'Güvenli Ödeme Sistemi' hayata geçti

Ticaret Bakanlığı, dolandırıcılığın önlenmesi ve noterlerdeki yoğunluğun azaltılması amacıyla hazırladığı 'Güvenli Ödeme Sistemi' (GÖS) uygulamasını devreye soktu. 26 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, artık motorlu taşıt alım-satımları GÖS üzerinden güvenli bir şekilde yapılabilecek.

TAKİP ET

Ticaret Bakanlığı ve Noterler Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği bu sistem, özellikle ikinci el motorlu kara taşıtları alım-satım işlemlerinde güvenliği sağlamak için tasarlandı. Alım-satım işlemi gerçekleştirilmeden önce, taşıt bedelinin Güvenli Ödeme Sistemine kayıtlı hesaba aktarılması zorunlu hale getirildi. Böylece, hem satış sürecinde dolandırıcılığın önüne geçilecek hem de noterlerde yaşanan yoğunluk azaltılacak.

Bu uygulama ile vatandaşlar, ikinci el taşıt alım-satım işlemlerini güven içinde gerçekleştirebilecekler.

GÖS ile satıcı ve alıcı arasında şu adımlar izlenecek;

Satıcının Bilgi Girişi: Satıcı, anlaşmalı banka, elektronik para kuruluşu veya ödeme kuruluşunun internet ya da mobil sitesi üzerinden Güvenli Ödeme Sistemi'ne giriş yaparak kendi, alıcı ve taşıt bilgilerini sisteme kaydedecek. Alıcının Onayı ve Ödeme: Alıcı, kendisine SMS veya e-posta yoluyla gönderilen referans numarasını kullanarak sisteme giriş yapacak, satıcının girdiği bilgileri onaylayacak ve taşıt bedelini sistemde belirtilen hesap numarasına transfer edecek.

İşlem yapılmadan noterlerde taşıt devri mümkün olmayacak. Noterliklerde yoğunluk ve mağduriyet yaşanmaması için işlemler notere gitmeden önce çevrimiçi olarak yapılacağı aktarıldı. Yeni sistem, hem satıcı hem de alıcı için güvenli bir ödeme altyapısı sağlayarak dolandırıcılık risklerini azaltmayı amaçlıyor.

Edirne'de galericilik yapan Ayhan Ateş, uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte dolandırıcılığın önüne geçileceğini belirterek, “GÖS uygulamasıyla birlikte artık motorlu taşıt alım satımlarında kolay bir şekilde dolandırılma olayı yaşanmaz. Sadece kırsalda yaşayan, akıllı telefon kullanmayan ve internet şubesi kullanmayanlar için zahmetli olur. GÖS uygulaması kesinlikle noterlerdeki yoğunluğu azaltır. Araba alım satımlarımda güvenlik daha üst seviyede olur” dedi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