Elimizde maske kalmadı
Türkiye'de corona virüsü tedbirleri kapsamında pazar yerleri ve marketlerde maske kullanımının zorunlu tutulmasının ardından vatandaşlar, eczanelerde satılan maskelere yoğun talep göstermeye başladı. Edirne Eczacılar Odası Denetleme Kurulu Başkanı Ecz. Şükrü Ciravoğlu, eczanelerde maske kalmadığını açıklarken maskelerin eczanelerde fahiş fiyatla satıldığına dair algı yaratılması sonucu eczacıların maske satışında çekince yaşadıklarını söyledi. Ciravoğlu 'Maalesef elimizde maske yok' dedi.
Edirne Eczacılar Odası Denetleme Kurulu Başkanı Ecz. Şükrü Ciravoğlu, pazar yerleri ve marketlerde corona virüsü salgınına karşı başlatılan maske kullanımı zorunluluğunun ardından eczanelerin elinde maske kalmadığını açıkladı. Ciravoğlu, basit cerrahi maskelere vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirtirken; eczanelerdeki maskelerin fahiş fiyatla satıldığına dair algı yaratıldığını söyledi. Fahiş fiyat algısı sonrası eczanelerin maske satışında çekince yaşadıklarına dikkat çeken Ciravoğlu, eczanelerde maske kalmadığını ifade etti.
Maske fiyatlarında yaşanan artışın fatura incelemesiyle tespit edilebileceğini söyleyen Ciravoğlu, fahiş fiyat algısına rağmen vatandaşların eczacılara hizmetleri nedeniyle teşekkür ettiğini belirtti. Ciravoğlu, açıklamalarında maske çeşitlerine de dikkat çekerken; maske üretiminin Avrupa Birliği normlarına uygun yapılması ve vatandaşların maske üzerindeki CE belgesi işaretine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Vatandaşları eczaneler dışında ortaya çıkan maske satışlarına karşı da uyaran Ciravoğlu, standart dışı maskelere karşı vatandaşların eczanelerden maske temin etmesi gerektiğini ifade etti.
Pazar yerleri ve marketlerde corona virüsü salgınına karşı başlatılan maske kullanımı zorunluluğunun ardından vatandaşların basit cerrahi maskelere yoğun talep göstermeye başladığını söyleyen Ciravoğlu; 'Maalesef şu anda elimizde stok yok. Geçtiğimiz günlerde de maske fiyatları konusunda bazı sıkıntılar yaşandı ve maalesef kamuoyunda eczanelerin sorumlu olduğu gibi bir algı da yaratıldı. Maskelerin, eczanelere geliş fiyatı 3,5-4 TL arasında değişiyor. Maskeler, 50'lik ve 100 kutular halinde eczanelere geldi. Halk maskeyi taneyle talep ettiği için de eczaneler taneyle yaklaşık 5 TL gibi bir fiyatla hizmeti sürdürmek adına maskeyi verdiler. Ancak stoklar bitince ve Bakanlık tarafından da fiyatları konusunda bir sıkıntı olduğu yansıtılınca biz de bu fiyata alıp satmaktan imtina ettik. Şu anda da maskeyi yok satıyoruz, aşırı talep var. Ama maalesef elimizde maske yok' dedi.
'Eczanelere destek gelmedi'
Eczanelere corona virüsü salgınına karşı devlet kurumlarından herhangi bir destek gelmediğini belirten Ciravoğlu; 'Birinci basamak sağlık personeli olarak halkla yoğun temas içindeyiz. Corona virüslü hastalar dâhil her çeşit hastanın ya da yakınlarının girip çıktığı mekânlardayız. Kendi önlemlerimizi kendimiz güçlükle alıyoruz. Kendimizi, eczane ortamını ve özellikle de halkın sağlığını korumaya yönelik ciddi bir gayret içindeyiz. Gece gündüz çalışıyoruz ve yoğun bir çalışmamız var' ifadelerine yer verdi.
'Fahiş fiyatı belirlemek çok kolay'
Ciravoğlu, maske fiyatlarında yaşanan artışın nedenini belirmenin çok kolay olduğunu söylerken; 'Çünkü bunlar faturalı ürünlerdir. Eczanenin kaça aldığının faturası ortadadır. Satan toptancının da nereden aldığının faturası ortadadır. Bunlar çok rahat görülebiliyor. Burada kimin yüksek fiyat uyguladığını belirlemek çok kolay. Bunlar incelenerek suistimal neredeyse oraya ulaşılması bugünkü ortamda çok kolaydır. Ama maalesef en uç noktada cansiperane hizmet vermeye çalışan eczaneler, eczacılarımız ve eczacı teknisyenleri, bazı kesimlerce hedef haline getirilmeye çalışıldı. Halkın büyük çoğunluğu bu hizmetin farkında, teşekkürlerini sunuyor ve böyle bir düşünce içinde değil. Ama az da olsa bu tür yaklaşımlar var ve bizi üzen bir durum. Bunlardan da etkilenip hizmeti aksatacak, halk sağlığını tehlikeye düşürecek hiçbir şeyi düşünmüyoruz. Elimizden gelen bütün gayreti, bütün benliğimizle sonuna kadar göstereceğiz. Halkımızın yanında duracağız ve bu illetten toplumumuzun kurtulması için üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getireceğiz' dedi.
'Eczanelerden temin edilmeli'
Maske çeşitleri ilgili bilgiler paylaşan Ciravoğlu; 'Maskenin çok fazla çeşidi var. Bizim için söz konusu olan basit cerrahi maskelerdir. Bunların üretiminde de izinli ve belgeli üretim olması gerekiyor. Avrupa Birliği normlarına uygun yerlerde ve uygun formatta ürün üretilmesi gerekiyor. CE belgesi işaretinin üzerinde bulunması gerekiyor. Faturalı kanaldan gelmiş olması gerekiyor. Bunları ancak eczane kanalıyla temin etmemiz olanaklıdır. Bunun dışında hangi koşullar altında olduğu meçhul bir şekilde birçok yerde maske üretildiğini ve birçok yerde de satıldığını duymaktayız. Bu standart dışı ürünlerin de doğru olup olmadığı kuşkuludur. Bunların doğru kanaldan temin edilmesinde de yarar var' sözlerine yer verdi.
'Maske üretimi arttırılmalı'
Ciravoğlu, meslek liseleri ve halk eğitim merkezleri gibi eğitim kurumlarında üretilen maskelerin de üretiminin arttırılarak halka maske temin edilmesi ve maske dağıtımında sağlık personeline öncelik verilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.