Edirne için yarışacaklar

Trakya Üniversitesi'nde eğitimlerine devam ederken, müzik hayallerini gerçekleştirmek amacıyla Edirne'de kurdukları '˜Absolutely Nothing' adlı metal müzik gruplarıyla imkansızlıklara rağmen yılmadan çalışmalarına devam eden Kubilay Yenice, Ozan Kırmızıgül, Burak Karakulak ve Ahmet Bora Aruk, Bulgaristan'ın Nessebar kentinde düzenlenecek müzik yarışmasında Edirne'yi temsil edecekler.

TAKİP ET



Edirne Belediyesi'nin Bulgaristan'ın Nessebar Belediyesi ile ortak olarak Interreg IPA Sınır Ötesi İşbirliği BG- TR Programı'nın mali desteği ile uygulanan '˜Edirne ve Nesebar'ın Tarihi Kültürel ve Turistik Hazineleri'nin Tanıtılması' isimli proje kapsamında '˜Edirne SummerFest' isimli festivalde sahne alan Edirneli metal müzik grubu '˜Absolutely Nothing', Nessebar'da düzenlenecek müzik yarışmasında Edirne'yi temsil edecek.

Trakya Üniversitesi'nde eğitimlerine devam eden Kubilay Yenice, Ozan Kırmızıgül, Burak Karakulak ve Ahmet Bora Aruk dörtlüsü ile sahne ve beste çalışmalarına devam eden grup, 31 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında Bulgaristan'ın Nessebar kentinde düzenlenecek müzik yarışmasına davet edildi. Grup, ayrıca 4-6 Eylül tarihlerinde de Edirne Belediyesi'nin Nessebar'da düzenleyeceği etkinliklerde de sahne alacak. Nessebar'da düzenlenecek yarışma ve konser öncesi '˜Absolutely Nothing' üyeleri sorularımızı yanıtlarken; grubun kuruluş aşamalarından, Edirne ve Türkiye'de metal müziğe gösterilen ilgi ile grubun çalışmaları ve hedefleri ile ilgili samimi yanıtlar verdiler.

'˜Absolutely Nothing''te vokal ve solo gitar görevlerini üstlenen Kubilay Yence, Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrenciliğinin yanı sıra Edirne'deki bir müzik stüdyosunda 5 yıldır gitar eğitmenliği yapıyor. Yence, metal müzik grubu kurma hayallerini anlatırken; 'Müzikle uğraşmaya 2010 yılında başladım. Müziği tanıdığımdan beri hedefim bir metal müzik grubu kurmak ve müzik yapmaktı. Başlarda arkadaşlarımı müziğe teşvik etmeye çalıştım. Davulcumuz Burak ile de 2011 yılında Trakya Üniversitesi'nde tanıştık ve teşvik ettiğim arkadaşlarım arasında müziği yapabilen tek kişi oldu' ifadelerine yer verdi.

'2016'da grubumuza isim verdik'

Yenice, '˜Absolutely Nothing' grubuna 2018 yılında ritim gitarist Ozan Kırmızıgül'ün katıldığını belirterek; 'Bas gitaristimiz Bora da Trakya Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Burak'ın da sınıf arkadaşıdır. 2016 yılında grubumuza '˜Absolutely Nothing' ismini verdik. Öncesinde bir adımız yoktu. Sadece prova alıyorduk ve birkaç yerde sahneye çıkmıştık. Kendi çabamızla '˜RockNight' adı altında etkinlikler düzenlemiştik. 2016 yılında Trakya Üniversitesi Şenlikleri'nde sahne almadan önce grubumuzun adını koyduk. Bas gitarcımız Bora, şu anda paraya ihtiyacı olduğu için Altınoluk'ta garsonluk yapıyor. Biz de Bulgaristan'da katılacağımız yarışma için Edirne'de provalarımıza devam ediyoruz. Bora da bu akşam aramıza katılacak' dedi.

