Meriç Sulama' projesi tamamlandı

Edirne'deki Meriç Ovası'nda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Edirne Meriç Sulama' projesi tamamlanarak modern sulama sistemleri kullanıma sunuldu. Bu proje, Meriç Nehri'nden alınan suyu iki pompa istasyonu aracılığıyla kapalı boru hattı sistemiyle 78 bin dekar tarım arazisine ulaştıracak.

TAKİP ET

Edirne'de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bölgede ekili arazileri modern kapalı sistem sulamak amacıyla yapımına başlanan ‘Edirne Meriç Sulama' projesi tamamlandı. Su kaybının önüne geçilerek 78 bin dekar ekili arazinin sulanmasını sağlayacak projede 260 kilometrelik boru hattı döşendi. Proje sayesinde suyun her tarlaya erişimi sağlandı, ayrıca su alma noktaları yerleştirildi. Proje, Edirne'nin tarımsal verimliliğini artırmayı ve üretim desenini çeşitlendirmeyi hedefliyor. Önümüzdeki 2025 yılı üretim sezonunda faaliyete aktif olarak geçecek olan proje sayesinde kentte 20 milyon lira katkı sağlayacağı belirtildi. Bu sayede kırsal kalkınma ile göçün önüne geçilmesi bekleniyor. Projenin tamamlanması üreticiyi sevindirdi.

‘VERİM ARTACAK, YÜZDE 100 KATKI YAPAR'

Edirne'nin merkeze bağlı Üyüklütatar köyünde çiftçilik yapan Vahdettin Tüfekçi, modern sulama ile üründe verimlerinin artacağını söyledi. Tüfekçi, “Her tarlanın başına gelecek suyla verimler artacak. Çiftçilerimiz daha fazla kazanacak. Özellikle çeltik sulamada yaşadığımız sıkıntılarımız inşallah sona erer. Gelecek sene sulama imkanından faydalanacağız. Köyümüzde yer altı suyu kullanarak sulama yapıyorduk. Kuyularda su miktarı azalmaya başladı. Çok gerekli bir projeydi. Çeltik biraz fazla su istiyor, onu kullanınca göreceğiz ama diğer mahsullerde yüzde 100 katkı yapar” dedi.

‘DEVLETİMİZE TEŞEKKÜR EDERİZ'

Üretici Özcan Çetin de su üretim için vazgeçilmez olduğunu belirterek, “Su üretim için vazgeçilmez. Böyle güzel bir proje için öncelikle devletimize teşekkür ederiz. İnşallah çok güzel olacak. Her tarlanın başına su geldi. Sulama maliyetlerimizin düşmesini bekliyoruz. Meriç Nehri'ndeki su boşa gitmeyecek ve sudan faydalanacağız. Yer altı sularının kullanımını azaltmış olacağız.” dedi.

KUMRU ÖNGÜN