Gürkan'dan ETUS cevabı

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Ulaşım (Tek Araç ile Aktarmasız Ulaşım) Kooperatifi'nin, Edirne Belediye Meclisi'nin Eylül ayındaki toplantısında Edirne Toplu Ulaşım Sistemi'nde (ETUS) yapılan yeni güzergâh değişiklerinin iptali için Edirne İdare Mahkemesi'ne başvurusu ve Trakya Öğrenci Kolektifleri'nin ETUS'a abonman sisteminin getirilmesi amacıyla başlattığı imza kampanyasına cevap verdi. Gürkan, Edirne Ulaşım Kooperatifi'nin yargıya başvurma hakkına sahip olduğunu belirtirken Trakya Üniversitesi öğrenciler ile de görüşme gerçekleştirebileceğini söyledi.

TAKİP ET

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Ulaşım (Tek Araç ile Aktarmasız Ulaşım) Kooperatifi'nin, Edirne Belediye Meclisi'nin Eylül ayındaki toplantısında Edirne Toplu Ulaşım Sistemi'nde (ETUS) yapılan yeni güzergâh değişiklerinin iptali için Edirne İdare Mahkemesi'ne başvurusu ve Trakya Öğrenci Kolektifleri'nin ETUS'a abonman sisteminin getirilmesi amacıyla başlattığı imza kampanyası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Gürkan, basın mensuplarının Edirne Ulaşım Kooperatifi Başkanı Aytaç Dilci ve 8 kooperatif üyesi daha sonra Belediye Meclisi'nin güzergâh değişikliklerinin karar numaraları ayrı ayrı oylanmadığı gerekçesiyle bu kararının sahte olduğu iddiasıyla imzası bulunanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatması üzerine cevap verirken; 'Anayasamıza göre; bütün kamu kurumlarının bütün kararları yargı denetimine açıktır. Vatandaş bunu beğenmediğinde yargıya başvurma hakkına sahiptir. Bu bir vatandaşlık hakkıdır. Biz, bu hakkı kullandı diye hiçbir vatandaşımıza, '˜Niye kullandın?' demeyiz. Hem anlayışımız gereği demeyiz, hem hukuk gereği diyemeyiz. Bu bir vatandaşlık hakkıdır ve hakkını kullanmıştır. Mahkemeler, Türk yargısı en doğru kararı verecek. Mahkeme kararına biz de, vatandaş da uymak zorundadır ve uyacağız' ifadelerine yer verdi.

ETUS hatlarının optimizasyonunun doğruluğuna inandığını söyleyen Gürkan; 'Biz, bu kararları alırken kendiliğimizden, '˜Şuraya yeni bir hat koyalım, değiştirelim ya da kaldıralım' demiyoruz. Biz de yaptığımızın hem o işin uzmanlığına, hem de hukuka uygun olmasına asgari riayet eden insanlarız. Yaptığımızın doğru olduğuna inanıyoruz. Çünkü hatların optimizasyonu, seçim öncesi başlamış bir çalışmaydı. Bu çalışma 4 ay sürdü. Türkiye'deki en uzman kuruluşlardan birisi yaptı. Daha önce Edirne Ulaşım Master Planı'nı hazırlayan kurum yaptı. 7 bin kişiyle yüz yüze görüşme yaptılar. Anketler ve çalışmalar yaptılar. Onun sonucunda ortaya çıkan bir çalışmadır. Biz de Belediye Meclisi'nde, Komisyonlarda konuştuk, tartıştık ve sonuç itibariyle hayata geçirdik. Bunlar hep tartışılan konulardır' dedi.

