Edirne'ye 142 müjde 2 milyar TL
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, her yıl Edirne'de Mart ayında gerçekleştirdiği geleneksel temel atma törenlerinde bu yıl törenle toplam maliyeti 60 milyon TL olan 4 adet tesisin temel atma törenini gerçekleştirdi. Eroğlu, Edirne'yi bir önceki ziyaretinde 131 müjde verdiğini hatırlatarak 'Bu sefer de 11 müjde ile geldik. Toplam 142 müjde vermişiz. Yatırım maliyetleri yaklaşık 2 milyar TL. Helal olsun' dedi. 3 bin fidanın dağıtıldığı törende Eroğlu, 2 orman köyüne gelir getirici tür tesis edilmesi amacıyla kura çekimi gerçekleştirdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Edirne Valiliği bahçesinde düzenlenen törenle toplam maliyeti 60 milyon TL olan 4 adet tesisin temel atma törenini gerçekleştirdi. Eroğlu, törende Lalapaşa Büyüköğünlü Barajı ve Sulaması, Ergene Nehri Ana Kol ve Yan Kolları Sanat Yapıları 8'inci Kısım İşi, Orman Genel Müdürlüğü tarafından temeli atılacak tesisler ve Doğa Koruma tarafından temeli atılacak tesisleri açıkladı. Tören, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Törenin açılış konuşmasını Devlet Su İşleri Genel Müdür Vekili Mevlüt Aydın yaptı. Aydın, konuşmasında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün 1954 yılında kuruluşundan bu yana hizmete devam ettiğini söyleyerek; '2003-2018 yılları arasında sadece 14 yılda sizlerin öncülüğünde Edirne ilimize toplam 278 tesis inşa edilerek, toplamda 2 milyar 800 milyon TL yatırım yapılmıştır. Son 15 yılda, 49 yılda yapılan tesislerin tam 7,5 katı tesis yapılmıştır. Bu kapsamda 6 adet baraj ve 28 adet gölet inşa ettik. 410 milyon metreküp su biriktirdik. İçme suyu tesisini tamamlayarak 334 bin kişi için yıllık 26,5 milyon metreküp içme suyu temin ettik. 46 adet sulama tesisi ile 438 bin dekar araziyi sulamaya açtık. Çiftçilerimize yıllık 192 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 105 derenin ıslahını tamamladık. 83 meskûn mahali ve 26 bin 990 dekar alanı taşkından koruduk. Bugün 60 milyon TL'lik 4 adet tesisin temel atma merasimini gerçekleştiriyoruz. Bu tesislerden 40 milyon TL maliyetli Lalapaşa Büyüköğünlü Barajı ve Sulaması ile Ergene Nehri anakol ve yankolları sanat yapıları 8'inci kısım işleri genel müdürlüğümüze aittir. Bu tesislerle 1,359 milyon metreküp su depolanacak. 3 bin 920 dekar arazi sulanacak. Ergene Nehri'nde taşkın halinde ulaşımın aksaması ve taşkın risklerinin oluşması engellenecektir' ifadelerine yer verdi.
'24,5 milyon fidan diktik'Aydın'ın konuşmasının ardından bir konuşma da Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey yaptı. Karacabey, konuşmasında Edirne'nin yüzde 17'sinin ormanlarla kaplı olduğunu belirterek; 'Edirne'de ağaçlandırma faaliyetlerine büyük hız ve önem verdik. Sadece orman ağaçlarıyla ağaçlandırma çalışması yapmadık. Ağaçlandırmalarda gelir getirici türlerin kullanılmasına önem verdik. Özellikle ceviz, badem başta olmak üzere bölgenin toprak ve iklim şartlarına uygun ağaç türleriyle özellikle gelir getirici türlerde ağaçlandırma yaptık. Bugüne kadar Edirne'mizde diktiğimiz toplam 24,5 milyon fidanın 420 bin adedi ceviz ve badem türlerinden oluşuyor. Bundan sonra yapacağımız çalışmalarda da sadece bu yıl 5 köyde 30 bin adet gelir getirici tür fidanını toprakla buluşturacağız. Bunların 3 yıl bakımını ve korumasını biz üstlendikten sonra sahaya en yakın köylülerimize eşit miktarda taksimini yaparak dağıtıyoruz. 49 yıl geliri köylümüze ait. Bugün de bu çerçevede 2 tane köyümüzün kura çekimini Sayın Bakanımızın, Valimizin, Vekillerimizin katılımıyla gerçekleştireceğiz' dedi.
