Edirne'ye AB planı önerisi
Edirne İl Genel Meclisi'nin dün düzenlenen toplantısında AB ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Önder Cin, Türkiye'nin AB üyeliğine kabul edilmesinin Trakya bölgesine etkilerini değerlendirdi. Trakya'nın Avrupa, İstanbul, Anadolu ve Asya ile arasında köprü görevi üstleneceğini söyleyen Cin, Edirne'deki kurumlara seslendi. Kurumların, AB üyesi Balkan ülkeleriyle görüşerek Edirne için bütüncül bir plan yapılmasını önerdi.
Edirne İl Genel Meclisi'nin devam eden Mart ayı toplantılarının dün düzenlenen birleşiminde 3 adet komisyon raporu sunularak karara bağlandı. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş'in yönetiminde düzenlenen toplantıda Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu, İdari ve Mali İşler Komisyonu ile Avrupa Birliği (AB) ve Dış İlişkiler Komisyonu raporları gündemde görüşüldü.
Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Halil Akdağ'ın tahsis iptali hakkındaki raporunu sunmasıyla başlayan toplantıda İdari ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Zafer Sünter boşalan kadroların iptali hakkında ve AB ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Önder Cin ise AB üyesi komşularımız ile bütüncül planlama yaklaşımı hakkındaki raporlarını sundular.
TARİHİ BİNA GERİ ALINDI
Komisyon Başkanı Halil Akdağ, raporunda Edirne'nin Kevseç Balaban Mahallesi'nde (Sabuni Mahallesi) eğitim ve öğretim hizmetlerinde kullanılmak üzere 10 yıllığına İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne tahsis edilen tarihi bina ile ilgili sunum yaptı. Akdağ, rapora konu olan tarihi binanın İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Birimi tarafından ölçme, değerlendirme ve e-sınav salonları olarak kullanılmasının ardından Selimiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne taşındığını açıklarken; 'Taşınmaz boşaltıldığından idaremizce teslim alınması gerektiği bildirilmiştir' ifadelerini kullandı. Akdağ'ın sunumunun ardından meclis üyeleri, tarihi binanın tahsis kararını oy birliğiyle iptal ettiler.
MÜZE KURULMASI GÜNDEMDE
Sabuni Mahallesi'nde bulunan tarihi bina, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nın karşısında bulunuyor. Osmanlı'nın son dönem mimari yapılarından biri olan tarihi binanın bir dönem Plevne İlkokulu olarak hizmet verdiği de biliyor. Tarihi binayı geçtiğimiz günlerde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nden akademisyenler ziyaret etmişti. Edirne Valiliği'nin Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında tarihi yapıda Geleneksel Sanatlar Müzesi kurulması planlanıyor.
İŞÇİ KADROLARINA İPTAL
Akdağ'ın sunumunun ardından toplantıda İdari ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Zafer Sünter de boşalan kadroların iptali hakkındaki raporunu açıkladı. Sünter, İl Özel İdaresi'ndeki şahsa bağlı kadrolardan 3 kişinin emekli olduğunu belirtirken; 3 düz işçinin kadrosunun iptal edilmesini teklif etti. Norm kadroda bulunan 1 adet içi kadrosunun iptal talebinin de komisyonca reddine karar verildiğini belirten Sünter, komisyon raporunu meclise sundu. Meclis, komisyon raporunu oy birliğiyle kabul etti.
'KÖPRÜ GÖREVİ GÖRECEK'
Toplantıda son sunumu ise AB ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Önder Cin yaptı. Cin, Türkiye'nin AB üyesi komşuları ile bütüncül planlama yaklaşımı hakkındaki raporunda, Türkiye'nin gelecekte AB üyeliğine kabul edilebilmesinden en fazla etkilenecek bölgelerin başında Trakya bölgesinin geldiğini söyledi. Edirne'de AB üyesi Yunanistan ve Bulgaristan ile bütüncül bir planlama yaklaşımı yapmasının önemine dikkat çeken Cin; 'Türkiye'nin AB'ye üye olarak kabul edilmesi, Trakya bölgesini 4 önemli eksen üzerinden etkileyebileceği düşünülmektedir. Bunlar; Bulgaristan ve Yunanistan' daki Türk toplumu ile Trakya bölgesinde yaşayan göçmen nüfus arasındaki iletişim ve etkileşimin artması, Trakya Bölgesi Master Planı'nda bahsedilen AB üyesi ülkelere lojistik erişim açısından önemli avantajlara sahip olan bölgenin lojistik değerinin, sınırların kalkması ile öncelikli olarak eğitim, turizm, sağlık sektörleri ile ticari yönden artması, Trakya bölgesinin doğal ve tarihi mirasının, sınır komşularımız Bulgaristan ve Yunanistan ülkeleri ile ortak doğal ve tarihi alanların korunması, turizm koridorlarının oluşturulması ve eko-turizm ve agro-turizm konularında gelişimin sağlanması konusunda başta Bulgaristan ve Yunanistan olmak üzere AB üyesi Balkan ülkeleri ile bütüncül bir planlama yaklaşımının geliştirilerek, işbirliklerinin güçlendirilebilecek olması, lojistik altyapımız ile bölgemizin sınır hattı ile İstanbul-Anadolu-Asya güzergâhı üzerinde köprü görevi görmesi gibi avantajlı konumu sebebi ile daha fazla yabancı yatırımcı çekme gücüne erişilecek olmasıdır' dedi.
