Fatih'in evinden şehzade çayı
Osmanlı tarihinin en önemli padişahlarından biri olan, İstanbul fatihi Fatih Sultan Mehmet'in de dünyaya geldiği eski saray konağı Taş Odalar Otel, sonbahar içecekleri menüsü ile dikkat çekiyor. Müşterilerini konseptine uygun '˜Şehzade Çayı', '˜Sultan Çayı' gibi ürünleriyle karşılayan Otel Müdürü Cengiz Bulut, hava sıcaklıklarının düşmesiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendiren içecekleri anlattı.
Sonbahar aylarının gelmesi ve hava sıcaklıklarının yavaş yavaş düşmeye başlamasıyla birlikte Taş Odalar Otel, geleneksel kış içeceklerini ziyaretçilerine sunmaya başladı. Osmanlı tarihinin en önemli padişahlarından biri olan, İstanbul fatihi Fatih Sultan Mehmet'in de dünyaya geldiği eski saray konağı, sonbahar içecekleri menüsünde ziyaretçilerine '˜Şehzade Çayı', '˜Sultan Çayı' gibi konsept içecekler sunmaya başladı.
Edirneli Tarih Araştırmacısı ve Taş Odalar Otel Müdürü Cengiz Bulut, Eylül ayının ilk yarısının tamamlandığı günlerle birlikte bünyeyi ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren içeceklerin yapımına başladıklarını belirterek, müşterilere hem memnuniyet hem de özel anılar bırakan içecekleri anlattı. Bulut, Taş Odalar Otel'in içecek menüsünde kendilerine özgü lezzetler sunmaya önem gösterdiklerini söyleyerek; 'Tarçınlı Türk kahvesi, ballı Türk kahvesi, Latince ismi hibiskus olan ve aslında bizde Narçiçeği olarak bilinen bir üründen de Şehzade Çayı yapıyoruz. Ayrıca Adaçayı, Melisa Otu ve Papatya karışımından da Sultan Çayı ismini verdiğimiz güzel bir çay yapıyoruz. Sultan Çayı'nın sakinleştirici özelliği var ve insanı dinlendiriyor. Şehzade Çayı da kilo vermeye yardımcı, hazmı kolaylaştıran, antioksidan, güzel bir çaydır' ifadelerine yer verdi.
'Bize has bir isim olsun istedik'
Eylül ayı ile beraber Şehzade ve Sultan Çayı yapımına başladıklarını söyleyen Bulut; 'Bu çaylar da Taş Odalar Otel'e has içeceklerdir. Müşterilerimize öneriyoruz ve zevkle içiyorlar. Kışa hazırlık olarak bünyeyi kuvvetlendiriyor, bağışıklık sistemini artırıyor. Şehzade Çayı'nda sadece hibiskus kullanıyoruz ve yapımı çok basittir. Bir tutam hibiskus, bardağa konularak üzerine sıcak su dolduruyoruz. 5 dakika demlendiğinde güzel ve mayhoş tadını bırakıyor. Taş Odalar Otel, eski saraya ait bir konak olduğu için bize has bir isim olmasını ve burayı andırmasını istedik. Ziyaretçilerimiz de sosyal medyada Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu ve eski saraydan kalma Taş Odalar Otel'de şehzade çayını içtiklerini belirten paylaşımlar yapıyorlar. Bizim de hoşumuza gidiyor' dedi.
'Kuru kayısı ile tüketilebilir'
Bulut, Şehzade ve Sultan çaylarını 2 yıldan bu yana yaz aylarının sona ermesiyle birlikte yapmaya devam ettiklerini açıklayarak; 'İlkbahar aylarına kadar yapmaya devam ediyoruz. İnsanlara, Şehzade Çayı'nı şekerle tüketmemelerini öneriyoruz. Çünkü zayıflamaya da yardımcı oluyor. Fakat yanında hurma, kuru kayısı kullanılabilir. Onlar da şeker ihtiyacını giderebiliyorlar. Kendinin de hoş bir tadı var' sözlerine yer verdi.