'Gökçetepe Tabiat Parkı genişleyecek'Karacabey'in konuşmasının ardından bir konuşma da Doğa Koruma Milli Parklar Müdürü Nurettin Taş konuşma yaptı. Taş, konuşmasında Edirne'nin eşsiz doğa güzelliklerine ve tarihi geçmişe sahip olduğunu belirterek; 'Genel Müdürlük olarak temel amacımız bu güzellikleri korumak ve sizlerin istifadesine sunmaktır. Edirne ilimizde bir tane milli parkımız, 2 tane tabiat parkımız, 19 tane devlet avlağı, 7 tane de genel avlağımız bulunmaktadır. Gala Gölü Milli Parkımız, temel yapısı ve zengin kuş faunası ile fotoğrafçılar ve kuş gözlemcileri tarafından da büyük bir ilgi sunmakta ve imkânlar sunulmaktadır. Gala Gölü Milli Parkımızın yanında Edirne ilimizde Gökçetepe Tabiat Parkımız ve Danişment Tabiat Parkımız bulunmaktadır. Sayın Bakanımız, Gökçetepe Tabiat Parkımızın alan olarak buraya gelen ziyaretçilerimizin ihtiyacını karşılamadığını belirtince, genişletilmesi talimatı doğrultusunda 500 dekar olan Gökçetepe Tabiat Parkı'mız, bugün Sayın Bakanımızın buraya teşrifleriyle 618 dekara çıkarılmış bulunmaktadır' sözlerine yer verdi.
'Edirne 2019'da tarih yazacak'Taş'ın konuşmasının ardından törende bir konuşma da AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen yaptı. Sezen, konuşmasında Hamzadere Barajı'nın kısa sürede tamamlanacağını belirterek; 'Çakmak Barajı'mızın da sulama altyapısı devam ediyor. Edirneliler olarak bize gösterilen ilgi ve desteğe her zaman karşılık vermek zorundayız. Edirne farklı bir yer. Bunun karşılığını da hep birlikte alacağız. Edirne bugünkü iktidara sahip çıkarsa ki 2019 seçimlerinde Edirne'nin bir tarih yazacağına inanıyorum, Edirne'nin ufkunu açacak sizlersiniz' dedi.
Geleneksel temel atma törenleriSezen'in konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Valisi Günay Özdemir yaptı. Özdemir, konuşmasında Bakan Eroğlu'nun Mart ayı temel atma törenlerinin Edirne'de geleneksel hale geldiğini belirterek; 'Bu temel atmanın ve tesislerin hayırlı olmasını diliyorum' ifadelerine yer verdi.
'Yollar Afyon Kaymağı gibi olmuş'Özdemir'in konuşmasının ardından törendeki son konuşması Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu yaptı. Eroğlu, konuşmasında Edirne'ye yılda 3 defa geldiğini belirterek; 'Lalapaşa Büyüköğünlü Baraj ve Sulaması'nın temelini atacağız. Ayrıca Ergene'de 8 tane köprü ve yan kollarının ıslahını yapıyoruz. Üçüncüsü özellikle burada ağaçlandırma, erozyon kontrolü, orman köylerini destek, gelir getirici orman kurulmasıyla ve orman yollarının yapımı ile ilgili yapım çalışması var. Bir de Doğa Koruma Milli Parklar buraya bir master plan hazırlamıştı. Edirne'ye gelmek artık çok kolay. Bütün yollar Afyon Kaymağı gibi olmuş. Burası hem serhat şehri hem de İstanbul'a yakın. Burasını tabiat turizmi merkezi yapalım. Bu master plan ile birlikte eylem planı da hazırlandı ve çalışmalar başladı. Bugün de Gökçetepe'deki tesislerin temelini atıyoruz. Keşan'dan Enez'e giderken denize yakın, muhteşem bir alan. Orman köşkü dediğimiz çok güzel köşkler yapılacak. Kamp alanları var, çevre düzenlemesi, tanıtım merkezleri yapılacak' dedi.