'ÖNCELİKLE TEKİRDAĞ ETKİLENECEK'
Trakya Bölgesi Master Planı ile bölgenin uluslararası ve ulusal gelişme ve eğilimlerinin dikkate alınarak ana stratejilerinin belirlendiğini belirten Cin; 'Özellikle İstanbul metropolitan alanında yaşanan gelişmeler ile AB'nin sınır komşularımızı oluşturan Yunanistan ve Bulgaristan ile olan etkileşimler, Trakya bölgesini doğrudan etkilemektedir. İstanbul'da başlatılan sanayinin desantralizasyonu çalışması kapsamında öncelikle etkilenecek yerleşimler arasında Tekirdağ ili gelmektedir. Bu kapsamda bölgenin komşusu İstanbul'da yaşanacak bu gelişmeleri yakından takip ederek, uygulama süreci içerisinde aktif rol alması önemlidir. Bununla birlikte İstanbul limanlarının taşıma kapasitelerine yaklaşmış olmaları dolayısıyla Tekirdağ limanları, İstanbul metropolitan alanının lojistik merkezi olma yönünde önemli fırsatlar barındırmaktadır. Bölgenin Asya ve Avrupa arasında bir geçiş güzergâhı olması yanında İstanbul ve Çanakkale gibi önemli turizm destinasyonlarının arasına yer alması, bölgenin turizm potansiyelinin değerlendirilerek komşu turizm destinasyonları ile birlikte değerlendirilmesi açısından önemlidir' sözlerine yer verdi.
'AB İLE TRAKYA'NIN BAĞI VAR'
Cin, Türkiye'nin enerji konusundaki bağımlılığının azaltılması noktasında Trakya bölgesinin sahip olduğu doğalgaz ve güçlü rüzgâr enerjisi potansiyelinin de önemli bir cazibe noktası oluşturduğunu söylerken; 'AB ile Trakya bölgesi arasında kültürel ve organik bağlar bulunmaktadır. Bulgaristan ve Yunanistan'da yaşayan Türkler ile akrabalık bağları olan insanların bölge nüfusunun büyük bir çoğunluğu oluşturması; bölgenin, Türkiye'nin AB ile kara ulaşımının sağlandığı tek güzergâh olması; Longoz Ormanları, Meriç Nehri gibi doğal yapıların bölge ile Bulgaristan, Yunanistan ve AB üyesi diğer Balkan ülkeleri ile ortak bir paydada buluşmasına neden olması; Roma ve Osmanlı ordularının kullandığı ordu yolu, Orta Çağ sonrasında Avrupa milletlerinin Doğu ile arasındaki ticari bağlantılarının kurulmasında önemli rol oynayan sahil yolu (Via Egnetia) ve Istrancalar üzerinden Kudüs'e yolculuk yapanların kullandıkları korunaklı yol ve bu yolların üzerindeki tarihi yapılar AB ülkeleri ile bölge arasındaki kültürel ve organik bağların kurulmasında etken olan bileşenlerdir' dedi.
KURUMLARA ÇAĞRI
Türkiye'nin başta Bulgaristan ve Yunanistan olmak üzere AB üyesi Balkan ülkeleri ile bütüncül bir planlama yaklaşımını geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Cin; 'İş birliklerinin güçlendirilebilecek olması için Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları, Edirne Belediyesi ve İl Özel İdaresi olarak ortak toplantılar yapılarak Bulgaristan'da potansiyel 18 kurum ve kuruluş, Yunanistan'da bulunan potansiyel 13 kurum ve kuruluş ile ikili ilişkileri geliştirebilmek adına daha fazla yabancı yatırımcıyı çekebilme gücüne erişilebilir. Bu nedenle şehrimiz için bütüncül bir plan önem arz etmektedir' diye konuştu. Cin'in sunumunun ardından toplantı sona erdi.