Edirne'deki oteller gurbetçilerle doldu

Yıllık izinlerini geçirmek için yola çıkan gurbetçiler, Türkiye'ye gelişte en büyük kara sınır kapılarından birisi olan Kapıkule Sınır Kapısı'nı tercih ediyor. Memleket hasretiyle yola çıkan gurbetçiler, kilometrelerce yolculuğun ardından dinlenmek için Edirne'deki otellerde kalıyor. Konaklama sektörüne hareket katan gurbetçiler, aynı zamanda yaptıkları alışverişlerle de kent esnafına can suyu oluyor.

TAKİP ET

Kovid-19 salgınıyla mücadele döneminde zor günlerden geçen esnafın yüzü gurbetçilerle gülmeye başladı. Türkiye'ye gelişlerde Kapıkule Sınır Kapısı'nı tercih eden gurbetçiler, yaptıkları alışverişler ve konaklamalarla Edirne'deki esnaflara destek oluyor.

Gurbetçilerin gelmeye başlamasıyla birlikte otellerdeki yoğunluk da artmaya başladı. Memleketlerine gitmeden önce Edirne'de mola veren gurbetçiler otellerde konaklayarak dinlendikten sonra yolculuklarına devam ediyor.

Bu yıl gurbetçilerin sayısında 3-4 kat artış olduğunu söyleyen Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi ve otel işletmecisi Gökhan Balta, bu durumun kent ekonomisine olumlu yansımalarının olduğunu ifade etti.

'Gurbetçiler ekonomiye can kattı'

Gurbetçilerin gelmeye başlamasıyla birlikte Edirne'nin hem ekonomisine hem de sosyal ve kültürel yaşantısında iyi bir derecede hareketlilik olduğunu söyleyen Balta, 'Şuan hala gelişler devam ediyor. Ağustos'un 15'ine kadar Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşların Türkiye'ye girişleri devam edecek. Aynı zamanda daha sonrasında dönüşleri olacak. Hem giderken hem de gelirken otellerde konaklayıp dinlenip yolculuklarına devam ediyorlar. Dönüşte de son bir defa memleketimizde kalıp sonrasında yaklaşık 2 bin kilometrelik kara yolculuğu ile oradaki evlerine gidiyorlar. Dolayısıyla biz de bu kısa dönem içerisinde elimizden geldiği kadar misafirlerimizi rahat ettirmeye çalışıyoruz' şeklinde açıklamada bulundu.

'Sezon açıldı işlerimiz hareketlendi'

Salgın sürecinden tüm sektörlerde olduğu gibi konaklama sektörünün de olumsuz etkilendiğine değinen Balta; 'Sınır kapılarının kapatılmasına bağlı olarak otellerin birçoğu kapatmak zorunda kaldı. Bu süreçte tabi kimse personel çıkarmadı. Birçoğumuz da kendi cebimizden ve devlet destekleriyle ayakta kalabildik. Çok büyük bir zarar veya sorun yaşamadık. Daha sonrasında sezonun açılması ve pandemi şartlarının biraz daha hafiflemesinden dolayı serhat şehri Edirne bu noktada yoğun bir talep artışı ile karşılaştı. Kırkpınar'dan önce 15 Haziran'da başlayan talep artışının Ekim- Kasım aylarına kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Bu da salgın sürecinde kaybedilen ekonominin tekrardan kazanılmasını sağlayacaktır. Bu noktada Edirne'deki tesisler olarak son derece memnun olduğumuzu söyleyebiliriz' dedi.

Almanya'da yaşayan gurbetçilerden Hüseyin Çavdar; 'Senelik izin için Edirne'ye geldik. 5 haftalığına geldik. İzin bitti yavaş yavaş geri dönüşe geçeceğiz. Hanım kışlık hazırlığı yaptı. Her şeyimizi Edirne'de götürüyoruz. Tatil iyi geçti. Denize gittik, köye gittik. Edirne'de restoranlarda yemek yedik. Giyimden gıdaya birçok ihtiyacımızı buradan aldık' dedi.

