Gürcan Hoca'ya 2. beraat

Adli makamlar tarafından, 2013 yılında 'cinsel istismar' şüphesiyle muayene edilmesi talep edilen üç çocuğu muayene etmediği için hakkında açılan davada beraat eden Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gürcan Altun, yeniden yargılama nedeniyle yeniden görülen davada da beraat etti. Prof. Altun'u dünkü duruşmada öğrencileri ve dostları yalnız bırakmadı.

TAKİP ET

Edirne'de 2013 yılında cinsel istismar şüphesi nedeniyle mahkeme kararıyla iç beden muayenesi yapılması için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'na gönderilen üç çocukla görüşüp, çocukların muayene olmayı istememeleri üzerine çocukları muayene etmeyen, Prof. Dr. Gürcan Altun hakkında 'Görevi kötüye kullanma' suçundan dava açıldı. Altun, yapılan yargılama sonucunda beraat etti. Ancak, savcılığın itirazı üzerine Yargıtay, Altun'un çocukları muayene etmemesi nedeniyle delil kaybına veya gözaltı ya da tutukluluğun uzamasına sebebiyet verilip, verilmediğinin araştırılması gerektiğini ifade ederek, Altun hakkındaki kararı bozdu. Altun'un yeniden yargılanmasına kararı üzerine, Altun yeniden hakim karşısına çıktı.

Öğrencileri de yalnız bırakmadı

Edirne 5. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına sanık Gürcan Altun ve avukatı Ziynet Çelik katıldı. Adli Tıp Uzmanları Derneği, Türk Tabipleri Birliği, Edirne Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Edirne Şubesi ile Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu avukatları ve Altun'un öğrencileri de duruşmayı takip etti.

Ders gibi savunma

Dünya Sağlık Örgütü '' 'Cinsel şiddet Mağdurlarının Adli '' Tıbbi Bakımı için Rehber', İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Hasta Hakları Yönetmeliği, Türk Tabipleri Birliği Hekimlik Meslek Etiği Kuralları gibi birçok sözleşme, rehber ve yönetmeliğin hastanın zorla muayene edilemeyeceğine dair benzer ifadeler içerdiğine dikkat çeken Altun, savunmasında bu belgelerde yer alan maddelere geniş yer verdi.

'İyi hekimlik cezalandırılmak isteniyor'

Zorla iç muayenenin travmaya yol açacağını ifade eden Altun, 'Hastalarımıza zarar verecek bir durumda bulunmamız beklenemez. Cinsel saldırı mağduru çocuk ya da erişkinlerin muayeneye zorlanması; hekimlerin, Anayasaya, insan haklarına, çocuk haklarına, Biyotıp Sözleşmesi'ne ve hasta haklarına aykırı davranmasını istemektir. Muayeneye izin vermeyen çocukları, iyi hekimlik değerlerinden, insan haklarından, çocuk haklarından, Biyotıp Sözleşmesi'nden yana tavır alarak muayene etmediğim, edemediğim için cezalandırılmam isteniyor' dedi.

'Yargılanmam fakültelerde ders oldu'

İyi hekimlik değerlerine bağlılığı ve cezalandırılmasının istenmesi nedeniyle tanınırlığının arttığını söyleyen Altun, 'Google'ın arama bölümüne '˜Dr. Gürcan Altun' yazarak arama yapıldığında 0,35 saniyede yaklaşık 299.000 sonuç çıkmaktadır. Bu konuda katkısı olan yargı birimlerine teşekkürü bir borç bilirim. Bu sayede '˜iyi hekimlik değerleri' daha iyi bilinir hale geldi. Yargılanmama neden olan bu olaylar ülkemin tıp fakültelerinde, hukuk fakültelerinde ders konusu oldu' şeklinde konuştu.

'Davranışım suç değil, örnek davranış'

Altun son olarak, '25 yıldır Adli Tıp Uzmanlık alanının içinde çalışan bir hekim olarak, davranışımın bir suç olmak yerine, tıbbın iyi hekimlik değerlerine uygunluğu nedeniyle ancak örnek bir tutum olarak değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Bu nedenle beraatimi talep ediyorum' dedi.

