Fatih'in Düşü'nde gerçeğe doğru

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İstanbul'u fetheden Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in hayalinin, doğduğu kent olan Edirne'de gerçeğe dönüşeceğini açıkladı. Gürkan, Fatih Sultan Mehmet'in en büyük hayalinin İstanbul'u fethetmek olduğunu belirtirken Fatih'in Düşü adı verilen projenin Edirne'de başlayacağını ve 2021 yılı bahar aylarında tamamlanacağını söyledi.

TAKİP ET

Edirne Belediyesi, 30 Mart 1432'de Edirne'de Saray-ı Atik'te dünyaya gelen ve İstanbul'u fetheden Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in hayalini gerçekleştirecek. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bugün belediye meclisi salonunda düzenlediği toplantıda, 'Fatih'in Düşü' adı verilen projeyi duyurdu. Gürkan, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u fethetmeden önce Edirneli Mehmet olarak anılmayı istediğine dikkat çekerken; Fatih'in en büyük düşünün İstanbul'u fethetmek olduğuna dikkat çekti. Fatih'in Düşü projesinin detaylarını açıklayan Gürkan, projenin Şehit Ressam Hasan Rıza'nın Fatih'in İstanbul Kuşatması'nda gemileri Haliç'te karadan yürütmesi tablosundan esinlenerek ortaya çıktığını söyledi.

'SEÇİM BEYANNAMEMİZDE YER ALIYORDU'

Gürkan, Fatih'in Düşü projesinin, 31 Mart Yerel Seçimlerindeki seçim beyannamesinde yer aldığını hatırlatırken; 'Seçim döneminde bu projenin kısa bir lansmanını yapmıştık. Projenin birçok çalışması bitti. Fatih Sultan Mehmet, 30 Mart 1432'de Edirne'de Saray-ı Atik'te (Eski Saray) doğuyor. Fatih'in çocukluğu burada geçiyor. Saray-ı Atik o dönemde Selimiye Camii'nin arkasında yer alıyor. Fatih Sultan Mehmet, Edirne'de iki kez tahta çıkıyor. Tahta ikinci çıkışında yanındakiler soruyorlar; '˜Padişahım size nasıl hitap edelim?' Fatih de diyor ki; '˜Bana Edirneli Mehmet diye hitap edin.' Ne zaman ki İstanbul'u fethediyor, Fatih unvanını alıyor ve bir Edirneli olarak dünya tarihindeki o sarsılmaz, güçlü, kudretli, muhteşem yerini de alıyor' ifadelerini kullandı.

FATİH'İN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Fatih Sultan Mehmet'in çok fazla özelliği bulunduğunu belirten Gürkan; 'Biz, Fatih Sultan Mehmet'in doğum günü olan 30 Mart 2017'de hatırasına saygı için Selimiye Camii'nin ön tarafına İstanbul'un fethinde kullandığı 5,5 metrelik 2 şahi top replikası ile bronzdan yapılmış heykelini koyduk. O heykeli koyduğumuz günden bu yana pandemi dönemi hariç her hafta sonu, Cumartesi 50 bin, Pazar 50 bin kişi olmak üzere orada fotoğraf çektiriliyor. Çünkü arkasında da muhteşem Selimiye Camii var. Mimar Sinan heykelinin yanına yapmış olduğumuz Edirne düzenlemesi de Edirne'nin en güçlü ve kudretli dönemlerinin bir yansıması oldu. Bir tarafta '˜Ustalık Eserim' dediği Selimiye'nin mimarı Koca Sinan, Edirne'nin yazısı ve hemen arkasında Fatih Sultan Mehmet'in heykeli ve arkasında da muhteşem Selimiye Camii'nin olduğu bir kompozisyon oldu. Fatih Sultan Mehmet'in heykelini oraya koyarken çok ünlü bir sözünün de tablosunu koyduk. Fatih Sultan Mehmet diyor ki; '˜İnsanlara dinin ne, orucun var mı, namazını kıldın mı gibi Allah'ın kula soracağı sorular sormayacaksınız. İnsanlara derdin var mı, aç mısın, tok musun gibi kulun kula soracağı sorular soracaksınız.' 1400'lü yıllarda bu anlayışa dikkat çekmek isterim. Biz bunu maalesef hâlâ uygulayamıyoruz' dedi.

'HASAN RIZA'NIN TABLOSUNDAN ESİNLENDİK'

Gürkan, Fatih Sultan Mehmet'in Edirne'de doğması nedeniyle Edirneli Mehmet unvanını benimsediğini söylerken; 'Edirne'nin Osmanlı İmparatorluğu'na 92 yıl başkentlik yapmış olması ve bugün İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en çok turist çeken üçüncü şehri olması nedeniyle Edirne'ye yeni bir turistik destinasyon kazandırmak istedik. Bu turistik destinasyonun ismi Fatih'in Düşü'dür. Fatih'in en büyük düşü, Peygamberimizin iltifatına mazhar olmak, İstanbul'u fethetmektir. Bütün bunlardan yola çıkarak Edirne Belediye'mizde Şehit Ressam Hasan Rıza'nın en ünlü tablolarından birisi olan Fatih'in İstanbul Kuşatması'nda gemileri Haliç'te karadan yürütmesi tablosundan esinlenerek, Fatih'in Düşü isimli bir proje yapıyoruz' sözlerine yer verdi.

PROJE DETAYLARINI AÇIKLADI

Fatih'in Düşü projesinin detaylarını açıklayan Gürkan; 'Bu projede Edirne Sarayı'nın kapısından giriyorsunuz. Kapıdan girdikten sonra büyük bir padişah çadırı göreceksiniz. İçeri girdiğinizde bu tablonun büyük bir canlandırması olacak. İkinci bir çadır daha var. Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı'nın en gurme padişahlarından birisidir. Döneminde Osmanlı Sarayı'nın yemekleri efsane olmuş. Bu yemeklerin sunulduğu bir mutfak olacak. Hediyelik eşya çadırı ve Osmanlı'nın Edirne'deki Saray-ı Cedide-i Amire'nin giriş kapısının bir replikası olacak. Burada da hafta sonları, Osmanlı'nın en önemli törenlerinden biri olan şehzadenin kılıç kuşanma töreni Gülbank törenini yapacağız. Proje ile ilgili her şey bitti. Yakında yapım aşamasına geçiyoruz' dedi. Gürkan'ın konuşmasının ardından toplantıda Fatih'in Düşü projesinin video gösterimi gerçekleştirildi.

'II. BAYEZİD İLE FATİH BULUŞACAK'

Gürkan, video gösteriminin ardından basın mensuplarının proje ile ilgili sorularını yanıtladı. Fatih'in Düşü projesinin yer alacağı alanın sorulması üzerine cevap veren Gürkan; 'Sultan II. Bayezid Külliyesi'nin karşısında 4 bin metrekareli bir otopark var. Proje orada olacak. II. Bayezid, Fatih'in oğludur. Böylece yüzyıllar sonra baba ile oğlu da buluşturmuş olacağız. Projeye yakında başlayacağız ve bahar aylarında da bitirmeyi planlıyoruz' diye konuştu. Toplantı, Gürkan'ın soruları yanıtlamasının ardından sona erdi.