'Ben de balık istifi taşınmak istemiyorum'

Gürkan, toplu ulaşımın tüm dünyada eleştiriye açık olduğunu söylerken; 'Örneğin; balık istifi taşınmak istemediğini söyleyenler var. Ben de balık istifi taşınmak istemiyorum ama adı üzerinde; toplu ulaşım. Toplu olarak taşınmaktan bahsediyoruz. Kocaeli'nde, İstanbul'da, Sakarya'da, Antalya'da, New York'ta, Londra'da yok mu? En son Londra'ya gittim ve metroya sıra beklediğim için bir buçuk saatte binebildim. Toplu ulaşım böyle oluyor. Bunu defalarca anlattım ama bazıları anlıyor, bazıları anlamak istemiyorlar. Geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'nin yerel yönetimlerle ilgili bir açıklaması vardı. 65 yaş vatandaşların sabah yoğun saatlerde toplu ulaşıma binmemesi, günlük biniş sayısının sınırlandırılması gibi açıklamaları vardı. Toplu ulaşımın sadece Edirne'de değil, Türkiye'de de çok sıkıntıları var. Geçtiğimiz hafta içinde iki tane haber yayınlandı. Birincisi; AK Partili Elazığ Belediyesi, 52 tane belediye otobüsünü satışa çıkardı ve ulaşımı tamamen özelleştiriyor. Demek ki bunun AK Partilisi, CHP'lisi yok. İkinci ise AK Partili belediyelerden biri olan Konya Belediyesi, bütün ilçelerdeki toplu ulaşım araçlarını çekiyor ve özelleştirmeye çıkıyor. Çünkü bunu sürdüremiyorlar' sözlerine yer verdi.

'3'ü çalışmıyor, 5'i şartlara haiz değil'

2018 yılında Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na eklenen toplu ulaşım ile ilgili bir maddeye dikkat çeken Gürkan; 'Büyükşehir Belediyesi kanununa 2018 yılında eklenen bir madde ile büyükşehir belediyelerinin bütçelerinden toplu ulaşımı finanse etme şansları var. Bizim o şansımız da yok. Bizim kanunumuzda o değişikliği yapmadılar. Bütün vatandaşların, idarelerin bütün kararlarını yargıya taşıma hakları var. Bu anayasal bir haktır. Bu yapıldığı için bu konuda hiç kimse eleştirilemez, ayrıştırılamaz, ötekileştirilemez. Ama bu demek değildir ki belediye de üzerine düşen yükümlülükleri yapmayacak. Belediye de üzerine düşen yükümlülükleri yapacak. Yargıya götüren arkadaşımız çok güzel ifade etmiş; '˜Biz 8 aracız' demiş. 8 aracın zaten 3'ü çalışmıyor. 5'i de ulaşım şartlarına haiz değil; engelli ulaşımına uygun değil. Belediye de bu konuda üzerine düşenleri yerine getirecektir' dedi.

'Öğrencilerle görüşürüm'

Trakya Öğrenci Kolektiflerinin ETUS'a abonman sisteminin getirilmesi amacıyla başlattığı imza kampanyası ile ilgili de açıklamalarına devam eden Gürkan; 'Öğrenciler de kampanya başlatabilir. Onların da hakkıdır. Onlar da görüşürüm. Bu işler gizliyle, saklıyla olmaz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin almış olduğu Meclis kararını vereceğim. İstanbul'da öğrenci fiyatı 1,25 TL, biniş başına da İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden özel toplu ulaşıma 80 ile 95 kuruş arasında destek olunuyor. İstanbul, büyükşehir kanunundan kaynaklanan bu hakkını bu şekilde kullanıyor. Hükümet bana o hakkı versin, ben de öğrenciler için kullanayım. Bende o hak yok. Biz, kartlar nedeniyle kimin bindiğini görüyoruz. Öğrenci, 1,25 TL'den parasını ödüyor; belediye de öğrenci başına 80 ile 95 kuruş arasında destek veriyor. Kanun bana o yetkiyi vermemiş, Kanunun vermediği bir yetkiyi nasıl kullanacağım' ifadelerine yer verdi.

Gürkan, konuşmasının sonunda Trakya Üniversitesi öğrencileri ile görüşme gerçekleştireceğini açıkladı.