Geçmişe özlemin sergisi

EFOD'un Enver Şengül yönetiminde düzenlediği fotoğraf atölyesi, 8 ay boyunca 52 ayrı mekânda 44 modelle gerçekleştirdiği fotoğraf çekimlerinin ardından Nostalji sergisinin açılışını yaptı. ETSO konferans salonunda düzenlenen program ile fuaye salonunda açılan sergide 11 fotoğraf sanatçısının toplam 44 fotoğrafı sergilenirken geçmişe olan özlem fotoğraf kareleriyle yaşatıldı.

TAKİP ET

Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği'nin Enver Şengül yönetiminde düzenlediği fotoğraf atölyesi, yaklaşık bir yıllık çabanın ardından hazırlanan ve 44 fotoğraftan oluşan Nostalji sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası konferans ve fuaye salonlarında düzenlenen törenlerle açılan sergide; Enver Şengül, Servet Çınar, Alparslan Bolu, Aylin Beyoğlu, Canan Kaplıca, Deniz Doğu, Hilal Öztürk, İsmail Büyükşimşek, Öznur Sinop, Pelin Kubilay ve Umut Kozakoğlu'nun fotoğrafları sergilendi.

Edirne Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Güler, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik, Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, EFOD Başkanı Serdar İyiiz, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, sanatseverler ve vatandaşlar katıldılar.

Bahar Başboğaoğlu ve Göktuğ Fıçıyapan'ın dans gösterisi ile başlayan programın açılış konuşmasını Enver Şengül yaptı. Şengül, konuşmasında EFOD'un Türkiye'de bir ekol yarattığını söylerken; 'Sergilerini bu şekilde bir gala gösterisi şeklinde sunuyor. Bunun bir eşi ve benzeri Türkiye'nin hiçbir yerinde yok. Bunu anlattığımız zaman gerçekten çok şaşırıyorlar. EFOD'un fotoğraf sergileri, fotoğraf sergisinin dışında başka bir şey oldu. EFOD atölyeleri de Türkiye'de bir fenomen oldu. Başka şehirlerde örneklerini yapmaya çalışıyorlar ama EFOD gibi olmuyor. Çünkü biz yaklaşık 11 yıldır bu tür çalışmaları çok istikrarlı bir şekilde yürütüyoruz. Her çalışma en az 8-10 ay sürüyor, hatta 1 yılı bulan çalışmalar var. Bu kadar emeğin sonucunda da böyle güzel bir açılışı da hak ediyor. Sadece kurdeleyi kesip fotoğraf sergisini açmakla bu emeğe biraz saygısızlık etmiş oluruz' ifadelerine yer verdi.

'Ocak ayında başladık'

Şengül, fotoğraf atölyesi ile ilgili de bilgiler vererek; 'Atölyem, 8 aya planlı bir atölyeydi. Ocak ayında başladı ve 8 ay sonra sonuçlandı. Yaz tatilinde biraz yavaşladık, 1-2 ay da hazırlık çalışmaları oldu. Binlerce fotoğraf çekiyorsunuz ve bunların arasından en iyilerini seçmek bir çaba gerektiriyor. Sadece seçmek de yetmiyor, tüm fotoğrafı tek tek işliyoruz. Bu sergideki fotoğraflarda yeni bir yöntem de uyguladık. Sadece işlemedik, aynı zamanda eskitme filtreler de kullandık. Çünkü ne yaparsak yapalım eski havasını verememiştik ve onun da bir formülünü bulduk. Basılıp geldikten sonra 44 tanesini sergiye koyduk. Yaklaşık 60 tanesini de sunum olarak izleteceğiz. Ama sunumdan önce atölyemiz üyesi Umut Kozakoğlu'nun günlerce çalışarak hazırladığı kamera arkası görüntüler var. Çok gülerek ve keyif alarak izleyeceğiniz kamera arkası belgeseli ortaya çıktı. Umarım çok beğenirsiniz' dedi.

