Emin Ger, başcazgırlık görevine namzet

60 yıldır Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde başcazgırlık görevini sürdüren Şükrü Kayabaş, görevini 15 yıldır cazgırlık yapan Emin Ger'e devredecek.

TAKİP ET

Uzun yıllardır baş cazgır Şükrü Kayabaş'ın yardımcılığını yapan Cazgır Emin Ger, Kayabaş'ın görevini devralarak dualı çayırda görevini icra etmeye devam edecek.

Er Meydanlarında geçen 60 yılın ardından mesleği bırakma kararı alan Başcazgır Şükrü Kayabaş, görevini Cazgır Emin Ger'e devredecek.

Kırkpınar'ın efsanelerinden olan Baş Cazgır Kayabaş, ağalık ihalesi sonrası görevini bırakarak dualı çayıra veda edecek.

Manilerle ve Salavatlarla pehlivanlara moral veren Antalyalı Emin Ger, başcazgırlık görevini devraldıktan sonra bu işte çırak yetiştirmeyi hedefliyor.

Efsane isimlerin uzun yıllar yaptığı başcazgırlık görevini devralacak olmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen Ger, Kırkpınar'da Sarayiçi Er Meydanı'nda görev yapmanın gurur verici olduğuna değindi.

"Bu bir bayrak yarışı"

Bunun bir bayrak yarışı olduğunu söyleyen Ger, "Öncelikle yıllarca görev yapmış ustamız Mehmet Tura'ya (Pele Mehmet) Allah'tan rahmet diliyorum. Başcazgır olarak bana da manevi babalık yapan Şükrü Kayabaş'a Allah'tan uzun ömür diliyorum. Kırkpınar'da başcazgırlık yapacak olmak büyük bir sevinç ve mutluluk. Uygun görülmesi halinde başcazgırlığa yükseleceğiz. Öncelikle Edirne Belediye Başkanımız, büyüklerimiz, federasyonumuz bu görevi bize teslim ederler ve uygun görürlerse biz bu aldığımız bayrağı ileriye taşımak isteriz. Güreş seyircisi de cazgıra not anlamında jüri, onlar da uygun görürse güreşe değer katmak için mücadeleye hazırız ve ömrümüzü feda ettik. Bu fedakar görevi yapmaya da devam edeceğiz" İfadelerine yer verdi.

Ata sporu yağlı güreşi gelecek nesillere aktarmanın önemine dikkat çeken Ger,

Kırkpınar'ın farklı bir havası olduğunu aktardı.

"Bu işe tamamen tesadüfen başladım"

Bu işe tesadüfen başladığını söyleyen Ger, "Başpehlivan Kürşat Korkmaz'ın amcası aynı zamanda Kırkpınar'da cetvel hakemliği yapan Seyfullah Korkmaz ile bir pikniğe gitmiştik. Ben mangalı yakarken onlar karşı tarafta bir arkadaşımıza sesleniyor, karşıdaki sesi duymuyor. Onların çabasını görünce ben seslendim ve karşıdaki kafasını çevirdi. Seyfullah abi 'Emin sen cazgır olacaksın' dedi. Ben o sıralarda esnaflık yapıyorum ve cazgırlıkla uğraşma imkanım yok. Daha sonra cazgırlık lisansı aldım, o gün bugündür 15 yıldır cazgırlık yapıyorum. Er meydanlarında seyirciyle buluşuyorum. Bu bir bayrak yarışı. Pele ustamız cazgırlığın piriydi. Şimdi de yaşayan efsane Şükrü Kayabaş var, onların izinden devam ediyoruz. İnşallah bize tebliğ edilen görev olursa bunu gelecek nesillere aktarma noktasında güreşin sesi ve nefesi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar