Edirne'de yılın ahisi şed kuşandı

13-19 Eylül tarihleri arasında kutlanan 34'üncü ahilik haftası kapsamında Edirne'de de şed kuşanma töreni gerçekleştirildi. Törende yılın ahisi Adnan Varsavaş'ın şedi kuşatılarak, plaket takdim edildi.

TAKİP ET

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören çelenk sunumu ile başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Çok kalfa yetiştirdiğini dile getiren 2021 yılının Ahisi seçilen, 70 yaşındaki 47 yıllık tornacı ustası Adnan Varsavaş, mutlu ve gururlu olduğunu söyledi.

'Ahilik, uzun yıllar boyu Türk halkının da simgesi olmuştur'

Bu yıl 34'üncüsü düzenlenen Ahilik Haftası kapsamında Edirne'de çeşitli etkinlikler düzenlediklerini aktaran Edirne Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, 'Ahilik sanat, ticaret ve mesleğin olgun kişilik, ahlak ve doğruluğun iç içe girmiş bir alışımıdır. Ahi diye anılan kişi sanat, ticaret ve meslek sahibidir. O bununla birlikte olgun, merhametli, iyiliksever ve her işinde dürüst ve güvenilir kişidir. 13. Yüzyılın ilk yarısında Anadolu'da Selçuklu Türklerinin ekonomik yaşamında çok etkin rol oynadığını gördüğünüz ahilik, uzun yıllar boyu Türk halkının da simgesi olmuştur. Günümüzde ahiliğin devamı olarak esnaf ve sanatkârlar teşkilatları görülmektedir. Ekonominin en önemli yapı taşları olan esnaf ve sanatkârların tarih boyunca çok önemli etkileri olmuştur. Sadece iktisadi manada değil, toplumun her kesiminde etkindir. 2021 yılının Ahisi seçilen, 70 yaşındaki 47 yıllık tornacı ustası Adnan Varsavaş, yılın çırağı Hüseyin Çiftlikçi ve yılın kalfası Serkan Tülü'yü tebrik ediyorum. Halka hizmet hakka hizmet prensibi ile faaliyet gösteren esnaflarımızın haftası kutlu olsun' şeklinde konuştu

Edirne'de işçilerle birlikte olmaya devam edeceklerini aktaran Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Ahilik Haftası'nı kutladı.

Konuşmaların ardından Yılın Ahisi Varsavaş'ın şeddini Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz kuşattı.

Törende yılın çırağı Hüseyin Çiftlikçi ve yılın kalfası Serkan Tülü'ye de plaket verildi.

Törenin ardından stantlar ziyaret edildi

Ahilik Haftası kapsamında Saraçlar Caddesi'nde stantlar açıldı. Törenin ardından heyet stantları ziyaret etti.

30 yıldır duran elektrik fabrikasını restore ederek ayağa kaldırdıklarını ifade eden Gürkan, 'Nikah salonu ve kültür merkezi yaptık. Ama birileri rahat durmadı davalar, davalar davalar... Mahkeme kararlarını beğenmeyebiliriz ama saygı duymak ve uymak zorundayız. Bizde uyduk. Orasını tamamen Edirne'nin kadınlarına tahsis ettim. Orada üretim, tanıtım, satış yapacaklar. Şimdi orasıyla ilgili uğraşan olursa benimle ilgili değil Edirne'nin kadınlarıyla uğraşmış olacak. Şimdi uğraşsınlar da görelim.' Dedi.

Umut Poyraz