EKK: Çarpık yapılaşmaya davetiye

DSİ'nin yanındaki 13 bin metrekarelik alanın özel sektöre devredilmesine ilişkin yapılan plan değişikliği ile ilgili çeşitli görüşmelerde bulunduklarını belirten Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, bu bölgenin gelecekte plansız çarpık bir yapılaşmaya da sebep olacağı konusunda ortak görüşler olduğunu söyledi.

TAKİP ET

İl Özel İdaresi tarafından trafik yoğunluğu ve turizme hizmet gibi nedene dayanarak DSİ'nin yanındaki 13 bin metrekarelik alanın özel sektöre devredilmesine ilişkin yapılan plan değişikliği ile ilgili çeşitli görüşmelerde bulunduklarını belirten Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, bu bölgenin gelecekte plansız çarpık bir yapılaşmaya da sebep olacağı konusunda ortak görüşler olduğunu söyledi. 'Edirne İl Özel İdaresi'nin DSİ Bölge Müdürlüğü yanındaki 13 bin metrekare alana dair '˜özel plan'ı kabul edilemez' diyen Gökerküçük, bu nedenle Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Bitliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu ve Kent Konseyi olarak kentlilerle görüşmelere devam ettiklerini açıkladı. Kentin sivil kurumları ve konu uzmanları ile yapılan görüşmeler ile birlikte ortak akıl ile neler yapılabileceğini, 'özel' planın kente olası zararlarının neler olduğunu, 1/25 bin ve 1/100 binlik planlarla çelişkilerini her kurumun bakış açısıyla değerlendirmeye çalıştıklarını anlatan Gökerküçük, 'Bu amaçla Ergene Havzası Çevre Düzeni Planları'nı Trakya Üniversitesi olarak yapan dönemin Rektörü Prof. Dr. Osman İnci ile görüşüldü. Bu planlarda yapılan değişikliklere iptal davası açılması ve benzeri plan değişikliklerinde itiraz yapanların avukatlığını yapan, planlama süreçlerinde de aktif rol alan Avukat Coşkun Molla ile de görüşüldü. Bir kamu kurumu olan İl Özel İdaresi'nin kamusal alanını özel sektöre devretmesinin yanlış olduğu belirtilen görüşmede kamusal alanların geleceğine dair kuşkularda ortaklaşıldı. Özel İdare alanının parsel olduğu, parsel bazında planlamaların önünün açılmasının kamu idaresi ile bağdaşmadığı vurgulandı. Bu alanın bütün olarak düşünülmesi ve bölgenin ada bazında kentin geleceğine dair ön açıcı bir şekilde yapılmasının gerektiği dile getirildi. Bölgenin; DSİ Bölge Müdürlüğü'nden başlayarak Helvacıdere'ye kadar olan Talatpaşa Caddesi ve Güney Yolu arasının bütünlüklü bir plan ile planlanmasının anlamlı olduğu belirtildi. İl Özel İdaresi tarafından trafik yoğunluğu ve turizme hizmet gibi dayanaksız ve temelsiz bir nedene dayanarak kamusal alanı özel sektöre devredilmesinin bu bölgenin gelecekte plansız çarpık bir yapılaşmaya da sebep olacağı konusunda ortak görüşte birleşildi' şeklinde ifadelere yer verdi.

'HUKUKİ İTİRAZLAR YAPILACAK'

Kent içindeki kamusal binaların, il müdürlüklerinin bu bölgeye taşındığı, bu alanın kalıcı bir plan ile düzenlenmesinin önemini vurgulayan TMMOB Edirne İKK (İl Koordinasyon Kurulu) Sekreteri Aziz Avukatoğlu ise şunları dile getirdi; 'Böyle bir bütünlüklü planlama sonrasında Özel İdare alanının da işlevine uygun bir statü ile kararının verilmesinin kent için önemine değinildi. Edirne Kent Konseyi ve TMMOB İKK olarak kentin diğer kurum, kuruluş ve uzmanları ile görüşmelere devam edilecektir. Bu görüşmeler sonrasında da hukuki sürece uygun olarak gerekli itirazlarımızı yapacağız.'