Eleştirilere paslı borularla cevap
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2020'nin Ocak ayında kent merkezinde başlatılan altyapı çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Gürkan, çalışmalardaki su kesintileri nedeniyle ortaya çıkan eleştirilere cevap verirken 1934 yılından kalma altyapıdaki boruların paslanmış haline dikkat çekti. Gürkan, Edirnelilere 1934 yılından kalma borularla su vermek istemediğini söyledi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2020'nin Ocak ayında kent merkezinde başlayan altyapı çalışmaları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Gürkan, toplantıda Edirne'deki 3 bin cadde ve sokakta kullanılacak boruların özelliklerini anlatırken; 1934 yılından bugüne kullanılan boruların son durumuna da dikkat çekti. Altyapı çalışmalarının başlamasının ardından Edirnelilerin özellikle su kesintileri ile ilgili tepki gösterdiğini belirten Gürkan; paslanan ve insan sağlığına zarar verebilecek borulardan vatandaşları kurtarmak istediğini söyledi.
2014 yılında Edirne Belediye Başkanlığı'na seçilmesinin ardından altyapı ile ilgili çalışma başlattığını belirten Gürkan; Altyapı süreci, 6 yıldır devam ediyor. Öncelikle belediye meclisinden altyapı projelerinin çizilmesi için karar aldık. Edirne'nin büyüyen ve 2050'ye kadar gelişecek olan nüfus ve yerleşim durumuna göre yeni altyapı projelerini, İller Bankası'na çizdirilmesiyle ilgili süreci başlattık. İller Bankası'na önce proje çizme yetkisini verdik. Bu süreç, bazı projelerde 2 yıl, bazı projelerde 2,5 yıl sürdü. Çünkü bu altyapı, Edirne'deki 3 bin cadde ve sokağın tümünden geçiyor' ifadelerini kullandı.
'EDİRNE'DEN İSTANBUL'A GİDİP GELME MESAFESİ'
2017 yılında proje çizimlerinin tamamlandığını ve İller Bankası tarafından Edirne Belediyesi'ne teslim edildiğini söyleyen Gürkan; 'Biz de hemen ihale çalışmalarına başladık. Bunların içinde öncelikle Edirne'nin en sıkıntılı sorunu olan içme suyunun evlere ulaştırılması, yani şehir içi şebekenin tamamıyle yenilenmesi vardı. Şehrimizdeki bugün kullanılan ve gelecek yakın zamanda kullanılacak olan toplam 380 kilometre içme suyu şebekesini projelendirdik. 380 kilometre, Edirne'den İstanbul'a gidip, Lüleburgaz'a kadar geri dönmektir. Ardından şehrimizde mevcut 460 kilometre kanalizasyonun bulunduğu hatların, hem yeni yapılacak bölümlerini, hem de sorunlu bölümlerini tespit etmiştik. Bunun 110 kilometresinin yapılması ve yenilenmesi ile yağmur suyu toplama hatları vardı. 2019'un Aralık ayında Abdi İpekçi Caddesi'nde bir başlangıç töreni yapmıştık. O sembolik bir törendi. Esas itibariyle Ocak ayında çalışmalarımıza başladık. Toplamda 520 kilometre altyapı yapacağız. Yani Edirne'den İstanbul'a gidip geri dönüyorsunuz ve şehir içinde 70-80 kilometre daha dolaşıyorsunuz' dedi.
'EN SORUNLU YER ABDURRAHMAN MAHALLESİ'
520 kilometrelik altyapının 380 kilometrelik içme suyu hattı bölümünü çeşitli büyüklüklerdeki HDP borularla döşemeye devam ettiklerini açıklayan Gürkan; 'Şu anda Karaağaç Mahallesi bitti. Yıldırım ve İstasyon mahallelerinde çalışıldı. Ardından en sorunlu mahallelerimizden biri olan Abdurrahman Mahallesi'nde de çalışılıyor. Bu boruların döşenmeden önce bütün testleri yapılıyor. HDP adı verilen boruların 1 santimetresinin, testlerde 18 santimetreye kadar esneme payına sahiptir. Dayanıklı, bakteri üretmeyen, korozyona uğramayan ve gerçekten vatandaşımızın güvenle çeşmeden akan suyu içebileceği borulardır' sözlerine yer verdi.
'1934'TEN KALMA BORULARLA EVİNİZE SU GETİRMEK İSTEMİYORUZ'
Mevcut altyapıdaki 1934 yılından kalan eski boruları da gösteren Gürkan; 'Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptım ve dedim ki; '˜Mevcut boruları görseniz, bırakın su içmeyi, elinizi, yüzünüzü bile yıkamazsınız.' Bize kızıyorlar ama benim mücadelem sizi bu borulardan akan sulardan kurtarmaktır. Asbest borular, en küçük bir basınçta kırılan borulardır. 1934'ten kalma borularla evinize su getirmek istemiyoruz. Biz, temiz borularla evinize su getirmek istiyoruz. Kullandığımız borular, toprağın altında kaç yıl kalırsa kalsın asla paslanmayacak. Bu borularla evinize su getirmek için sizi kızdırmayı göze alarak bu işi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Kullanacağımız vanalar da toprak altında kaldığında eskilerinin haline dönüşmeyecekler. Teknoloji gelişti. Sizlerin, evlatlarınızın, torunlarınızın kullandığı suyun sağlıklı bir su olması için çalışıyoruz ve bunu başaracağız' dedi.
