Edirne Zeplin Hangarı havacılık tarihine ışık tutuyor
Gözlem, istihbarat ve topçu bölüklerine koordinat bildirmek için havalanan zeplinlere ev sahipliği yapan balon hangarı ihya edilecek. Böylece Türk havacılık tarihine ışık tutabilecek balon hangarının ayağa kaldırılarak Edirne turizmine kazandırılacak.
Balkan Savaşları'nda kullanılan zeplinlere ev sahipliği yapan 1912'de Edirne'ye kurulan Zeplin Hangarı restore edilip turizme kazandırılacak.
Balkan Savaşları'nda gözlem - istihbarat ve topçu birliklerine koordinat bildirmek için havalanan zeplinlere ev sahipliği yapan Edirne'deki balon hangarı zamanla işlevini yitirdi.
Zamana yenik düşüp kullanılamaz hale gelen (balon) zeplin hangarı Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı'na devredildi.
Yakın zamanda da restorasyonu yapılıp turizme kazandırılacak. Edirne Türk havacılık tarihi açısından büyük ilklere ev sahipliği yaptı. Onlardan bir tanesi de muharip zeplinlere ev sahipliği yapan balon hangarıydı. Tarihi yapı, Balkan Savaşında gözlem ve istihbarat için kullanıldı.
Edirne Valisi Yunus Sezer, kentin tarihi yapılarında önemli restorasyon çalışmalarının yapıldığını söyledi.
Balon Hangarının da restore edileceğini belirten Sezer, “Balon Hangarı ve yakınında yer alan Edirne Asker Hastanesi, Milli Saraylar Başkanlığı bünyesine geçti. Orada bu sene içerisinde hızlı çalışmalar yapılacak. Kent kültürü ve turizmi için önemli bir yapı restore edilecek.” Şeklinde konuştu.
Sanat ve Kültür Yönetimi Uzmanı Kutalmış Bayraktar ise yapıyı Türk havacılık tarihi açısından değerlendirdi.
Yapının önemini anlatan Bayraktar, “Bu yapı dünyanın en eski muharip balon hangarıdır. Dünyada daha eski yıllarda yapılmış balon hangarları mevcut ancak bunların hiçbiri doğrudan savaş için yapılmamıştır. Konumlandırılışı tamamen Balkan Savaşları'nın askeri manevrası içindir. Yapının Balkan Savaşları'ndan sonra uçak hangarı olarak kullanıldığını, Türkiye'deki ilk uzun mesafeli uçuşun hangardan kalkan uçak tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz. Milli Saraylar Başkanlığı çok güzel ve doğru bir kararla burayı koruma altına aldı. Başkanlığın koruma pratiği, bizim de öngördüğümüz gibi tekil yapı merkezli değil, tarihi çevreyle beraber oluyor. Balon Hangarı ve çevresindeki tarihi miras bütün olarak düzenlenecek. Türk havacılık tarihi yaşatılacak. Aynı zamanda Türk havacılığı geleceğe güçlü şekilde ilerliyor. Tarihten geleceğe anlamlı bir çalışma olacak." Dedi.