'Osmanlı mutfağı şerbetlerde çok zengin'
Eski sarayda özellikle şerbetler konusunda Osmanlı mutfağının çok zengin olduğunu açıklayan Bulut; 'Osmanlı'da muhteşem içecekler var. Ama genellikle soğuk içecekler var. Osmanlı ile ilgili yaptığım araştırmalarda bu tür bilgilere de rastlıyorum. Örneğin; zengin bir Veziriazam, padişahı iftara çağırıyor. Padişaha, tas şekli verilmiş bir buzda, hoşaf ikram ediyor. Bu tür buluşlar da var' dedi.
Kanuni'nin şerbeti
Taş Odalar Otel'i yaz aylarında tercih eden müşterileri için de özellikle Kanuni Sultan Süleyman'ın beğenisini kazanan Demirhindi Şerbeti'ni sunduklarını söyleyen Bulut; 'Yaz aylarında müşterilerimizin hareketli olduğu dönemde Taş Odalar Otel'imizin bahçesinde Demirhindi Şerbeti ikram ediyoruz. Demirhindi Şerbeti, Kanuni Sultan Süleyman'ın en sevdiği içeceklerden biridir. Kanuni Sultan Süleyman, bir gün Yeniçerileri ziyarete gidiyor. Yeniçeriler, büyük bir tasın içerisinde Demirhindi Şerbeti'ni ikram ediyorlar. Kanuni Sultan Süleyman, şerbetin tadını ve içimini çok beğeniyor. İçtikten sonra da şerbetin getirildiği tasın alabildiği kadar altın doldurarak Yeniçerilere veriyor. Yeniçeriler de bu tür ikramları sevdikleri için bunu bir gelenek haline getiriyorlar. Kanuni Sultan Süleyman, ziyarete gitmese bile Yeniçeriler her sene tasın içerisinde Demirhindi Şerbeti gönderiyorlar. Kanuni Sultan Süleyman da tasa altın doldurup geri gönderiyor. Fakat bir sefer hazırlığı sırasında Kanuni Sultan Süleyman, silah, yiyecek gibi giderler için bütün hazinedeki parayı harcıyor. Yeniçerilerden de şerbet gelince ne yapması gerektiğini düşünüyor. Yanındakilere emir veriyor; şahsi kullandığı altından tabak, çatal, kaşık gibi bütün mamullerin eritilerek akçe haline getirilmesini ve tasın altınla doldurulmasını söylüyor. Yine o tası doldurup geri gönderiyor. Biz de Taş Odalar Otel olarak bu hikâyeyi feyz alarak 2 senedir Demirhindi Şerbeti'ni ikram ediyoruz' ifadelerine yer verdi.
'Evde de yapılabilir'
Müşterilerin yaz aylarında Demirhindi Şerbeti'ne yoğun ilgi gösterdiklerini belirten Bulut;'Çok memnun kalıyorlar. Bu sene sezon sona erdi. Seneye tekrar yapmaya başlayacağız. Demirhindi Şerbeti, 30'a yakın baharattan yapıyor. İçimi çok güzel ve antioksidan özelliği var. Vücudu ferahlatıyor, hazmı kolaylaştırıyor. İnsanlar bunun tarifini edinerek evde de yapabilirler' dedi.
'Yorgunluk ifadesi gülümsemeye dönüşüyor'
Bulut, Taş Odalar Otel'in müşterilerine özel sürpriz içecekleri olduğunu ifade ederek; 'Taş Odalar Otel olarak ayrıca yıllardır uyguladığımız bir özel ikram uygulamamız var. Müşterimiz geldiğinde normal prosedürleriuyguladıktan sonra '˜hoş geldin' kahvesi sunuyoruz. Bu yorgunluk kahvesi de onların çok hoşuna gidiyor. Yorulmuş oluyorlar ve Taş Odalar Otel'e girdikleri gibi o yorgunluk ifadesi olan yüz, böyle bir ikram yaptığımızda direkt gülümsemeye dönüşüyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Bununla birlikte giderken de '˜güle güle' kahvemiz var. Bu uygulamalarımızın da güzel geri dönüşümleri oluyor. Maliyetleri küçük olsa da müşterilerimizi hem memnun etmiş oluyoruz, hem de güzel anılar bırakıyoruz' sözlerine yer verdi.