Hayalet çarşılara doğru
Korona virüsüne karşı alınan tedbirler kapsamında Edirne'nin tarihi çarşılarında 'Hayalet şehir' manzaraları oluşmaya başladı. Açıklanan ekonomik tedbir paketinde alınan tedbirleri yeterli bulmayan tarihi çarşılardaki esnaf, kirasını nasıl ödeyeceğini düşünmeye başladı. Tarihi Arasta Çarşısı'nda bulunan esnafın yarısı ise dün işyerini açmadı.
İçişleri Bakanlığı'nın aldığı tedbirler kapsamında yayınladığı genelge doğrultusunda 81 ilde uygulanan, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan-düğün salonu, çalgılı-müzikli lokanta-kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi sosyal alanların faaliyetlerini durdurmasının üzerinden dört gün geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı ekonomik tedbirler bazı kesimler tarafından olumlu karşılandı. Edirne'deki tarihi çarşılarda faaliyet gösteren esnaf ise açıklanan tedbirleri beklentilerin altında kaldığını söyledi.
'Kiralar 2-3 ay ertelensin'
Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, açıklanan ekonomik paketlerin küçük esnafın ihtiyaçlarını karşılamadığını, maddi olarak zor bir süreçten geçtiklerini söyledi. En büyük dertlerinin kiralar olduğunu ifade eden Sanış, 'Ekonomik paket, küçük esnafın beklentilerini karşılamadı. Bugüne kadar hep devlet, millet dedik. Devletimizin hep yanında olduk. İlk önce sağlık, tüm dünya zor bir dönemden geçiyor. Kazancı da bir kenara bırakalım ama AVM'ler ve biz, küçük esnaflar zor durumdayız. Şöyle bir tezatlık var; dışarı çıkmayın deniyor ama biz gelip dükkân açıyoruz. Dışarı çıkmayan insanlara ürünlerimizi nasıl satacağız? Kapayıp gittiğiniz zaman faturalar, kiralar var, nasıl ödeyeceğiz? En büyük sıkıntımız kiralar. Bizim beklentilerimiz vardı. En azından kiraların 2-3 ay ertelenmesi gerekiyordu. Burada günlük olarak çalışan birçok insan var. Çay ocakları kapandı. Günlük 60-70 lira kazanan insanlar şu anda boştalar. İnsanlar para kazanamıyor, evlerine ne götürecekler? Yarın öbür gün bu insanlar evlerine gıda stoku yapamadıysa Korona virüsünden önce açlıktan ölecekler. Bunların tedbirlerinin alınmasını bekliyorduk. Çarşılar açık durduğu sürece insanlar tedirgin, esnaf gelmek istemiyor. Zor bir dönemden geçiyoruz, ne yapacağımızı bilmiyoruz'' diye konuştu.
Arasta'nın yarısı kapalı
Tarihi Selimiye Arastası'nda ise dün çarpıcı görüntüler kaydedildi. Tarihi çarşıda bulunan 96 esnafın neredeyse yarısı dün işyerini açmadı. Açıklanan ekonomik paketlerinin çarşı esnafına ne kadar yararlı olacağını bilmediklerini belirten Selimiye Arastası Dernek Başkanı Adem Bayrak, 'Çarşımız bomboş. Esnaf arkadaşlarımızın birçoğu dükkânlarını kapadı. Cumhurbaşkanımız bazı açıklamalarda bulundu. Bulunduğu açıklamaların ne kadarı bize olumlu yansır bilemiyoruz. Umarım alınan kararların büyük fabrikalara olduğu kadar küçük esnafa da yararı dokunur. Küçük esnaf da evine ekmek götürüyor. Beraber bu duruma bir çözüm üretmemiz gerekli. Bir tarafta savaş, bir tarafta Korona virüsü derken ne yapacağımızı şaşırdık. Bu virüs salgınını birlik ve beraberlik ile birbirimize destek olarak atlatacağımıza inanıyorum. Kira sıkıntımıza gelecek olursak; çok zor durumdayız. Çarşımız boş, müşteri yok. Zamanında çok fazla turist, yoğunluk var diye kiralar arttırıldı. O günlerde gözlem yapıldı, yoğunluk var diye kiralarımız arttırıldı. Şimdi de gözlem yapmaya gelsinler, buraları görsünler, ona göre kiralar hakkında bir karar versinler. Kiralar ne olacak bilemiyoruz' ifadelerine yer verdi.
Siftah yapmadan kapatıyorlar
Tarihi çarşıda 35 yıldır tekstil ürünleri satan Fatma Güre de ihtiyacı olan birkaç kişi dışında çarşıya kimsenin gelmediğini belirterek, ne yapacaklarını bilmediklerini ifade etti. Arasta esnaflarından Ayten Tetik ise 18 yıllık esnaf olduğunu ve ilk defa siftah yapmadan dükkânını kapattığını söyledi. Tetik, 'Çarşıdaki dükkânların birçoğu kapalı, keşke hepimiz kapatabilsek. Faturalarımızı, vergilerimizi, kiralarımızı kim ödeyecek? Mecburen gelip dükkânı açıyoruz. Açıklanan ekonomi paketinde küçük esnaftan hiç bahsedilmiyor. Çok kötü durumdayız, Allah hepimizin yardımcısı olsun' dedi.