Gürkan'dan '˜Oldtown' açıklaması
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kentin '˜Oldtown' olarak adlandırılan eski yerleşim bölgelerinde gerçekleştirilecek sokak sağlıklaştırma projeleri ve restorasyonları ile ilgili açıklama yaptı. İYİ Parti Edirne Belediye Meclis Üyesi Necamettin Attay'ın konuyla ilgili sorusunu cevaplayan Gürkan Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun Çilingirler Çarşısı sokak sağlıklaştırma projesini kabul etmesinin ardından projeyi hayata geçireceklerini söyledi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclisi'nin Eylül ayı olağanüstü toplantısında kentin '˜Oldtown' olarak adlandırılan eski yerleşim bölgelerinde gerçekleştirilecek sokak sağlıklaştırma projeleri ve restorasyonları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Toplantıda İYİ Parti Edirne Belediye Meclis Üyesi Necamettin Attay'ın söz alarak, '˜Edirne tarihi bir şehir ve tarihi sokaklarımız var. Eskişehir ya da başka bir şehir gibi bizim de bir tarihi sokağımız veya yıkılmakta olan konaklarımızın düzenlenmesi hakkında bilgi verirseniz sevinirim' ifadelerine yer vermesiyle açıklamalarda bulunan Gürkan, sokak sağlıklaştırma projelerine başlamak için Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'ndan onay beklediklerini açıkladı.
Gürkan, 2014 yılında Belediye Başkanlığı görevine başlamasıyla Edirne'nin kentsel sit alanının koruma amaçlı imar planının revizyonuna başladığını söylerken; 'Kaleiçi, Sarıcapaşa, Meydan'ın bir kısmı, Küçükpazar'ın bir kısmı, Karanfiloğlu, Saraçhane gibi bölgeleri kapsayan kentsel sit bölgelerimizin koruma amaçlı imar planını yaklaşık 2 yıl önce bitirdik. 2 yıl önce Kültür Bakanlığı Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na gönderdik. Onların incelemesi devam ediyor. Zaman zaman düzeltmeler istiyorlar. O düzeltmeleri yaparak tekrar gönderiyoruz. Kendi mecrasında devam ediyor' ifadelerine yer verdi.
Koruma amaçlı imar planının revizyonunun yanı sıra sağlıklaştırma projeleri ile ilgili de kararlar aldıklarını söyleyen Gürkan; 'Edirne'de dokusu az kaybolmuş ya da düzeltilebilir durumdaki sokakları tespit edelim ve sokak sağlıklaştırma projelerini yapalım. Bu bağlamda da 2015 yılının başında 14 tane tarihi sokak tespit ettik. Örneğin; Çilingirler Çarşısı, Saraçlar Caddesi, Osmaniye, Çamaşırcılar Sokak, Mumcular gibi. Onların da sokak sağlıklaştırma projelerine başladık. 14 sokağın 7 tanesinin sokak sağlıklaştırma projeleri 2017 yılı sonunda bitti. Biten projeleri kurula gönderdik. Kurul, önce, '˜İnceleyeceğiz' dedi, sonra fikir değiştirdi; '˜Biz bunları koruma amaçlı imar planı kabul edildikten sonra inceleyelim' dedi. Biz itiraz ettik. Onlar da itiraz ettiler. Tekrar itirazlaştık. En son 2018 yılı Kasım ayında kurul toplantısına katılarak, '˜Bu sokaklardan sadece birisini önceliklendirin. Siz onayladıktan sonra biz, sizin onayladığınız çerçevede o sokağı sağlıklaştırmaya başlayalım. Hem bu Edirne ve şehre gelenler için bir örnek oluştursun, hem de Edirne'nin turizm gelişimine katkıda bulunsun. Diğer taraftan da Edirne, yatırımcılar için bir cazibe haline gelsin' dedim. Güzel bir fikir olduğunu söylediler ve Çilingirler Çarşısı'nı örnek sokak olarak aldık. Onların, bizden istemiş olduğu tapu kayıtları vs. hepsini yaptık ve bitirdik. Ama hâlâ çıkmadı. Eğer kurulumuz uygun görür ve Çilingirler Çarşısı'ndan başlamamıza izin verirse, Eskişehir Odunpazarı'nda ya da başka şehirlerdeki gibi biz de hemen Çilingirler Çarşısı'nda sokak sağlıklaştırma projesini kısa bir süre içinde hayata geçireceğiz' dedi.
'Edirne'nin coğrafi şanssızlığı'
Edirne'nin coğrafi olarak şanssızlığına dikkat çeken Gürkan; 'Edirne'nin coğrafi olarak şanssızlığı; geçmişten bu yana kamu binaları genellikle kesme taştan yapılan yapılardır. Bunun yanında sivil mimarlık örneği dediğimiz konutlar; eğer sahibi varlıklı biriyse ahşap konak, fakir biriyse de kerpiç evdir. Bunların her ikisinin de zamana dayanma şartları çok zor. Bu yüzden iyi bir bakım gerekiyor. Ama özellikle ahşap konakların restorasyonları hem proje anlamında, hem projenin uygulanması anlamında, hem de bakımı, onarımı ve sürdürülebilirliği anlamında zordur. Eskişehir Odunpazarı'ndaki evlerin hemen hemen tamamı replika evlerdir, yani orijinal değil. Betonarme bir ev, merkez dediğimiz köşelerine ahşapları çakıyorsunuz ve Odunpazarı evi oluyor. Ama bizdekiler öyle değil. Bizdeki ahşap konakların her biri gerçekten sanat eseridir. O yüzden bizim coğrafi yapımızdan kaynaklanan o tür evler olsaydı şimdiye kadar yüzlercesi yapılabilirdi. Edirne'nin avantajı ve zorluluğu iç içedir. Avantajı; bu tarihi konakların restorasyonu bittiğinde muhteşem bir yapı oluyor. Ama restorasyon süreci de o muhteşemliğe paralel olarak aynı oranda zordur' sözlerine yer verdi.
'Onayın ardından hemen başlarız'
Edirne Belediyesi'nin bir önceki dönemde 2 adet tarihi konağı satın alarak restore etmek istediğini açıklayan Gürkan; 'Belediye kanunu dışında bunlar rızaen kamulaştırmaya girdiği için valilik onayı gerekiyordu. Önceki valimiz ile görüşüp mutabık kalmamıza rağmen Meclis kararını aldıktan sonra Sayı Vali o kararı onaylamadı ve reddetti. Yoksa şu ana kadar 2 tane konak alıp örnek olarak oluşturacaktık. Valilik de Çevre Vakfı aracılığıyla birçok konak aldı ve restore ediyorlar. Biz de bunu yapmalıyız ama bizim öncelikle kent ile ilgili hedefimiz Çilingirler Çarşısı'ndan başlayarak tarihi sokaklarda sokak sağlıklaştırmalarını yapabilmektir. Bir tanesini yapmaya başlasak emin olun vatandaş da harekete geçecek ve kendi özel mülkiyetlerini restore etmeye ya da düzenlemeye başlayacaktır. Onun arkasından Saraçlar, Osmaniye, Orhaniye caddeleri ile Çamaşırcılar ve Mumcular sokakları var' dedi. Gürkan, Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun projelerden birini onaylamasının ardından sokak sağlıklaştırma projesine başlayacaklarını söyledi.