'Toplam 142 müjde'Eroğlu, Edirne'yi bir önceki ziyaretinde 131 müjde verdiğini hatırlatarak; 'Bu sefer de 11 müjde ile geldik. Toplam 142 müjde vermişiz. Yatırım maliyetleri yaklaşık 2 milyar TL. Helal olsun. Serhat şehri Edirne'ye ne yapılsa yakışır. Bunlardan 102 tanesini bitirmişiz. 29 tanesi de devam ediyor. Onları da gece gündüz çalışarak bitirecekler. Edirne'ye hükümetimiz çok önem veriyor. Neredeyse bütün bakanlıklar buraya muazzam yatırımlar yapıyor. Şu ana kadar 11 milyar TL yatırım yapılmış. Bunun 3 milyar TL'si bize ait. Biz su getirdik. 6 baraj, 28 gölet inşa ettik. 4 baraj ve 5 gölet daha inşa edilecek. 442 bin dekar araziyi sulamaya açmışız. Çiftçilerimize bu sayede yaklaşık 200 milyon TL ilave para ceplerine akıyor. Edirne çiftçisi zenginleşiyor. 105 tane dereyi ıslah ettik. Eskiden her tarafı sel götürürdü. Şimdi Edirne'yi de selden kurtarmak için yaklaşık 100 metre kaldı, Edirne Kanalı tamamlanıyor. Mayıs ayında bitecek. 5 köprü yapıyoruz, 4'ü bitti. Bir tanesini daha yapacağız. Etrafına bisiklet yolları, yürüyüş alanları ve mesirelik alanlarla birlikte taşkın alanı olmaktan kurtulacak. Edirne'mizin nefes alacağı muhteşem bir mekân olacak. Meriç Nehri'nden akan debinin yaklaşık 3'te 1'i kanaldan akacak. Taşkın riski büyük ölçüde azalacak' sözlerine yer verdi.
3 bin fidan dağıtıldı2018 ve 2019 yıllarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın destan yazacağı yıllar olacağını söyleyen Eroğlu; 'Bunun sözünü veriyoruz. Ama biz hep sizi görüyoruz ama 2019'da da biraz siz, bizi görün. Zaman zaman da bize bakın. Bir de yeni bir açılım yaptık. Her gelişte genelde 2-3 köyün kurasını çekiyorum. İlk defa da Edirne'den başlamıştık. Değirmenyeni Köyü Muhtarı gelmişti. Benim diktiğim ceviz ağacından 1-2 kilo ceviz getirmiş. Bugün de 2 köye gelir getirici kura çekeceğiz. Köyde ne kadar hane varsa eşit şekilde bölüyoruz, parselliyoruz. Sonra kura çekiyoruz. Bütün bu tesislerin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Biz ne gerekiyorsa yapacağız. Edirne'yi seviyoruz. İnsanları gerçekten çalışkan ve güzel insanlar. Ben de buraya hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyorum' dedi. Eroğlu'nun konuşmasının ardından törende 60 milyon TL maliyetli 4 tesisin temelleri Eroğlu ve tören protokolünün butonlara basması ile gerçekleştirildi. Temel atma töreninin ardından Eroğlu, gelir getirici tür tesis sertifikalarının dağıtımını gerçekleştirdi. Tören alanında ayrıca 500 ceviz, 500 badem, 500 ıhlamur, 500 sedir, 500 mavi selvi ve 500 tane de mazı olmak üzere 3 bin fidan dağıtımı gerçekleştirildi.