'Gitaristleri konsere gelmeyince sahneye çıktım'

Grupta geri vokal ve ritim gitar görevlerini üstlenen Ozan Kırmızıgül ise Trakya Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi. Kırmızıgül, grupta bas gitar çalan Ahmet Bora Aruk ile lise yıllarında birlikte müzik yapmaları sayesinde gruba katıldığını belirterek; 'Bas gitarcımız Bora, benim lise arkadaşım. Lisede okuduğumuz dönemde de birlikte grup kurmuştuk ve İstanbul'da müzik yapıyorduk. Bu sene Trakya Üniversitesi'ni kazanınca '˜Absolutely Nothing' grubundan bahsetti. Ben de provalarına ve konserlerine gittim. Bir konserlerinde ritim gitaristleri gelmedi ve sahneye çıktım. Konserin ardından gruba katılmamı teklif ettiler ve ben de kabul ettim. O günden beri birlikte bu yıl pek çok yerde sahne alma şansı yakaladık. Sonuçta da iş Bulgaristan'a kadar geldi. Hem çabalarımız hem de biraz şansımızla birlikte Bulgaristan'a gideceğiz' sözlerine yer verdi.

'4 yıl önce davul çalmaya başladım'

Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü yüksek lisans öğrencisi Burak Karakulak ise 2011 yılında Kubilay Yence ile tanıştıktan sonra müziğe başladığını söyleyerek; 'Onun da teşvikleri sonucunda davul çalma isteğim ortaya çıktı. Yaklaşık 4 yıl önce davul çalmaya başladım. İlk olarak farklı arkadaşlarla grup kurduk. Daha sonra 2016 yılındaki ilk sahne deneyimimizin ardından bu işe başladık. Şu anda da Bulgaristan'daki yarışmaya hazırlanıyoruz' dedi.

'Belediye de metalci çıktı'

Grubun kurulmasında önemli rol üstlenen Yence, kuruluş aşamasının ardından geçen 2 yılın ardından grubun Edirne Belediyesi ile iletişime geçme sürecini açıklayarak; 'Edirne Belediyesi'nden aradılar ve Trakya Üniversitesi'nde müzik yapan gruplardan sahneye çıkacak grup arıyorlardı. Bize ulaştılar ve kabul ettik. Kabul ederken biraz tereddüt ettik. Çünkü tarzımız metal müzik ve Belediye'den davet ediliyoruz. Proje ise Bulgaristan'ın Nessebar Belediyesi ile Edirne Belediyesi'nin ortak projesiydi. Projenin kültür ayağında da biz sahne alacaktık. Müziğimizi Edirne Belediyesi'ne sunduk. Belediyede bize ulaşanlar da şans eseri metal müzik hayranı çıktı ve biz de çok şaşırdık' ifadelerine yer verdi.

'Böyle bir cevabı beklemiyorduk'

Yence'nin Edirne Belediyesi'ne grubun canlı performans videolarını ulaştırmasının ardından yaşananları anlatan Kırmızıgül ise Belediye'den gelen cevabı şaşkınlıkla karşıladıklarını söyleyerek; 'Belediyeden bize ulaşan kişi de; '˜Metallica şarkılarını çok iyi çalıyorsunuz' dedi. Belediyede Metallica dinleyen birilerinin olmasını beklemiyorduk açıkçası. Çünkü ülkemizde çok da dinlenen bir müzik tarzı değil. Hatta Kent Ormanı'ndaki konserimizde oradaki işletmede garson olarak çalışan bir görevli, bizden Yunanistanlı metal müzik grubu '˜RottingChrist'tan bir şarkı istedi. Biz ise o şarkıya daha önce çalışmadığımız için çalamadık ama böyle bir istek olmasına hem çok şaşırdık, hem de çok sevindik' dedi.

'Nessabar'a davet edildik'

Edirne Belediyesi'nin gruptan yabancı şarkıların yanı sıra Türkçe şarkılar da istemesi üzerine teklifi kabul ettiklerini söyleyen Yence; 'Sonuçta oraya Belediye Başkanı da geliyor. Biz de kabul ettik. Daha sonra da Kent Ormanı'nda konseri verdik. Konserlerde bizim dışımızda sahneye çıkan Edirne'deki barlarda popüler müzik çalan ve para kazanan farklı isimler de vardı. Ama Bulgaristan'dan gelen misafirlerimiz metal müziğe geçiş yapınca eğlenmeye başlıyorlardı. Konserimizde Bulgaristan'ın Nessebar şehrinde 21'incisi düzenlenecek olan Pop-Rock Müzik Yarışması'nın organizatörlerinden biri bizi dinlemiş ve davet etti. Biz de kabul ettik. Para açısından sıkıntılıydık. Fakat Belediye'dekiler bize sponsor bularak yardımcı oldular. Türkiye'de hiçbir şekilde değer görmezken, Bulgaristan'dan gelen 50-60 kişilik bir grubun, bu kadar ilgisini çekip oraya davet edildik. Bu kültürel ilişki Edirne'de düzenlendi. Nessebar'daki yarışmanın ardından orada da yapılacak ve 31 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında yarışmaya katılacağız. Yarışmanın ardından 4-6 Eylül tarihlerinde de Edirne Belediyesi'nin Nessebar konserlerine katılacağız. İki etkinlik için de davet aldık. Nessebar'a yarışmada birinci olmak ve diğer dallardaki ödülleri toplamak için gidiyoruz. Jüride de Balkan coğrafyasında tanınan rock ve metal müzik müzisyenleri var' sözlerine yer verdi.