Almanya'dan gelen gurbetçilerden İbrahim Kabak, memleketi Kayseri'ye gitmeden önce Edirne'de otelde konaklayıp dinlenme fırsatı bulduğunu söyledi. Kentteki otellerden memnun kaldıklarını belirten Kabak, insanlarının da sıcakkanlı olduğuna değindi.

'Esnaflarla sohbet etme fırsatı buldum'

Almanya'dan gelen gurbetçilerden Servet Kayhan; 'Sıla yolunun eziyetlerini çekiyoruz. Yorgun olduğumuz için otelde kalma ihtiyacı hissettik. Kaldığım otel güzel ve hoş. 1 gün kaldık. Şimdi memleketimiz Konya'ya doğru yola çıkacağız. Otelde kalma vesilesiyle Edirne'yi gezme fırsatı buldum. Akşam gezmeme rağmen Edirne'de tarihi eserleri ve Selimiye Camii'ni gördük. Çok beğendim. Edirne'yi daha detaylı şekilde gezmek isterim. Onun için de bir gün ayıracağımı belirtmek istiyorum. Edirne çok güzel insanları cana yakın, esnaflarla sohbet etme fırsatı buldum. Çok memnun kaldım. Tüm gurbetçi hemşerilerime tavsiye ederim. Gurbetten gelirken Edirne'ye uğrasınlar gezsinler, esnafıyla muhabbet etsinler, insanlarıyla diyalog içerisine girsinler. Ben çok memnun kaldım. Çok teşekkür ederim. Buradan Edirne halkına da sevgilerimi sunuyorum' şeklinde konuştu.

'Geçen yıl salgın nedeniyle gelemedik'

Edirne'de otelde konaklayıp dinlenme fırsatı bulduklarını ve memnun kaldıklarını söyleyen gurbetçi Hülya Bıçkıcı; 'Almanya'dan yola çıktık. İstikametimiz Çanakkale ama Edirne'de otelde konakladık dinlendik. 1 gece kaldık. Tarihi yerleri ve çarşıyı gezip alışveriş yapacağız. Sonra da yola devam edeceğiz. Geçen yıl salgın nedeniyle gelemedik. Çok gelen ve çok da dönen var yoğunluk yaşanıyor. Yollar güzeldi rahat geldik. Geçen seneye göre gelişler daha yoğun' dedi.

'Edirne'de konakladık, yemek yedik, alışveriş yaptık'

Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra otelde konaklayıp dinlendiklerini söyleyen Almanya'dan gelen gurbetçi Erdal Atasay; 'Gece biraz dolaştık. Şimdi de yola çıkmadan önce alışveriş yapıp gezeceğiz. Edirne gerçekten güzel bir yer. Tarihi eserleri güzel. Edirne'de yemek yedik, alışveriş yaptık. Çocuklarla çay bahçelerine gittik. Salgından dolayı geçen sene gelememiştik. Bazı sıkıntılar vardı. Bu sene kendimizi buraya zor attık' şeklinde konuştu.

'Edirne'yi çok beğendik'

Almanya'dan gelen gurbetçi Kadir Kayhan, güzel bir yolculuğun ardından Edirne'de otelde kalıp dinlenmek istediklerini söyledi. Edirne'yi çok beğendiklerini söyleyen Kayhan, yola çıkmadan önce kentten alışveriş yapıp sevdiklerine hediyeler götüreceklerini aktardı.

Fransa'dan yola çıkan gurbetçi Mehmet Sert; 'Tatil için yola çıktık. Gelirken Bulgaristan Gümrük Kapısı'nda sıkıntılar yaşadık. Sonrasında rahat geldik. Edirne'ye gelmişken otelde konaklayıp yorgunluğumuzu attık. Şimdi de Edirne'de küçük bir tur yapıp yolculuğa devam edeceğiz' dedi.

Salgın nedeniyle geçen sene memlekete gidemediklerini ve büyük özlem olduğunu söyleyen ve Almanya'dan yola çıkan Sohre Atasay; 'Otelde konaklayıp dinlendik. Normalde her sene geliyoruz. Geçen sene gelemedik. Otelden memnun kaldık güzeldi. Edirne'de tarihi noktaları dolaşıp alışveriş yapmayı düşünüyoruz' ifadelerine yer verdi.

Burak Dalkıran