ETUS'UN DENETLENMESİ REDDEDİLDİ

AK Parti Edirne Belediye Meclis Üyeleri parti binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda Haziran Ayı Belediye Meclis toplantısında AK Parti grubu tarafından Edirne Toplu Ulaşım Sistemi'nin (ETUS) kurulacak bir komisyon tarafından denetlenmesi yönünde bir önerge reddedildi. Konu ile ilgili Edirne Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Bahattin Ulusoy açıklamalarda bulundu. Ulusoy 'Bu halkımıza hizmet değildir. Hizmet böyle bir şey olamaz. Ben bunu Edirne'nin kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Vicdan yaralanmıştır!' şeklinde konuştu.

TAKİP ET

AK Parti Edirne Belediye Meclis üyeleri ETUS'un denetlenmesi için bir komisyon kurulmasını önerdi. Ancak sunulan öneri CHP'li meclis üyelerinin oyları ile reddedildi. Edirne Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Bahattin Ulusoy, 'Şehrimizle ilgili de bizler nasıl bir destek verebiliriz diye düşündük ve parti grubumuzla beraber karar verdik. Evet, minibüsçülerimize destek verelim ama Edirne'de kanayan bir yara olan taşınma sistemine de gerekli denetimin yapılmasını da teklif ettik. Yani bir komisyon kurulmasını istedik. Görüyoruz ki ulaşımda bir saate varan beklemeler oluyor.' Dedi.

'224 araçla yapılması gereken iş yetmiş araçla yapılıyor.'

Ellerine gelen raporlarda Edirne şehir içi taşımacılığının 224 araçla yapılabileceği yönünde bilimsel çalışmalar olduğunu ifade eden Ulusoy ancak yetmiş araçla taşımacılık yapıldığını belirtti. Ulusoy; 'Edirne taşımacılığının iki yüz yirmi küsur araçla yapılması gerektiğini İstanbul'dan gelen üniversitede profesörlerin raporla belediyemize sunduğu bu raporu onaylatmıştı Belediye Başkanımız. Biz de çok memnun olmuştuk. Bütün hatlarda iki yüz yirmi küsur aracın Edirne'ye yettiğini ve taşımacılığın çok modern bir şekilde yapılacağını bekliyorduk ama bugün görüyoruz ki Mart ve Nisan ayında elimize geçen raporlarda Edirne taşımacılığı yetmiş araçla yapılıyor. Yani şimdi iki yüz yirmi dört araç nerede? Yetmiş araç nerede? Saatte bir yolculuk yapılıyor. Gece araç çıkmaması, insanların üst üste binmesi, evet minibüsçülerimize desteğimizi verelim, esnafımıza desteğimizi verelim bunda kesinlikle hiçbir sorun yok. Amma velakin biz Edirne halkını da düşünmek zorundayız. Edirne halkına bu çileyi çektirtemeyiz. Sabah saatlerinde özellikle servislerin saatlerini beş dakikaya, on dakikaya bir indirilmesi, bunun arttırılmasıyla ilgili belediyenin elinde yetki var. Belediyemizden bununla ilgili bir komisyon kurup, bunu bir inceleyelim dedik ama meclis üyeleri tarafından reddedildik.' İfadelerini kullandı.

Ret oyu verenleri kınadı

ETUS sorununun tüm şehri etkilediğini ifade eden Ulusoy, önergeye ret oyu veren meclis üyelerini kınadığını belirtti. Edirne halkına destek vermek istediklerini fakat önergenin kabul görmediğini belirten Ulusoy, vatandaşların aktarma için ikinci bir ücret ödemesinin halka hizmet olmadığını ifade etti.

İkinci binişlere ek ücret ödenmesin önerisi

Bundan üç ay öncesi ne kadar aktarma yolculuğu yapan yolcuların kırk beş dakika içerisinde bir daha otobüse biniş yaptığında ücret ödemediğini Belediye Meclisi'nin kararı sonrası aktarma yapan yolcuların ekstra bir ücret ödediğini aktaran Ulusoy, 'Karaağaç'tan çarşıya gelen bir yolcu kartını bastırdığında ücretini alıyordu. O arada aktarmayla başka bir yere gidecekse aynı istikamette başka minibüse bindiğinde kırk beş dakika içerisinde ücret vermiyordu. Geçen üç ay öncesinde arkadaşlarımız bir öneri getirdi biz buna o zaman da hayır demiştik. Yüzde elli şu anda aktarma yolcularından ücret alınıyor. Bakın arkadaşlar aktarma yapan en fazla mahalleleri size söyleyeyim. Karaağaç, Yıldırım, Yıldırım ve Kıyık '˜tan işe gitmek isteyen insanlarımız minibüse biniyor. Zaten buradaki insanlar fakir insanlarımız. Bu insanlar ikinci bir aktarma minibüse niye yüzde elli bir ücret daha versin. Bu doğrultuda bir teklif getirdik. Dedik ki arkadaş zaten daha önce alınmıyordu. Hiç olmazsa minibüsçülerimize, esnafımıza destek verirken bunu da kaldıralım. Bizim vatandaşa da, vatandaşımıza da bir katkımız olsun dedik. Ama ne yazık ki maalesef bu her iki önergemiz de kabul görmedi ve ben orada da söyledim burada söylüyorum, Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Partili meclis üyelerini buradan da kınıyorum. Bu mu halkçılık? Halkın belediyeciliği bu mu? Vatandaştan bugün itibariyle beş lira elli kuruş alıyoruz. Bu mahallelerden çıkmış kadınlarımız, ablalarımız, teyzelerimiz işe gidecek abilerimiz niye ikinci kez yüzde elli ücret ödüyor. Nasıl esnafımıza destek veriyorsak, biz de halkımıza bu desteği verelim dedik ama maalesef kabul görmedi. Gerçekten çok üzüldüm. Oradaki arkadaşlara da bunun yüzlerine de tek tek söyledim. Buradan tek tek de bu arkadaşları kınıyorum. Bu halkımıza hizmet değildir. Hizmet böyle bir şey olamaz. Ben bunu Edirne'nin kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Vicdan yaralanmıştır!' şeklinde konuştu.

Mart, Nisan, Mayıs için devletin vermiş olduğu altmış beş yaş üstü ve ücretsiz taşımayla ilgili olan desteğin kalan kısmını belediye tarafından verilmesini kabul ettiklerini vurgulayan Ulusoy, Haziran, Temmuz, Ağustos ayıyla ilgili olarak desteğin devam etmesini yönündeki dilekçeye olumlu baktıklarını aktardı.

Hükümetin belediye kanunu ile ilgili değişiklikler yaptığını bu doğrultuda büyük şehir belediyelerine verilen desteklerin küçük şehir belediyelerine de verilmeye başlandığını hatırlatan Ulusoy, 'Haziran ayı meclis toplantımızla ilgili yaptığımız bir önergemiz vardı. Aslında Edirne'mizi ilgilendiren güzel bir çalışmaydı ama maalesef kabul görmedi. Minibüslerin bir destek dilekçesi vardı. Daha önce Mart, Nisan, Mayıs ayları için bir destek vermiştik. Hükümetimizin yapmış olduğu belediye kanunuyla ilgili değişiklikle beraber daha önce büyük belediyelere verilen destek bundan sonra küçük şehir belediyelerine de verilmeye başlanmıştı.' dedi.