'Kendi şarkımızla katılacağız'

Türkiye ve Edirne'de metal müzik piyasasının çok kötü durumda olduğunu söyleyen Yence;'Edirne'de bir mekanda sahne almak istedik. Grup olarak 2 farklı konseptimiz olduğu, ilk konseptimizde metal müzik çaldığımızı, ikinci konseptimizde ise hard rock çaldığımızı söyledik. Mekân sahibi ise bizi dinledikten sonra Duman grubundan şarkı çalıp çalamadığımızı sordu. Bu sorudan sonra da o mekânda çalmanın bir anlamı olmadığına karar verdik. O sinir ile de bir şarkı yaptık. Bulgaristan'daki yarışma da o şarkı ile katılacağız' dedi.

'Edirne'de mekan bulamıyoruz'

Edirne'de sahne bulma konusunda yaşadıkları sıkıntıları anlatan Karakulak ise işletme sahipleri ile yaşadıkları iletişimden örnekler vererek; 'Edirne'de sahneye çıkacak mekan da yok. Bazı yerlere teklif götürüyoruz, mekan sahibi ile konuşuyoruz ama mekandaki kitlenin metal müzikten anlamayacağını söylüyorlar. O yüzden daha çok popüler kültür şarkıları istiyorlar' ifadelerine yer verdi.

'Edirne'de yok, Nessebar'da konser vereceğiz'

Edirne'deki işletme sahiplerinin müşteriye göre hareket ettiğini söyleyen Kırmızıgül ise mekanlarda aynı şarkıların çalındığını belirterek; 'Bizim gibi grupları bir gün denemeye bile tereddüt ediyorlar. Bir gün bize sahne versen belki de daha iyi bir sonuç alacak. Ama onu bile denemediği için sahne bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Denemiyorlar ama komşumuz Bulgaristan'dan istek geliyor. Bulgaristan'da konser vermeye gideceğimiz için sevinçliyiz ama kendi ülkemizde konser veremiyoruz. Her şeyden önemlisi de Nessebar'a Edirne'yi temsilen gidiyoruz. Bu, bizim için gurur verici bir şey' dedi.

'Çok büyük bir emek var'

Yence ise Nessebar'da Edirne'yi temsil etmelerinden pek çok kişinin haberi olmadığını söyleyerek; 'Bu şehri, bu ülkeyi temsil ediyoruz ama kimsenin bundan haberi yok. Haberi olsa bile kimsenin, '˜Helal olsun çocuklara' gibi bir şey diyeceğini de sanmıyorum. Edirne'den maddi ve manevi destek bekliyoruz. Çünkü biz bu işten geçimimizi de sağlayıp devam ettirmeye çalışıyoruz. Ama karşımızdakiler bizim emeğimizi sadece çalıp eğlenmek olarak görüyorlar. Bu can sıkıcı bir şey. Oysa işin ardında çok büyük bir emek var. Bu durum her müzisyen için geçerlidir. Zamanımızı bir mekanda garson veya bir şirkette beyaz yakalı olarak çalışmakla harcadığımızda sahnede gerçek performansımızı da sergileyemeyiz. Zamanımızı tamamen müziğe ayırdığımız için mesleğimiz aslında müzisyenlik. Buradan geçimimizi sağlayabilmemiz gerekiyor ama insanlar için öyle gözükmüyor. Sanki her şey hazır ve biz tamamen yeteneğimizle sahneye çıkıp çalıyormuşuz gibi düşünüyorlar. Bir mekânda çıkıp 100 TL para kazanmak için günlerce prova yapıyoruz' sözlerine yer verdi.