'110 KİLOMETRENİN 43 KİLOMETRESİ BİTTİ'
5 ayda 380 kilometre içme suyu şebekesinin yaklaşık 35 kilometresinin tamamlandığını açıklayan Gürkan; 'Niye 5 ayda 35 kilometre tamamlanabildi? Çünkü ağırlık vermemiz gereken başka işler vardı. 110 kilometre kanalizasyon hattı döşeyeceğiz. Buhar kürlü, entegre contalı büz dediğimiz çeşitli çaplardaki döşeme elemanlarıyla hem yağmur suyu kanallarını, hem de kanalizasyon kanallarını döşüyoruz. 110 kilometrenin 43 kilometresi bitti. Yüzde 40'ını 5 ay sürede tamamladık. Hedefimiz öncelikle kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını bitirerek, tüm ağırlığımızı içme suyuna vermek. Onun için iş planımız bu şekildedir. Geriye kalan 67 kilometrelik hattını da bu yıl bitmeden tümünü bitirmeyi hedefliyoruz' ifadelerine yer verdi.
'BORULARIN İÇİNDE ARABAYLA GEZİLEBİLİR'
30 kilometrelik yağmur suyu hattında 2 binlik büz boru kullanıldığını belirten Gürkan; 'Bunların iç çapı 2 metredir. Bir taraftan da ileri biyolojik atık su arıtma tesislerimiz yapılıyor. Yağmur suyu ve kanalizasyon hatları bittiğinde oraya bağlanacak. Döküleceği yer olan Paşaçayırı'ndan başlayarak şehir içine doğru döşüyoruz. Olin kavşağında yağmur suyu hatlarımız çalışmaya başladı. Son işlemleri yapılıyor. Bu büzlerin her biri 4 ton ağırlığındadır. Bunun içinde küçük bir araba ile rahatlıkla gezebilirsiniz. 2050 yılına kadar sizlere herhangi bir sıkıntı yaratmadan hem yağmur suyunu, hem kanalizasyonu, hem de içme suyunu çözmekteki kararlılığımızı göstermek adına bunları anlatıyorum' dedi.
'YILSONUNDA ATIK SU ARITMA TESİSİ TAMAMLANACAK'
2020 yılı sonunda İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin de tamamlanacağını açıklayan Gürkan, 'Türkiye'nin atık su arıtması olmayan tek şehir olma utanıcından da hep beraber kurtulacağız. Günlük tüm atık sular, evsel ve kanalizasyon atıkları hepsi bu atık su arıtma tesisine gelecek. Orada arıtıldıktan sonra atılan su tarımsal amaçlı sulamada kullanılması için doğaya bırakılacak. Atık su arıtmada her gün 7 ton atık su arıtma çamuru çıkacak' şeklinde konuştu.
'LÜTFEN BİZE BİRAZ HOŞGÖRÜ GÖSTERİN'
Altyapı kredisi için verdiği destekten dolayı AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal'a teşekkür eden Gürkan; '2020 yılının sonuna kadar yapılacak çalışmalarımıza yetecek kadar ödeneğimiz var. 2021'de de bunun böyle devam edeceğine eminim. Ne olur biraz sabır. Hiçbirimiz sabahları kalkıp bugün hangi mahallenin, hangi sokağın suyunu keselim diye düşünmüyoruz. Tam aksine bir yerde bir problem varsa gece-gündüz, tatil olmasına bakmaksızın, COVİD-19 krizine bakmaksızın o problemi bir an önce giderip, sizin evlerinize su vermeye çalışıyoruz. Lütfen bize biraz hoşgörü gösterin. Biz isteyerek, bilerek su kesmiyoruz. Bir yerde su akmıyorsa bilin ki orada bir sorun, bir arıza vardır. O anda yerine getirilememiş, çözülememiş bir sorun vardır. Ve ekiplerimiz o sorunu çözmeye çalışıyordur' sözlerine yer verdi.
ABDURRAHMAN MAHALLESİ'NE SESLENDİ
Abdurrahman Mahallesi sakinlerine de seslenen Gürkan; 'Sevgili Abdurrahman Mahallesi sakinleri, kot olarak Edirne'nin en düşük kotuna sahipsiniz. Eski bir yerleşim olması nedeniyle sokaklar çok dar ve bir taraftan da Abdurrahman Mahallesi'nde yeni inşaatlar var. Biz bütün bunları bir arada gerçekten çok çaba harcayarak çözmeye çalıyoruz. Bir an önce Abdurrahman Mahallesi'ndeki çalışmaları bitirip, size de sağlıklı bir yaşam sürmeniz için şartları hazırlamaya çalışıyoruz' dedi.
'850 ADET YANGIN VANAMIZ OLACAK'
Gürkan, toplantıda Edirne merkezinde 20 adet yangın vanası bulunduğunu da açıklarken; 'Yangın olduğunda itfaiye tankerleri git-gel yapmak yerine yangın vanalarından bağlanarak direkt deposunu doldurabiliyor. Altyapı ile beraber bu yangın vanalarından şehrimizin çeşitli noktalarına 850 adet olacak. Türkiye'de hemen hemen hiçbir şehirde nüfus yoğunluğuna göre olmayan yangın vanası sayımız olacak' ifadelerine yer verdi.