EDİRNELİ KADIN GİRİŞİMCİLER 'KADINLARLA BÜYÜK TÜRKİYE YOLUNDA' PROGRAMINDA BULUŞTU
'Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda' programı kapsamında Edirne'ye gelen AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kahvaltıda buluştu.
AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda' programının Edirne buluşması kentte bir tesiste gerçekleştirildi.
Etkinliğe Kadın Kolları Genel Başkanı Ayşe Keşir, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İl Başkanı Belgin İba, İl Kadın Kolları Başkanı Nergiz İnce, Tanıtım Medya Başkanı Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Teşkilat başkanı ve Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Dış İlişkiler Başkanı Fatma Ataseven, Genel sekreter Aslı Seren, Arge Bşk. Züleyha Karademir, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bşk Dilara Tabak, Sivil toplum Halkla İlişkiler Bşk Ayten Aydın, il koordinatörü Fisun Kumbaracı ve sivil toplum kuruşu temsilcileri katıldı.
İlk olarak 2021 yılında Hakkâri'de başlayan 'Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda' programının 80'inci buluşmasının Edirne'de gerçekleştiğini vurgulayan Keşir, kadınlara tanınan fırsatları ve destekleri anlatmak için il il dolaştıklarını belirtti.
Program dolayısıyla gittiği her şehirde sivil toplum kuruluşları ve yerel basınla toplantılar gerçekleştirdiklerini aktaran AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, sivil toplum kuruluş temsilcilerinin kendi alanlarıyla ilgili sunum yaptığını ve beklentilerini dile getirdiğini kaydetti.
Kadınlara çeşitli alanlarda fırsat verildiğinde bunu sonuna kadar kullandıklarını söyleyen Keşir, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirdiklerini vurguladı.
Keşir; 'Ülkemin kadınları bu anlamda son derece dinamik, son derece güçlü ve istekli' diyerek girişimci kadınlara seslendi. Kadınlar eğitim, istihdam, meslek edindirme fırsatlarını en iyi şekilde değerlendiriyor. AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda' adlı programın Edirne ayağında girişimci kadınlarla bir araya gelerek onların başarı hikayelerine ortak olacağız. Kadınların hayatına dokunmak ve onlara değer katacak bir şeyler bırakmak istiyoruz. Kadınların aynı zamanda kalkınmanın ve beşeri sermayenin temel bir unsuru olduğunu düşünüyoruz. Devletin kadınlara verdiği destekler ve bu desteklere başvurma şartları hakkında bilgileri kadınlarımızla paylaşıyoruz. Her gittiğimiz ilde en az her kurumla ilgili bir kadının başarı hikayesini dinliyoruz.' Dedi.
Yaklaşık 800'e yakın başarı hikayesi olduğunu söyleyen Keşir, Mersin'de, Ağrı'da, Artvin'de, Manisa'da, Sinop'ta, Samsun'da, Yozgat'ta kadınların hikayelerini dinlemenin gerektiğini ifade etti.
Kadınların başarı hikayelerinde azmi gördüklerini belirten Keşir, kadınların devletten aldıkları destekle çiftlikte yaptığına değindi.
Seracılık, hayvancılık yapan kadınların olduğunu dile getiren Keşir, 'Orta ölçekli işletme kuran, yanında 200, 250 kişi çalıştıran ve ilk adımı devletin işte KOSGEB ya da bir başka desteğiyle atan pek çok hikaye var. Bu sayıların artmasını istiyoruz. KOSGEB desteklerinin yüzde 41'ini kullananlar kadınlar. Bu destekle işini kuran, ya da işini büyüten çok kadınımız var. İŞKUR'un meslek edinme ya da işbaşı eğitim programları gibi işe başlayacakları programları kullananların yüzde 50'den fazla kadın var. Kadınlar üretimin, kalkınmanın tam ortasındalar, içindeler ve çok istekliler. Biz de onların yolunu daha ne kadar açabiliriz? Ne kadar o kapıyı onlar için daha fazla aralayabiliriz diye il il dolaşıyoruz' ifadelerine yer verdi.
AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir'in konuşmasının ardından, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri söz alarak Edirne'de yapılan çalışmalar ve beklentileri hakkında bilgi verdi. Paylaşılan toplantı ve beklentilerin ardından toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. 'Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda' adlı toplantının ikinci bölümü öğleden sonra Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki programla devam etti.
'Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda' toplantısının ikinci oturumuna katılan Edirneli girişimci kadınlar, sunum eşliğinde başarı hikayelerini anlattı. ETSO'da gerçekleştirilen ikinci oturumda ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından konuşmalara geçildi.
Kadın girişimcilere verilen destekler hakkında açıklamalarda bulunan Keşir, '20 yıldır artarak devam eden ve kadınlar daha çok üretsin, üretimin içinde olsun, büyük Türkiye'yi kadın erkek omuz omuza inşa edelim diye geliştirdiğimiz pek çok destek var. Hibeler, fonlar, faizsiz destekler var. Şunu gördük ki sahada, çok arzu ettiğimiz ölçüde bilinmiyor. Bir o kadar da ülkemin hayal kuran, hedefleri olan 'ah bir fırsat olsa da şu hayalimi gerçekleştirsem, şu dükkanı açsam, şu serayı açsam' diyen kadınları var' dedi.
Kız çocuklarının 2001 yılında üniversite eğitimi alma oranının yüzde 13,5 olduğunu söyleyen Keşir, bu oranın 2022 yılında yükseldiğini ve yüzde 49'lara geldiğini ifade etti.
AK Parti hükümetinin kadınlara yönelik bir çok reform yaptığını belirten TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, 'Kadınların ekonomide, istihdamda, eğitimde, bilimde, siyasette güçlenmesi için çalışıyoruz. Yürütülen çalışmaların başarısı için konu ile ilgili taraflarla iş birliği, diyalog ve istişare mekanizmasının gerekliliğinin farkındayız. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler olmak üzere, Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Bankası, bakanlıklarımız ve Cumhurbaşkanlığımız başta olmak üzere kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçeleme, siyasal katılımda kadın erkek fırsat eşitliği olmak üzere çok önemli uluslararası projelere imza atıyoruz' ifadelerini kullandı. Kumru Öngün