Hem okur hem yazar grubu
Edirne'de okumayı yaşam biçimi haline getiren okuryazarları bir araya getiren Edirne Kitap Okur Grubu, Dinlenti Kafe'de düzenlediği toplantıda Ekim ayının kitabı olarak belirlediği Vladimir Bartol'un yazdığı Fedailerin Kalesi Alamut kitabını tartıştı. Toplantıda açıklamalarda bulunan grup kurucularından Nebahat Çavuş, uluslararası nitelikli kitaplar okuyarak, ülkelerin sosyal yaşamını, tarihini, coğrafyasını da tanıdıklarını söyledi. Grup üyelerinden Yanlış Adam kitabının yazarı Umut Çalışkan ise 2020 yılında ikinci kitabını okurlarla buluşturacağını açıkladı.
Edirne'de okumayı yaşam biçimi haline getiren okuryazarları bir araya getiren Edirne Kitap Okur Grubu, her ayın ilk Cumartesi günü 10.00'da düzenlediği ayın kitabı toplantılarına devam ediyor. Ekim ayında Dinlenti Kafe'de düzenlenen toplantıda Vladimir Bartol'un yazdığı Fedailerin Kalesi Alamut kitabını tartışan grup üyeleri, yaklaşık 3 saat süren toplantıda kitapla ilgili olumlu ve olumsuz görüşlerini paylaştılar.
Edirne Kitap Okur Grubu'nun kurucusu Av. Nebahat Çavuş, grubun düzenlediği toplantılarda, üyelerin okuduğu kitaplar, yazarlar, kitaplarla bağlantılı olabilecek kitaplar ve filmler hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu söylerken; 'Toplantılarımız toplam 2-3 saat sürüyor. Genel olarak uluslararası nitelikli kitapları okuyoruz. Ülkeler edebiyatıyla da diğer ülkelerin sosyal yaşamını, tarihini, coğrafyasını da tanıma imkânı buluyoruz. Okuma sürecimizde çok sevdiğimiz kitaplar da oldu. Örneğin; Drina Köprüsü'nden çok etkilenmiştik. Oraya gitme arzusu da duyduk ama kısmet olmadı. Umarım bundan sonra gitme şansımız olur' ifadelerine yer verdi.
Çavuş, grubun Ekim ayı kitabı olarak Fedailerin Kalesi Alamut'u seçtiğini açıklarken; 'Kitapta Hasan Sabbah'ın hayatı anlatılıyor. Hasan Sabbah, ilk siyasal İslamcı düşünür, aktivist ve aynı zamanda İslam'ı bir silahlı terör örgütü olarak kullanan kişidir. Hepimizin bildiği, şu anda bile devam eden Tapınak Şövalyeleri gibi grupların da iç içe olduğu, feyz aldığı ilk siyasi ve silahlı fedai örgütüdür. Okuduğumuz kitapta biz, hem Selçuklu, hem de İran tarihini bir parça öğrendik. Bunun yanı sıra dinlerin, siyasi çıkarlar için nasıl kullanılabildiğini, insanların adeta bir silah haline getirilebildiğini görmüş oluyoruz. Herkese bu kitabı okumalarını tavsiye ediyoruz. Son derece akıcı bir kitaptı' dedi.
Gün düzenleyen kadınlara örnek oldu
Edirne Kitap Okur Grubu'nun sosyal medya platformu Facebook üzerinden bir araya geldiğini açıklayan Çavuş; 'Edirne Kitap Okur adlı bir Facebook sayfamız var. Bu sayfa üzerinden tanıdıklarla beraber bir araya gelmeye başladık. Ayın kitabını ve eleştirilerimizi burada yayınlıyoruz. Ayrıca okuduğumuz ve tavsiye ettiğimiz kitapları da burada paylaşıyoruz. İnsanlar kitap okumayı önemsemeye başlıyorlar. Hatta bu sayede apartmanlarında gün düzenleyen kadınlar bir araya gelerek okudukları kitabı tartışmaya başladılar. Ayrıca kütüphane ile de ilgimiz var. Çoğu zaman kütüphaneye gidiyor, kitap alıyor ve okuyoruz. Kütüphane günlerine katılıyoruz. 2018 yılında Kütüphane Haftası'nda en çok kitap okuyan 3 çocuğumuza kitap mührü hediye ettik. Bu tür grupların okumayı yaygınlaştıracağını, cazip kılacağını, okumanın yaşının olmadığını, boş vakit değerlendirmesi olmadığını, yaşam biçiminin bir parçası olduğunu göstermek istiyoruz. Kitap okumayı sevenleri grubumuza bekliyoruz. Toplantı tarihlerimizi Edirne Kitap Okur Facebook grubundan takip edebilirler' sözlerine yer verdi.
Grubun içinden dernek oluştu
Edirne Kitap Okur Grubu'nun oluşmasının ardından grubun içinden dernek de kurulduğunu açıklayan Çavuş; 'Edirne Kitap Okur Grubu ile bir araya gelen insanlar zaman içinde birbirlerini çok daha fazla tanıma imkânı buluyorlar. Dolayısıyla bir müddet sonra Edirne Çocuk Hakları Derneği'ni kurduk. Dernek de birtakım farkındalık etkinlikleri yaptığı gibi yardım etkinlikleri de düzenliyor. En son Askıda Okul Giysisi kampanyası düzenlemiştik. Bu kampanyada birey olarak katkı yapıyoruz. Kampanyayı biz düşündük ama çocukları giydirenler Edirnelilerdi. Hemşeri dayanışmasını son derece önemsiyoruz. Edirnelilerin, komşu çocuklara da sahip çıkmasını istiyoruz. Kampanyanın sonucu ile ilgili açıklamayı önümüzdeki hafta yapacağız' dedi.
İkinci kitabı çıkacak
Grup üyelerinden Umut Çalışkan ise gruba üye olduğu sırada yazdığı Yanlış Adam adlı kitabını, grup üyelerinin katkılarıyla okuyucularla buluşturduğunu açıklarken; '2 yıldan bu yana Edirne Kitap Okur Grubundayım. Daha önce bazı dergilerde yazılarım çıkmıştı. Edirne Kitap Okur Grubu'nun içerisindeyken de ilerlettiğim bir kitabım vardı. Gruptan birkaç üyemiz kitabın ön okumasını yaptı. Onların olup olmadığına dair düşünceleriyle birlikte düzeltmeler yaptım. Kitabım 2018 yılının Şubat ayında çıktı. Yanlış Adam isimli kitabımın birinci baskısı tükendi. Edirne'de ilerleyen bir polisiye gerilim yazmaya çalıştım. Kitabımın ikinci baskısı da çıkacak. Kitabımın tanınması açısından Edirne Kitap Okur Grubu'nun da çok faydası oldu. Edirnelilerden de iyi geri dönüş aldık. Edirne'de geçiyor olması da dikkat çekti. 2020 yılı içerisinde de ikinci kitabım gelecek' ifadelerine yer verdi. Açıklamaların ardından toplantı, yazdığı Fedailerin Kalesi Alamut kitabının tartışılması ile devam etti.