Edirne'nin afet haritası

Edirne AFAD İl Müdürü Ali Altındal, Edirne'nin göç, sel, deprem, heyelan, kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer (KBRN) risklerine dikkat çekti. Altındal, Edirne merkez ve ilçelerindeki afet risklerini açıklarken Edirne'nin sınır ötesindeki KBRN afet riskinin Bulgaristan ve Romanya'da bulunan nükleer santraller olduğunu söyledi. Altındal, Çernobil döneminden kalma nükleer santrallere karşı AFAD İl Müdürlüğü'nün önlemler aldığını söylerken 'Bu yıl tatbikat planlıyoruz' dedi.

TAKİP ET

Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), merkez ilçe başta olmak üzere ilçelerin afet haritasını açıkladı. Edirne AFAD İl Müdürü Ali Altındal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Edirne'nin afetselliği ile ilgili bilgiler verdi. Altındal, açıklamasında Edirne'nin göç, sel, deprem, heyelan, kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer (KBRN) risklerine dikkat çekti.

Edirne'nin, Türkiye'nin sınır ili olması nedeniyle en önemli afet ve acil durum riskinin göç olayları olduğunu söyleyen Altındal; 'Edirne bir sınır ili olması sebebiyle en önemli afet ve acil durum riski göç olaylarıdır. Bunun dışında sel ile alakalı bir riskimiz var. Karaağaç ve Bosnaköy bölgesinde sel riskini yaşıyorduk. Edirne, dikdörtgen bir yapıdadır. En güneyinde Kuzey Anadolu Fay Hattı başlıyor. Fay hattından uzaklaştıkça etkisi azalır. O yüzden Enez bölgesi depreme daha riskli bir bölgedir. Enez, eski tabirler birinci derece deprem bölgesi dediğimiz bölgeydi. Şimdi tanımlar değişti ve yeni deprem haritası yürürlüğe girdi. Biz artık ivme değerleri alıyoruz, noktasal çalışıyoruz. Gökçetepe'yi çalıştık. Gökçetepe 4 ivme değerindedir. 5 üzerinden 4 ivme değeri çok yüksek bir değerdir. Edirne merkeze geldiğiniz zaman bu ivme değeri 1'e kadar iniyor. Enez'in özellikle Mayıs ve Eylül ayları arasındaki nüfusunu göz önüne alırsak, Edirne'de deprem riski yok diyemeyiz. Çünkü Enez'de İstanbul'dan gelen çok sayıda vatandaşımız ikamet ediyor. Resmi olmayan rakamlara göre 100 binin üzerinde insanın Saros Körfezi'nde bu aylar arasında yaşadığını biliyoruz. Bu yüzden Enez bölgesi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz' ifadelerine yer verdi.

Altındal, Edirne'nin heyelan riski de bulunduğunu açıklarken; 'İlimizin heyelan analizlerini ve heyelan haritasını çıkarttık. Bunların dışında kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer (KBRN) riskimiz var. Edirne merkezi baz alırsanız kuş uçuşu 300 kilometre mesafede birisi Bulgaristan'da, diğeri Romanya'da olmak üzere 2 tane nükleer santral var. Bu nükleer santraller Çernobil ile aynı yıl, aynı dönemde yapılmış nükleer santrallerdir. Bunların bize riski; eski teknoloji olmasıdır. Bulgaristan'daki nükleer santral 2 bin megavat gücündedir ve güçlü bir nükleer santraldir. Bulgaristan'ın elektrik ihtiyacının 3'te 1'ini karşılamaktadır. Bununla ilgili önlemler alıyoruz ve bu yıl tatbikat planlıyoruz' dedi. Altındal, AFAD İl Müdürlüğü'nün Edirne il genelinde yaşanabilecek her türlü afete karşı çalışmalarına devam ettiğini söyledi.