'Gülmek ve Kahkaha atmak stres seviyesini azaltıyor'

Gülmek ve kahkaha atmanın stres seviyesini azaltarak kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini belirtildi. Gülme, endorfin salgılanmasına yol açarak ruh halini iyileştiriyor, stres hormonlarını azaltıp ve damar sağlığını destekliyor. Tüm bu etkiler ise kalp krizi riskini azaltıyor.

TAKİP ET

Gülmek ve kahkaha atmanın stres seviyesini azalttığına dair araştırmalar yapıldığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, gülmek ve kahkaha atmanın kardiyovasküler hastalıklar, kalp krizi ve felç riskini azalttığını belirtti.

Gülmek, stres yönetimden sorumlu bir hormon olan kortizol seviyesini düzenlemede oldukça etkili olduğunu belirten Gül, bunun yanı sıra serotonin ve endorfin gibi mutluluğu artıran hormonların sağlamasında rol oynayan bir davranış olduğunu da belirtiyor. Bu hormonlar sakinleşmeyi ve etrafa daha olumlu bakabilmeyi sağlıyor.

Gülmek ve kahkaha atmak, insanların mutluluğunu ve neşesini ifade etmenin doğal yolları... Gülmek, aynı zamanda sosyal bağları güçlendiren ve stresi azaltan bir eylem. Kahkaha ise genellikle gülmekten daha yoğun bir tepki olup, bedenin fiziksel ve psikolojik rahatlamasına yardımcı oluyor. Uzmanlar İkisinin de genel sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtiyor. Çünkü vücutta endorfin salgılamasını artırıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyoe. Güldüğümüzde beynimiz, endorfin de dahil modumuzu yükselten kimyasallar salgılıyor ve stres hormonu seviyesi azalıyor. Dolasıyla gülmek, stres duygularını ve depresyon semptomlarını azaltabiliyor ve zorlu ortamlarla başa çıkmanıza yardımcı olabiliyor.

“GÜLMEK YARATICI VE KONSANTRASYONU YÜKSELTİR''

Gülme esnasında öncelikle vücuttaki fizyolojik reaksiyonların bilinmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, "İnsanlar güldüğünde veya kahkaha attığında stres ve stres hormonları dediğimiz kortizon, adrenalin, dopomin gibi hormonlar azalmaktadır. Mutluluk hormonu dediğimiz hemdorfin hormonu artmaktadır. Kan basıncı-tansiyon, kan şekeri düşer, bağışıklık artar, ağrıya dayanıklılık artar, depresyon azalır. Sonuçta tüm bunlardan dolayı kardiyovasküler hastalık riskinde, kalp krizi riskinde azalma, felç riskinde azalma, kronik akciğer hastalığı ve astım hastalarında da oksijen isteğinde azalma dikkati çekmektedir. Bunları klinik olarak gösteren Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin toplantısında sunulan ve Brezilya'da yapılan bir çalışma örneği gösterilmiştir." ifadelerine yer verdi.

"HASTALAR FARKLI GRUPLARA AYRILMIŞ"

Belli sayıda hastanın iki gruba ayrılarak bir çalışma yapıldığını belirten Gül, "Bir grup hastaya 3-4 hafta boyunca siyasi içerikli yayınlar, belgesel tarzı yayınlar, yağmur ormanları gibi yayınlar izletilmiştir. Bir grup hastaya da sürekli komedi filmleri ve komedi programları izletilmiş, gülmeleri ve kahkaha atmaları sağlanmış. Aylar sonra iki grup arasında yapılan fizyolojik testlerde, kalp ve damar sistemine yönelik komedi izleyen ve gülüp kahkaha atan grupta kalbin oksijen pompalamasının yüzde 10 daha yüksek olduğu görülmüş. Bu da gülmek ve kahkaha atmanın kardiyovasküler hastalık riskinde, kalp krizi riskinde, felç riskinde azalma yaptığının bir ön çalışması olarak görülmüş." Dedi.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar