En doğal lokma

Türkiye'de başta İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirler olmak üzere birçok kentte yoğun rağbet görmeye başlamasıyla kent alışverişinin canlı olduğu noktalarda şerbet, çikolata ve çeşitli meyvelerle buluşturularak farklı boyutlarda yeni bir tatlı trendi oluşturan lokmalar, ABD'de bol tüketilen tatlı bir çörek olan '˜Donut'a alternatif oluşturadursun. Edirne'de her Pazar günü Cumartesi Pazarı'nda kurulan Kırsalın Doğal Pazarı'nda İskender köyünde hayatını devam ettiren kadın girişimci Gülşah Sülün'ün geleneksel yöntemlerle hazırladığı tuzlu lokmalar yoğun rağbet görmeye devam ediyor.

TAKİP ET

Türkiye'de başta İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirler olmak üzere birçok kentte yoğun rağbet görmeye başlamasıyla kent alışverişinin canlı olduğu noktalardaki yerlerini alan lokmacılar, genç neslin uğrak noktaları oluyor. Farklı şekillerde ve boyutlardaki lokmalar, şerbet, çikolata ve çeşitli meyvelerle buluşturulurken; özellikle ABD'de bol tüketilen tatlı bir çörek olan '˜Donut'a alternatif sunuyor.

Trakya bölgesinde ise lokma, tuzlu çeşitleri ve yanında beyaz peynir, kavun, karpuz gibi alternatifleriyle rağbet görürken; Edirne merkez ilçeye bağlı İskender Köyü'nde hayatını devam ettiren kadın girişimci Gülşah Sülün'ün doğal lokmaları yoğun talep görüyor. Sülün, her Pazar günü Cumartesi Pazarı'nda kurulan Kırsalın Doğal Pazarı'nda geleneksel yöntemlerle lokma yapmaya devam ederken; pazar alışverişine çıkan başta Edirneliler olmak üzere yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda lokma severin buluşma noktası oluyor.

Sülün, günümüzde tatlı olarak tercih edilen ve boyutu farklılık gösteren seri üretim lokmaya karşı geleneksel tuzlu lokmanın en doğal halini lokma severlere sunarken; lokma yapımında dikkat edilmesi gereken noktaları da açıkladı. Lokma yapımında fabrikasyon maya kullanmadığını söyleyen Sülün, evinde hazırladığı ekşi maya ile lokma üretimini gerçekleştirdiğini belirtirken; 'Akşamları kendi ekşi mayamı üretiyorum. Süt, yumurta ve sade soda kullanıyorum. Doğal olan budur' dedi.

Ev yapımı ekşi maya

Bugüne kadar hazırladığı lokmalarda ne kuru, ne de yaş fabrikasyon maya kullanmadığını açıklayan Sülün, hazırladığı ekşi mayayı akşam saatlerinde çırparken; sabah saatlerinde ise mayanın lokma hazırlamaya uygun hale geldiğini ifade etti. Sülün, ekşi mayayı hazırlamasının ardından lokma yapımında süt, yumurta ve sade soda kullandığını açıklarken; 'Sade soda, daha yumuşatıyor ve hamur mideye dokunmuyor. Kırsalın Doğal Pazarı'nda satışa sunduğumuz lokmamız doğaldır' sözlerine yer verdi.

'Çok fazla müşterim var'

Sülün, lokmada kullandığı yumurtaları köy tavuğundan, sütü ise köy ineğinden temin ettiğini belirtirken; 'Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla yiyebilirler. Çok fazla müşterim var. Büyük talep gösteriyorlar' ifadelerine yer verdi.