El emeği göz nuru eserlerle Edirne Kırmızı'sı birleşiyor
Edirne'de Usta Öğretici Özlem Kirişçi tarafından açılan özel bir atölyede kadınlar, çamura sabırla şekil vermeyi öğrendikten sonra Edirne'ye özgü motifleri birer sanat eseri olarak ürünlere nakşediyor.
Osmanlı döneminde casusluk faaliyetlerine konu olan ve efsane renk olarak anılan Edirne Kırmızı'sı el emekleri ürünlere işlenerek Osmanlı motifleri ile gün yüzüne çıkıyor.
Mumluk, tablo, süs eşyası gibi çeşitli eserler ortaya çıkaran kadınlar, hem stres atıyor hem de kendine özgü ürünlerle büyük beğeni topluyor.
Tarihi ve kültürel değerlerin de işlendiği seramik biçimlendirme kursu yoğun ilgi görüyor. Eşinin işi dolayısıyla Edirne'ye yerleşen ve seramik kursu açan genç girişimci Özlem Özkişi, kadınların ev ekonomilerine katkı sağlamalarına da destek oluyor.
"Kadınlar hem toprakla stres atıyor hem de el emeklerini yapıyor"
Usta Öğretici Özlem Özkişi, "Toprak insanın stresini alan bir madde olduğu için buraya gelen kursiyerlerimiz hem stres atıyor hem de kendi objelerini ortaya çıkarıyorlar. Burada hem sosyalleşme imkanı buluyorlar, hem de ortaya çıkardıkları eserlerin satışını yaparak ev ekonomilerine de katkı sağlayabiliyorlar. Bu çamuru sanat eserine dönüştürmek kursiyerler için ayrı bir hobi oluyor. Her birisi farklı farklı eserler ortaya çıkarıyor" ifade etti.
"Eserlere Edirne'ye özgü motifler işleniyor"
Osmanlı döneminden kalma Edirne kırmızısının en çok kullandıkları renklerden birisi olduğunu söyleyen Özkişi, ayçiçeği motifi başta olmak üzere Edirne'ye ait birçok motifi işlediklerini aktardı.
Kursiyerlerden Selin Başkurt, toprak ve kil ile uğraşmayı sevdiğini ve vazgeçilmez bir hobi olduğunu belirtti.
Kursa gelerek sosyalleştiğini belirten Ev hanımı Suna Taşkın, çocukken çamurdan yaptıkları oyuncakları anımsadıklarını ifade etti.
Kursiyerlerden Eda Kutlu, bu kurs sayesinde hem stres attıklarını hem de güzel eserler ortaya çıkardıkça daha fazla mutlu olduklarını söyledi.
Ebru Yıldız Günenç