Gurbetçiler yöresel lezzetlerle karşılandı

Avrupa'nın farklı ülkelerinden yıllık izinlerini yaşayan geçirmek isteyen gurbetçilerin yurda gelişleri devam ediyor. Koca bir yılı vatan hasreti ile geçiren gurbetçileri Edirneli esnaflar tarafından Kapıkule Sınır Kapısı'nda 9/8 ritim ve yöresel lezzetler ile karşılandı.

TAKİP ET

Avrupa'nın birçok ülkesinde okulların tatil edilmesiyle yola çıkan gurbetçiler, Edirne'den Bulgaristan'a açılan Kapıkule Sınır Kapısı'nda yoğunluk oluşturmaya başladı.
Yoğunluk nedeniyle tedbirler artırıldı
Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkilileri gurbetçilerin gelişlerinde artış olmasıyla tedbirleri artırdı. Peron sayısının 10'dan 12'ye çıkarıldığı Kapıkule'de gümrük ve polis personel sayısı da artırıldı.
Dünyanın ikinci Türkiye'nin ise en büyük kara sınır kapısı Kapıkule de gurbetçiler için gümrük kapısında 12 peronda 2'şer personelden 24 personel 24 saat esasına göre çalışıyor.
Edirneli esnaflar Kapıkule Sınır Kapısı yurda giriş yapan gurbetçilerin vatan hasreti gidermek için yurda giriş yaptıkları Kapıkule sınır Kapısında yöresel lezzetler il karşılama düzenledi. 9/8'lik ritimler ve yöresel lezzetler ile karşılanan gurbetçiler mutluluklarını gizleyemedi.

Kapıkule'de tüm zamanların giriş rekoru kırıldı
Alınan ilave tedbirlerle kesintisiz ve aralıksız hizmet verilen Kapıkule Sınır Kapısında son 24 saatteki istatistiklere göre hem araç girişinde hem de yolcu giriş sayılarında tüm zamanların rekoru kırıldı. 16 Temmuz tarihinde Kapıkule Sınır Kapısında 8 bin 358 araç ve 35 bin 887 yolcu giriş işlemi yapılarak tarihi bir rekora imza atılmış oldu.
Trakya Gümrükler ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Kapıkule, Hamzabeyli ile Yunanistan'a açılan Pazarkule ve İpsala ile Kırklareli'nden Bulgaristan'a açılan Dereköy sınır kapılarından 25 Haziran'dan bu yana ülkeye 750 bine yakın gurbetçi giriş yaptı.
Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar ile Dernek Yönetim Kurulu Üyesi şekerlemeci Arif Meriç, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yıllık izinlerini geçirmek için koca bir yıl vatan hasreti çeken gurbetçilere Edirneli müzisyenler kemanla 'Türkiye'm' türküsünü ile Edirne'nin yöresel lezzetlerini ikram etti. Karşılama ile duygularını gizleyemeyen gurbetçilerin araçlarından inerek Türk bayrağına sarılıp gözyaşlarını tutamadı.
'vatan hasretlerine bizlerde yanlarında oluyoruz'
Gurbetçilerin anavatana giriş yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar, esnaf olarak her yıl gurbetçileri yöresel ürünlerle karşıladıklarını ifade etti.
Gurbetteki vatandaşların ana vatanlarına kavuştuğu yer olan Kapıkule heyecanlarına ortak olduklarını söyleyen Dinar, kentin yöresel lezzetlerinden ikram ederek hoş bir gün geçirmelerine vesile olduklarını dile getirdi.
'Vatandaşlarımızı yöresel lezzetler ile karşıladık'
Avrupa'nın çeşitli yerlerinden gelen gurbetçileri her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli ikramlarla karşıladıklarını belirten Şekerlemeci Arif Meriç ise, 'Bugün onları hem ciğerimizle karşıladık, hem badem ezmemizle. Ne kadar muhabbet olursa bu dünya o kadar güzel olur. Gurbetçilerimiz alın teriyle geldiler, biz onları neyle karşılasak azdır. Hoş geldiğiniz, sefalar getirdiniz diyoruz ' dedi.
Böyle renkli bir karşılamayı görünce hem mutlu olduklarını hem de duygulandıklarını söyleyen Almanya'dan gelen Filiz Çevirmeci, ikram ve karşılamadan çok etkilendiğini ifade etti.
Vatana geldikleri için çok mutlu olduğunu söyleyen gurbetçi Kenan Kartal, özellikle Edirne ciğerini çok beğendiğini vurguladı.
Türkiye gibi hiç bir ülkenin olmadığını belirten ve Almanya'dan gelen gurbetçi Leyla Sarıgöz, Kovid-19 salgını dolayısıyla 3 yıldır gelmediklerini ve şimdi Türk Bayrağı'nı görünce tüylerinin diken diken olduğunu söyledi.