Gürkan'dan kentsel dönüşüm açıklaması
İzmir depreminin ardından depremzedeleri ziyaret eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'de birden fazla katlı binaların altında yer alan işyerlerini denetlenmeye başladığını söyledi. Gürkan, kolon ve kirişlerine zarar verilen ve depremde tehlike yaratan binaları fotoğraflarla gösterirken Edirne'nin kentsel dönüşüm planını yakında açıklayacağını duyurdu. Yeni yerleşim bölgesindeki çok katlı binalara dikkat çeken Gürkan, Yıldırım ve Yeniimaret'te ise tek katlı evler bulunduğunu belirtirken 'Bizim önceliğimiz, ihtiyaçtan dolayı yapılma zorunluluğudur' dedi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerinin dün itibariyle kentte birden fazla katlı binaların altında yer alan işyerlerini denetlenmeye başladığını açıkladı. Gürkan, Belediye Meclisi toplantı salonunda gerçekleştirdiği basın toplantısında denetlemelerde iş yerlerindeki kolon ve kirişlerin zarar görüp görmediğinin tespit edileceğini belirtirken; Edirne'nin kentsel dönüşüm projesi ile ilgili de konuştu.
'˜Deprem öldürmez, binalar öldürür' sözüne dikkat çekerken; 'Maalesef bu gerçeği biz Türkiye olarak çok sık yaşayan ülkelerden birisiyiz. Ülkemizin belli bir kesimi deprem bölgesinde, fay hatlarına çok yakın. Bunlar da bizi olumsuz etkiliyor' ifadelerini kullandı.
1999 yılında meydana gelen Gölcük depreminin ardından Türkiye'de depreme karşı çok ileri tedbirlerin alındığını söyleyen Gürkan; 'Fonlar oluşturuldu, destekler geliştirildi, deprem yönetmeliği çıkarıldı, binaların bu yönetmeliğe göre yapılması şartları getirildi. Ama İzmir'de yine gördük ki kuralları yazmanız bir şey ifade etmiyor. Eğer kuralları, cezai yaptırımları uygulamazsanız, yaptığınız kurallar sadece kâğıt üzerinde kalıyor. İzmir'de ilk etapta yıkılan binalara baktığımızda birçoğunun apartman altındaki işyerlerinde, o işyerini genişletmek için yapılan hatalı çalışmalardan kaynaklandığını görüyoruz. Bir apartman altına işyeri açılmış, alanını genişletmek için apartmanın taşıyıcı kolanları zafiyete uğratılmış, bazısında tamamen kesilmiş, bazısında zarar verilmiş. Kolonun taşıyıcı unsurları ortadan kaldırılmış. Böyle olunca bir sarsıntıda o apartman tümüyle çökerek, insanlarımıza adeta bir mezar olmuş' dedi.
FOTOĞRAFLARLA ÖRNEK GÖSTERDİ
Gürkan, toplantıda bazı fotoğraf örnekleri gösterirken; 'Bu örnekler Edirne'den değildir. Bu binalarda elektrik hattı, pis su tesisatı geçirmek için kolonların, kirişlerin nasıl zarara uğratıldığı çok somut biçimde görülüyor. Sadece bir örnek olması amacıyla bu fotoğrafları paylaşıyorum' sözlerine yer verdi.
'SERT BİR MÜDAHALE EDECEĞİZ'
Edirne'de birden fazla katlı binaların altında yer alan iş yerleri ya da depo olarak kullanılan ve bütün konut olmayan binaların dün itibariyle denetime başlandığını açıklayan Gürkan; 'İlk etapta teknik bir denetim olmayacak. Apartman altında bir işyeri oluşturulmuş ve bu iş yeri yapılırken olması gereken kolonlar, kirişlerin zarar görüp görmediğinin, herhangi bir tahribata uğratılıp uğratılmadığının çok hızlı bir şekilde tespitini yapacağız. İnşallah Edirne'de böyle bir şey çıkmaz. Ama çıkarsa da kanunların bize verdiği yetkiyle, o bina ile ilgili gereken teknik ve statik incelemeleri yaparak, kimseye hatır-gönül demeden kanunun emrettiği şekilde, sert bir şekilde müdahale edeceğiz. Bunu halkımız, Edirneliler için, Edirne için yapmak zorundayız. İzmir'in Seferihisar ilçesindeki deprem burada bile hissedildi. Depremin nasıl, ne zaman ve kaç şiddetinde geleceği hiç belli değil. Sorumluluğumuz gereği ve vatandaşlarımızı bu tür durumlardan korumak için bunları yapmak zorundayız ve kararlılıkla yapacağız' dedi.
'CAN HER ŞEYDEN ÖNEMLİDİR'
Gürkan, Edirne Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerinin dün itibariyle saha çalışmasına başladığını söylerken; 'Böyle bir bina çıkarsa önce mühürleyeceğiz, sonra teknik testleri paylaşacağız. Gerekirse o binaların boşaltılmasını sağlayacağız. Hiç kimse de, '˜Kış gününde niye böyle yapıyorsunuz?' demesin. Can her şeyden önemlidir. İzmir'de depremzede vatandaşlar ile konuşurken, o insanların gözünde gördüğümüz tereddüttü, korkuyu, kaygıyı hiç kimsenin yaşamasını istemeyiz. Sorumluluğumuz Edirne'ye, Edirnelilere karşıdır. Biz de bu sorumluluğun gereğini kararlılıkla yerine getireceğiz' ifadelerine yer verdi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM AÇIKLAMASI
Edirne'de kooperatif evlerindeki 5 katlı bir apartmanın hasara uğraması nedeniyle boşaltıldığının hatırlatılarak kentsel dönüşüm ile ilgili bir çalışma olup olmayacağının sorulması üzerine cevap veren Gürkan; 'Yerinde kentsel dönüşüm epeydir gündemimizdedir ve gündemimizden çıkarmış değiliz. Ancak altyapı ile bir ilgisi yoktur. Sadece ekonomik sıkıntılar nedeniyle birçok firmanın konkordato ilan etmesi, iş yerini kapatması nedeniyle bu anlamda kaygılarımız vardı. 2019 seçimlerinden önce yerinde kentsel dönüşüm ile ilgili fizibilite çalışmalarını bitirmiştik. Onunla ilgili çalışıyoruz. Yakın zamanda bir toplantı yapıp, bununla ilgili açıklamayı yapacağız. Paylaştıktan sonra da vatandaşlarımızın kafalarındaki soru işaretleri de kalkmış olacak. Edirne merkez olarak dördüncü derece deprem kuşağındayız. Risk oranımız diğer şehirlere göre daha düşük. Ama bu durum, kentimizin özellikle yeni yerleşim dediğimiz bölgesinde yapıların çok katlı olması nedeniyle tedbirler almamıza engel değil. Bazı arkadaşlarımız Yıldırım ve Yeniimaret'i söylüyorlar ama oralardaki yapı stokumuzun yüzde 90'dan fazlası tek katlı yapılardan oluşuyor. Orada kentsel dönüşüm elbette yapılabilir ama bu başka bir şeydir. Kentsel dönüşümün bir ihtiyaçtan yapılması durumu var, bir de o bölgeyi daha düzenli ve güzel yapmak için yapılma durumu var. Bizim önceliğimiz, ihtiyaçtan dolayı yapılma zorunluluğudur' diye konuştu.