Elden Ödeme dönemi sona erdi

Kira Ödemelerinde Yeni Dönem: Elden Ödeme Yasaklandı

TAKİP ET

Konut ve işyeri kiralarının elden ödenmesi dönemi sona eriyor. Resmî Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, artık kira ödemeleri sadece banka ve PTT aracılığıyla yapılacak. Bu karara uymayan ev sahibi ve kiracılara cezai işlem uygulanacak.

Yeni düzenlemeye göre, elden kira ödemesi yapmaya devam eden mülk sahipleri ve kiracılar, her bir işlem için kira bedelinin yüzde 10'u kadar ceza ile karşılaşacaklar. Bankalar veya PTT dışında bir ödeme yöntemi kullanmak ise yasak olacak.

Kira ödemelerinin daha şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak uygulama hem devletin vergi gelirlerinin korunmasına hem de taraflar arasında olası uyuşmazlıkların önlenmesine katkıda bulunacak.

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, düzenlemenin kira gelirlerini kayıt altına almayı amaçladığını ve bu sayede vergi kaybının önüne geçileceğini belirtti.

Çeker, "Elden yapılan kira ödemeleri artık tarihe karışıyor. Kira bedelleri yalnızca banka ve PTT kanalıyla tahsil edilebilecek" dedi.

Uygulama ile vergi kaybının önüne geçileceğini belirten Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, " Artık kiralarda elden ödeme dönemi sona erdi. Bundan böyle elden ödeme yapılamayacak. Hesaba ne kadar yatırılırsa o kadardan işlem görecek. Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamında yer alıyor. Artık tüm ödemeler banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek. Yeni uygulamada kiracılara da ceza kesilebilecek. Ancak kiracı, ödemenin elden yapıldığını takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek" dedi.

Bu konuda çok sıkı takip yapılacağını ve vergi kayıplarının önüne geçileceğini belirten Çeker, Bundan böyle her ödemenin faturası olacak. Emlak konusundaki her türlü kiralamalarda uygulama zorunlu oldu. Emlak üzerinde sıkı bir takip başlatıldı. Uygulamadaki amaç vergi kayıplarının ve usulsüzlüklerin önüne geçmek. Beyanlarını eksik gösterenler oluyor. Ben fatura kesmeyim de aradaki para bana kalsın diyenler oluyordu. Artık bu devir kapandı. Fatura kestirme zorunlu olduğu için Devlete de KDV ödemiş olacak. Uygulama ile her şey kayıt altında olacak. İlerde bir gün iş mahkemeye taşındığında elinde resmi bir belgesi olur. Bu durumda işlemler daha kolay ilerlemiş olur. Bu yüzden uygulama güzel" ifadelerine yer verdi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