'52 ayrı mekânda 44 modelle çalıştık'

Şengül'ün konuşmasının ardından programda bir konuşma da EFOD Başkanı Serdar İyiiz yaptı. İyiiz, konuşmasında Nostalji sergisinin büyük bir emeğin eseri olduğunu söylerken; 'Fotoğrafta kullanılan her şey dönemine uygun yapıldı. Ayrıca 44 kişi modellik yaptı. 52 ayrı mekânda çalışıldı. Otomobillerden minibüse kadar nostaljik objeler kullanıldı. Enver Şengül ve atölye üyelerini kutluyorum' sözlerine yer verdi.

'Bulgaristan'dan altın madalya kazandık'

EFOD'un, Türkiye'nin en önemli derneklerinden bir tanesi olduğunu belirtirken; '1 ay önce Bulgaristan'daki uluslararası bir yarışmadan altın madalya geldi. Bir altın madalya kazanmak o kadar kolay olmuyor. Bütün dünyadan binlerce kişi katılıyor ve onu bir EFOD üyesi alıyor. Onun karşısına da Türkiye yazılıyor. Tekirdağ'da da 15 gün önce yapılan TREDAŞ yarışmasında birinciliğimiz var. Mersin'de Tarsus Belediyesi'nin yaptığı yarışmadan da ikincilik ödülü aldık. Sergileme ve mansiyonları saymıyorum. Bu da EFOD'ta verilen eğitimin ve çalışmaların ne kadar değerli ve önemli olduğunu gösteriyor' dedi.

EFOD'tan çocuklara eğitim projesi

İyiiz, 2020 yılının Nisan ayında İzzet Keribar sergisi açacaklarını ve fotoğraf ağırlıklı sanat kütüphanesi kuracaklarını açıklarken; 'Fotoğraflarımız satılıktır. Fotoğraflarımızı 500 TL'den satıyoruz. Bize maliyeti yaklaşık 180 TL'dir. Çok az bir kârla bağış makbuzu karşılığı satışa sunduk. Amacımız; siz de bize bir katkıda bulunursanız yıllardan beri yapmayı düşündüğümüz ama hep yarım kalan, çocuklara eğitim vermeyi arzuluyoruz. Dezaavantajlı çocuklardan başlamak üzere ilkokul öğrencilerine eğitim vermek istiyoruz. 35 tane üyemiz bununla ilgili ciddi eğitim aldı. Önce çocuklara fotoğraf makinesinin nasıl yapıldığını, tekniklerini öğreteceğiz. Çocukları fotoğrafa hazırlayacağız ama bunun için bize 10 tane fotoğraf makinesi gerekiyor. Çok pahalı makineler istemiyoruz. Çocukların hepsinin de aynı makine ile çekim yapması lazım. Çocuklara verilen eğitim, büyüklere verilen eğitimden daha zordur. Ama Türkiye'de bu eğitimler çok hafife alınıyor. Gerek fotoğraf satın alarak, gerek derneğimizin banka hesabına bağış yaparsanız bu işe başlamak istiyoruz' ifadelerine yer verdi.

1 hafta açık kalacak

İyiiz'in konuşmasının ardından programda atölye üyesi Umut Kozakoğlu tarafından hazırlanan Enver Şengül Fotoğraf Atölyesi'nin kamera arkası belgeselinin gösterimi gerçekleştirildi. Gösterimin ardında Şengül, atölyeye katılan üyeleri tek tek sahneye davet etti. Şengül ve atölye katılımcılarına plaket ve teşekkür belgeleri, EFOD Başkanı Serdar İyiiz tarafından takdim edildi. Teşekkür belgelerinin takdiminin ardından programda tüm katılımcılar tarafından EFOD Marşı seslendirilirken; konferans salonunda program, sergide yer almayan fotoğrafların gösterimi ile sona erdi. Gösterimin ardından Nostalji sergisinin açılışı gerçekleştirildi. 44 fotoğrafın gösterime girdiği sergi, yaklaşık bir hafta boyunca Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Fuaye Salonu'nda sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.