Av. Çelik: 'Çocukların üstün yararını koruma'

Altun'un avukatı Ziynet Çelik, müvekkilinin istismara uğrayan çocukların üstün yararını korumak üzere kendilerini anlatmalarını sağladığını ve çocukların öyküsünü aldıktan sonra çocukları üstün yararlarını korumak üzere muayene etmediğini ifade etti. Çelik, adli makamların istismarcı hakkında işlemi müvekkiline soruşturma açıldıktan sonra başlattığını ifade ederek, 'Yargı istismarın gerçek kanıtlarını toplamak üzere harekete geçmiyor. Çocuk ve İnsan Haklarına uygun davranan hekim hakkında hemen işlem başlatıyor' dedi.

Çelik, suçun unsurlarının hiçbir şekilde oluşmadığını belirterek, müvekkilinin beraatını talep etti. Mahkeme, atılı suçun unsurları oluşmadığından Altun'un beraatına hükmetti. Davanın ardından Adli Tıp Uzmanları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Edirne Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Edirne Şubesi ve Edirne Çocuk Hakları Derneği Edirne Adliyesi önünde ortak bir basın açıklaması yaptı.

'Yargı kararları ile etik ilkelerimize müdahale edilmesini kabul etmiyoruz'

Adli Tıp Uzmanları Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Gökhan Ersoy'un okuduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi; 'Ne yazık ki, çocukları istismara ve cinsel saldırılara karşı koruyan, çocuğun yüksek yararını öne alan mekanizmalar yerine, çocukların ve toplumun adalet ve güven duygusunu zedeleyen adli uygulamalar ve yasal düzenlemelere devam edilmektedir. Adalet Bakanlığı ve Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun çocukların üstün yararı ilkesine aykırı uygulamalar yapan sorumlular hakkında işlem yapmasını bekliyoruz. Çocuklar; devletin, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin güvencesi altındadır. Hekimlik meslek ilkelerine ve iyi hekimlik değerlerine gönülden bağlı olan hekimler defalarca yargılansa da bu duruşlarından vazgeçmeyecektir. Yargı kararları ile hekim bağımsızlığına ve etik ilkelerimize müdahale edilmesini kabul etmiyoruz. Hekimler yargının zor kullanım aracı değildir. Çocukların yüksek yararını öncelemek sadece hekimlerin, sağlık çalışanlarının, insan ve çocuk hakları savunucularının değil, adalet sisteminin de önceliği olmalıdır.'

'Muayeneye zorlamak hastaya zarar vermektir'

Açıklamanın ardından konuşan Altun, hem meslektaşlarının hem de genç hekim adaylarının duruşmayı izlemelerinin çok kıymetli olduğunu, aynı zamanda bir etik dersi verdiklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı; 'Hekim olarak bize gönderilen insanlar gerek adli gerekçelerle muayenesi olsun gerekse kendilerinin başvurduğu tıbbi muayeneler de mutlaka hasta onamına dayanır. Özellikle yargı birimleri tarafından, yargı mekanizması içerisinde gönderilen hastanın mutlak zorunlu muayenesi yapılması gibi bir algı vardır ne yazık ki. Öyle bir şey yok. Hekim olarak hasta muayeneyi kabul etmediği takdirde onu zorlamak hastaya ruhsal yönden zarar vermektir.'

'İyi hekimlik değerlerine uygun olduğu bir kez daha ortaya çıktı'

Bu davanın ilk yargılanması olmadığını 2013 ve 2016 yıllarında da yargılandığını hatırlatan Altun,'Gelenek bozulmadı diyoruz ama gelenek beraat üzerine de bozulmadı. Suçlu olmadığımız, yapmış olduğumuz meslek uygulamasının iyi hekimlik değerlerine uygun olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Destek verenlere, destek için gelen tüm kurumlara ve meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum' dedi.

Beraat sevincini öğrencileri ve meslektaşlarıyla paylaşan Altun, son olarak öğrencileriyle adliye önünde fotoğraf çektirdi.