Gazi İlkokulu TBMM'de

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı'nın Gazi İlkokulu'nun kapatılmasına ilişkin '˜Siyasiler neden sessiz' açıklamasının ardından Edirne milletvekilleri konuyu TBMM'ye taşıdı. CHP'li Gaytancıoğlu ve İYİ Partili Çakırlar, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a yanıtlaması için soru önergeleri verdiler.

TAKİP ET

Edirne'de yaklaşık 1 asırdır eğitim veren Gazi İlkokulu'nun kapatılması kararının yankıları sürüyor. 2013 yılında depreme yönelik inceleme sonucunda kullanıma uygun olmadığına ilişkin raporu bulunan okula yıkım kararının gelmesinin ardından sivil toplum kuruluşları ve velilerin itirazları kararı değiştirmeye yetmedi.

Son olarak '˜Siyasiler neden sessiz' açıklamasında bulunan Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı'ya Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Orhan Çakırlar'dan destek geldi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan vekiller, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a okulun kapanma kararı ile ilgili sorular sorarak yanıtlaması için soru önergeleri verdiler.

'DİĞER SİYASİLERİ DE BEKLİYORUZ'

Okulun kapanmaması için siyasilerden destek isteyen Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı yaptığı açıklamada, 'Konunun uzmanı değilim ama yıllardır burada eğitim veren ve başarılı öğrenciler yetiştiren Gazi İlkokulu'nun kapanmasını gerektiren bir neden bulmuyorum. Dernek olarak kapatılmamasını istiyoruz. Burada eğitim gören sosyal ve kültürel farklılıkları olan Roman çocukları ile diğer çocukların kaynaşması için büyük bir fırsat ve örnek teşkil ediyor. Yetkililer okulun depreme dayanıklı olmadığın söylüyorlar. Güçlendirme çalışması yapılabilir. Ya da yıkılıp yerine yenisi yapılabilir. Siyasiler neden sessiz diye bir açıklamada bulunduk. Bunun ardından Okan Gaytancıoğlu ve Orhan Çakırlar vekillerimiz sessiz kalmayarak soru önergeleri vermişlerdir. Buradan diğer siyasilere tekrar seslenmek istiyorum. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi için taşın altına ellerini soksunlar. Soru önergesi vererek sessiz kalmayan vekillerimize teşekkür ediyor, aynı hassasiyeti diğer siyasilerimizden de bekliyoruz' dedi.

GAYTANCIOĞLU'NUN SORU ÖNERGESİ

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a yanıtlaması için verdiği önergede şu soruları sordu; '2013 yılında verilen depreme dayanıksız olduğuna dair rapora rağmen aradan geçen 7 içerisinde neden bir işlem yapılmamıştır? Milli Eğitim Bakanlığı çocuklarımızın depreme dayanıklı olmadığını bildiği bu okulda neden eğitim almasına izin vermiştir? Gazi İlkokulu'nu neden geçen süre içinde depreme karşı dayanıklı hale getirecek bir çalışma yapılmamıştır? Yıkımdan sonra aynı adla ve aynı yere yeni bir okulu ne zaman yapacaksınız? Bu bölgede oturan ve daha çok dar gelirli ailelerin oluşturduğu vatandaşlarımızın çocuklarını kolaylıkla gönderdiği Gazi İlkokulu'nun yıkılmasının bu çocukların okula ulaşımı bakımından bir sıkıntı ortaya çıkaracağını düşünüyor musunuz? Okula devam oranının yüksek olduğu bu okulumuzdaki öğrencilerin başka okullara yönlendirilmesi halinde devam oranlarının düşmesi gibi bir durum ortaya çıkarsa bunun sorumlusu kim olacaktır?'

ÇAKIRLAR'IN SORU ÖNERGESİ

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a yanıtlaması için verdiği önergede şu soruları sordu; 'Gazi İlkokulu yıkılacak mı? 2013 yılında verilen deprem dayanıklılık raporuna göre yıkılması öngörülen okul 7 yıl boyunca neden eğitim-öğretime devam etti? Aradan geçen 7 yıl içinde Gazi İlkokulu için neden güçlendirme çalışması yapılmadı? Okulun kullanılmaması durumunda öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için planlama çalışmanız var mı? Edirne'nin en eski okullarından biri olan Gazi İlkokulu yıkılacaksa, yerine aynı okulun tekrar inşa edilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mı?'