'İyi bir şekilde temsil etmek istiyoruz'

Kırmızıgül Bulgaristan'a para için gitmeyeceklerini, amacımız Bulgaristan'da müziklerini duyurabilmek olduğunu söyleyerek;'Gerek Edirne'yi, gerek Türkiye'yi iyi bir şekilde temsil etmek istiyoruz. Orada başarılı olmak istiyoruz. Para için yapmasak da aynı zamanda para da lazım. Bu yüzden daha çok yurtdışına odaklanacağız. İşimizi iyi yapıp, bedelini de almak istiyoruz. Türkiye'de olmazsa, nerede olursa olsun çabalayacağız' dedi.

'Sanat büyük bir gelir kapısıdır'

Yence ise sanatın ülke turizmine etkilerine dikkat çekerek; 'Türkiye'de sanat şu anda kapalı bir kutu gibi. Türkiye'nin sanatta ne dinleyici ne de sanatçı açısından hiçbir şekilde yurtdışı ile etkileşimi yok. Türkiye'de kendisine sanatçı diyenler sadece Türkiye pazarına bir ürün sunuyor ve kendi içinde bir döngü oluşuyor. İşin aslı, ülkeye hiçbir şey katmıyor. Sanat aslında çok büyük bir getiridir. Türkiye'de Metallica gibi bir grup olsa, herkes buradaki konserlere gelmek isteyecek. İstanbul'da düzenlenen büyük konserlere Suudi Arabistan'dan, İran'dan, Danimarka'dan, dünyanın pek çok ülkesinden gelen insanlar var. Türkiye'de bunu sağlayabilecek bir vizyon yok. Sanat dediğimiz şey aynı zamanda büyük bir gelir kapısıdır. İngiltere'ye baktığımızda müziğin beşiğidir. Her grup oradan çıkar. Ben, Black Sabbath'ın kurulduğu şehri görmek isterim ve oraya giderek para harcarım. Ama bunu Türkiye'de kimse görmüyor' ifadelerine yer verdi.

'3 şarkı ile katılacağız'

Yarışmaya 3 şarkı ile katılacaklarını açıklayan Yence;'Bir tane kendi şarkımızı, bir tane anadilimizde şarkı, bir de yabancı herhangi bir dilde seçtiğiniz şarkıyı istediler. Kendi şarkımız zaten var. Ayrıca Türkçe şarkı olarak Kurban grubundan '˜İnsanlar' adlı şarkıyı çalacağız. Kurban'ı seviyoruz ve Türkiye'deki kaliteli gruplardan biri olduğuna inanıyoruz. Bir de Metallica'nın '˜One' adlı şarkısını çalacağız. Enstrüman çalışımızı gösterebileceğimiz, ortamı çok yormayacak şarkılar seçmeye çalıştık' dedi.

'Birden fazla ödülle dönebiliriz'

Yarışmanın kategorilerine dikkat çeken Karakulak ise birden fazla ödülle Edirne'ye geri dönüş yapabileceklerini söyleyerek; 'Yarışmanın 18 yaş altı, 18 yaş üstü, en iyi gitarist, en iyi vokal, en iyi davulcu gibi kategorileri de var. Birden fazla ödülle de dönebiliriz. Biz 18 yaş üstü kategorisinde katılacağız' sözlerine yer verdi.

'Edirne bize ev sahipliği yapsın'

Yarışmanın ardından '˜Absolutely Nothing' grubunun Edirne'den beklentilerini açıklayan Kırmızıgül; 'Yarışmanın ardından Edirne'nin bize ev sahipliği yapmasını istiyoruz. Piyasayı yönlendirip, daha sık sahne alıp, Edirne'de farklı metal müzik gruplarının da sahne almasını istiyoruz. Devamında yurtdışında da müzik için çabalayacağımızı düşünüyoruz. Kendi müziğimizin de Edirne'de yer edinmesini istiyoruz. Edirne'de de metal müzik dinlensin. Dinlemek isteyen bir kitlenin olduğuna da inanıyorum. Biz, onlar için çabalıyoruz ama dinleyici de bu talebini dile getirmeli. Bununla birlikte mekânlar da fırsat vermeli' dedi.