'24,5 milyon fidan diktik'Aydın'ın konuşmasının ardından bir konuşma da Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey yaptı. Karacabey, konuşmasında Edirne'nin yüzde 17'sinin ormanlarla kaplı olduğunu belirterek; 'Edirne'de ağaçlandırma faaliyetlerine büyük hız ve önem verdik. Sadece orman ağaçlarıyla ağaçlandırma çalışması yapmadık. Ağaçlandırmalarda gelir getirici türlerin kullanılmasına önem verdik. Özellikle ceviz, badem başta olmak üzere bölgenin toprak ve iklim şartlarına uygun ağaç türleriyle özellikle gelir getirici türlerde ağaçlandırma yaptık. Bugüne kadar Edirne'mizde diktiğimiz toplam 24,5 milyon fidanın 420 bin adedi ceviz ve badem türlerinden oluşuyor. Bundan sonra yapacağımız çalışmalarda da sadece bu yıl 5 köyde 30 bin adet gelir getirici tür fidanını toprakla buluşturacağız. Bunların 3 yıl bakımını ve korumasını biz üstlendikten sonra sahaya en yakın köylülerimize eşit miktarda taksimini yaparak dağıtıyoruz. 49 yıl geliri köylümüze ait. Bugün de bu çerçevede 2 tane köyümüzün kura çekimini Sayın Bakanımızın, Valimizin, Vekillerimizin katılımıyla gerçekleştireceğiz' dedi.
'Gökçetepe Tabiat Parkı genişleyecek'Karacabey'in konuşmasının ardından bir konuşma da Doğa Koruma Milli Parklar Müdürü Nurettin Taş konuşma yaptı. Taş, konuşmasında Edirne'nin eşsiz doğa güzelliklerine ve tarihi geçmişe sahip olduğunu belirterek; 'Genel Müdürlük olarak temel amacımız bu güzellikleri korumak ve sizlerin istifadesine sunmaktır. Edirne ilimizde bir tane milli parkımız, 2 tane tabiat parkımız, 19 tane devlet avlağı, 7 tane de genel avlağımız bulunmaktadır. Gala Gölü Milli Parkımız, temel yapısı ve zengin kuş faunası ile fotoğrafçılar ve kuş gözlemcileri tarafından da büyük bir ilgi sunmakta ve imkânlar sunulmaktadır. Gala Gölü Milli Parkımızın yanında Edirne ilimizde Gökçetepe Tabiat Parkımız ve Danişment Tabiat Parkımız bulunmaktadır. Sayın Bakanımız, Gökçetepe Tabiat Parkımızın alan olarak buraya gelen ziyaretçilerimizin ihtiyacını karşılamadığını belirtince, genişletilmesi talimatı doğrultusunda 500 dekar olan Gökçetepe Tabiat Parkı'mız, bugün Sayın Bakanımızın buraya teşrifleriyle 618 dekara çıkarılmış bulunmaktadır' sözlerine yer verdi.
'Edirne 2019'da tarih yazacak'Taş'ın konuşmasının ardından törende bir konuşma da AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen yaptı. Sezen, konuşmasında Hamzadere Barajı'nın kısa sürede tamamlanacağını belirterek; 'Çakmak Barajı'mızın da sulama altyapısı devam ediyor. Edirneliler olarak bize gösterilen ilgi ve desteğe her zaman karşılık vermek zorundayız. Edirne farklı bir yer. Bunun karşılığını da hep birlikte alacağız. Edirne bugünkü iktidara sahip çıkarsa ki 2019 seçimlerinde Edirne'nin bir tarih yazacağına inanıyorum, Edirne'nin ufkunu açacak sizlersiniz' dedi.
Geleneksel temel atma törenleriSezen'in konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Valisi Günay Özdemir yaptı. Özdemir, konuşmasında Bakan Eroğlu'nun Mart ayı temel atma törenlerinin Edirne'de geleneksel hale geldiğini belirterek; 'Bu temel atmanın ve tesislerin hayırlı olmasını diliyorum' ifadelerine yer verdi.
