartlarda sağlanması, her daim önceliklerimiz arasında yer almıştır. İşte, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattının hizmete girmesi ile Trans-Avrupa Ulaştırma Ağlarına yüksek kalitede bağlanmanın son aşaması tamamlanmış olacaktır. Ülkemizin, Avrupa'yı Asya ve Uzak Doğu'ya bağlayan konumu nedeniyle, büyüyen Asya ekonomileri için Avrupa ve Afrika arasındaki ticaret güzergâhlarının odak noktasında bulunması, bu hattın yapımını çok daha önemli hale getirmektedir' dedi.
'Demir İpek Yolu hayata geçecek'
Hattın; Çin, Asya, Avrupa ve Orta Doğu'yu birbirine bağlayarak devasa bir altyapı ve ulaşım ağı oluşturulması amaçlanan Bir Kuşak Bir Yol Projesi'sine de katkı sunacağını söyleyen Turhan; 'Bu projenin, '˜Orta Koridoru', bizim deyimimizle '˜Modern İpek Yolu'nun hayatiyet kazanması için son dönemde ülkemiz genelinde, doğu-batı ve kuzey-güney ekseninde çok büyük işlere imza attık. Bu nedenle, Londra'dan Pekin'e uzanan Demir İpek Yolu'nun hayata geçmesine de en başından beri stratejik bir mesele olarak yaklaştık. Hizmete açtığımız Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattıyla da bu projeye olan destek ve inancımızı çok net bir şekilde ortaya koyduk' sözlerine yer verdi.
AB'den rekor fon
Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi'nin 2014-2020 yıllarını kapsayan IPA-II Döneminde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği en büyük altyapı projesi olduğunu açıklayan Turhan; 'Projeye tahsis edilen fon, ülkemize IPA-II döneminde tahsis edilen toplam fonun yaklaşık yüzde 8'ini, ulaştırma sektörüne tahsis edilen fonun ise yüzde 74'ünü oluşturmaktadır. Diğer bir deyişle, 275 Milyon Euro'luk IPA fonu miktarı ile Avrupa Birliği'nin aday ülkelere IPA kapsamında tek kalemde en fazla fonladığı proje niteliğindedir. Bütçe büyüklüğü ve teknik özelliklerinin yanı sıra ülkemizin Bulgaristan sınırından İstanbul'a kadar uzanan güzergâhıyla, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi coğrafi olarak Türkiye'nin AB'ye bağlanmasını da simgelemektedir. Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi'nin, Çerkezköy-Kapıkule Kesiminin inşası AB ile birlikte ortak finanse edilecektir. Diğer kesimi oluşturan Halkalı-Çerkezköy bölümünün tamamını ise milli bütçemizle inşa edeceğiz' dedi.
'İnşaatı 4 yıl sürecek'
Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesinin Çerkezköy-Kapıkule Kesiminin İnşası için 275 milyon Euro AB hibesi kullanılarak yeni bir rekora imza atılacağını açıklayan Turhan; 'Yaklaşık 4 yıl sürecek olan inşaat çalışmaları esnasında ihtiyaç duyulacak işgücü diğer projelerimizde olduğu gibi yine bölgeden temin edilecektir. Hattın hizmete girmesiyle de herkes ticari hareketlilik ciddi boyutlara ulaşacağından herkes kazançlı çıkacaktır' ifadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi inşasının başlayacağı Havsa ilçesine canlı yayın bağlantısı gerçekleştirildi. Canlı yayın bağlantısının ardından Bakan Turhan'ın önderliğinde törene katılan tüm protokol, butona basarak Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi inşasının temelini attılar. Tören, aile fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.