'Yollar Afyon Kaymağı gibi olmuş'Özdemir'in konuşmasının ardından törendeki son konuşması Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu yaptı. Eroğlu, konuşmasında Edirne'ye yılda 3 defa geldiğini belirterek; 'Lalapaşa Büyüköğünlü Baraj ve Sulaması'nın temelini atacağız. Ayrıca Ergene'de 8 tane köprü ve yan kollarının ıslahını yapıyoruz. Üçüncüsü özellikle burada ağaçlandırma, erozyon kontrolü, orman köylerini destek, gelir getirici orman kurulmasıyla ve orman yollarının yapımı ile ilgili yapım çalışması var. Bir de Doğa Koruma Milli Parklar buraya bir master plan hazırlamıştı. Edirne'ye gelmek artık çok kolay. Bütün yollar Afyon Kaymağı gibi olmuş. Burası hem serhat şehri hem de İstanbul'a yakın. Burasını tabiat turizmi merkezi yapalım. Bu master plan ile birlikte eylem planı da hazırlandı ve çalışmalar başladı. Bugün de Gökçetepe'deki tesislerin temelini atıyoruz. Keşan'dan Enez'e giderken denize yakın, muhteşem bir alan. Orman köşkü dediğimiz çok güzel köşkler yapılacak. Kamp alanları var, çevre düzenlemesi, tanıtım merkezleri yapılacak' dedi.
'Toplam 142 müjde'Eroğlu, Edirne'yi bir önceki ziyaretinde 131 müjde verdiğini hatırlatarak; 'Bu sefer de 11 müjde ile geldik. Toplam 142 müjde vermişiz. Yatırım maliyetleri yaklaşık 2 milyar TL. Helal olsun. Serhat şehri Edirne'ye ne yapılsa yakışır. Bunlardan 102 tanesini bitirmişiz. 29 tanesi de devam ediyor. Onları da gece gündüz çalışarak bitirecekler. Edirne'ye hükümetimiz çok önem veriyor. Neredeyse bütün bakanlıklar buraya muazzam yatırımlar yapıyor. Şu ana kadar 11 milyar TL yatırım yapılmış. Bunun 3 milyar TL'si bize ait. Biz su getirdik. 6 baraj, 28 gölet inşa ettik. 4 baraj ve 5 gölet daha inşa edilecek. 442 bin dekar araziyi sulamaya açmışız. Çiftçilerimize bu sayede yaklaşık 200 milyon TL ilave para ceplerine akıyor. Edirne çiftçisi zenginleşiyor. 105 tane dereyi ıslah ettik. Eskiden her tarafı sel götürürdü. Şimdi Edirne'yi de selden kurtarmak için yaklaşık 100 metre kaldı, Edirne Kanalı tamamlanıyor. Mayıs ayında bitecek. 5 köprü yapıyoruz, 4'ü bitti. Bir tanesini daha yapacağız. Etrafına bisiklet yolları, yürüyüş alanları ve mesirelik alanlarla birlikte taşkın alanı olmaktan kurtulacak. Edirne'mizin nefes alacağı muhteşem bir mekân olacak. Meriç Nehri'nden akan debinin yaklaşık 3'te 1'i kanaldan akacak. Taşkın riski büyük ölçüde azalacak' sözlerine yer verdi.
3 bin fidan dağıtıldı2018 ve 2019 yıllarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın destan yazacağı yıllar olacağını söyleyen Eroğlu; 'Bunun sözünü veriyoruz. Ama biz hep sizi görüyoruz ama 2019'da da biraz siz, bizi görün. Zaman zaman da bize bakın. Bir de yeni bir açılım yaptık. Her gelişte genelde 2-3 köyün kurasını çekiyorum. İlk defa da Edirne'den başlamıştık. Değirmenyeni Köyü Muhtarı gelmişti. Benim diktiğim ceviz ağacından 1-2 kilo ceviz getirmiş. Bugün de 2 köye gelir getirici kura çekeceğiz. Köyde ne kadar hane varsa eşit şekilde bölüyoruz, parselliyoruz. Sonra kura çekiyoruz. Bütün bu tesislerin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Biz ne gerekiyorsa yapacağız. Edirne'yi seviyoruz. İnsanları gerçekten çalışkan ve güzel insanlar. Ben de buraya hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyorum' dedi. Eroğlu'nun konuşmasının ardından törende 60 milyon TL maliyetli 4 tesisin temelleri Eroğlu ve tören protokolünün butonlara basması ile gerçekleştirildi. Temel atma töreninin ardından Eroğlu, gelir getirici tür tesis sertifikalarının dağıtımını gerçekleştirdi. Tören alanında ayrıca 500 ceviz, 500 badem, 500 ıhlamur, 500 sedir, 500 mavi selvi ve 500 tane de mazı olmak üzere 3 bin fidan dağıtımı gerçekleştirildi.