Edirne'de Kanser Haftası dolayısıyla stant kuruldu

Edirne'de 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından stant açıldı.

TAKİP ET

Edirne'de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında Saraçlar Caddesi'nde stant açtı.

Stantta vatandaşlara kanserle ilgili bilgilendirici broşür dağıtıldı.

Vatandaşlar, erken teşhis amacıyla tarama için KETEM'e davet edilerek kanser taraması ve erken teşhisin önemine dikkat çekildi.

Kanserin, önlenebilir, erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten KETEM sorumlu hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz, “. Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavi de güçleşmektedir. Aynı zamanda sosyal, psikolojik, ekonomik yönden de hasta, hasta yakınları ve toplumun önemli bir kısmını etkileyebilmektedir. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi, toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiş olup her yıl düzenlenen etkinlikler kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Dedi.

Türkiye'de kanserin yılardır en sık izlenen ikinci ölüm sebebi olduğunu aktaran Yavuz, “Dünyada nüfusun yaşlanması ile birlikte 2040 yılında 29.9 milyon yeni kanser vakasının ortaya çıkacağı ve 15.3 milyon kişinin ise bu hastalık nedeniyle hayatını kaybedeceği Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından öngörülmektedir. Dünya kanser istatistiklerine göre; 75 yaşa kadar her 5 kişiden 1'inde kanser gelişme riski, her 10 kişiden 1'inde ise kanser nedeniyle hayatını kaybetme riski mevcuttur. Ülkemizde ise kanser, yıllardır en sık izlenen ikinci ölüm sebebidir. Yaklaşık her 6 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşmektedir. Kanser gelişiminde, yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörler etkilidir. Çevresel faktörler arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlara maruziyet gibi risklerin engellenmesi yolu ile gelişmekte olan kanserlerin günümüzde yüzde 30- yüzde 50 oranında önlenebileceği bilinmektedir.” Şeklinde konuştu.

Yavuz, son yıllarda yapılan çalışmalar, kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğunu açıkça ortaya koyduğunu ve bu kapsamda; kanserojen maddelerin tespiti, risk faktörlerinden kaçınma, önleme, korunma, tarama ve erken tanı en önemli kanser kontrol stratejileri arasında yer aldığını açıkladı.

Kanser taramalarının ücretsiz olarak yapıldığını söyleyen Yavuz, “Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)'nde; 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kolorektal kanser taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tarama sonrası sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendirilmekte ve ileri tetkikleri yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

İl genelinde Edirne merkez ve Keşan ilçesinde olmak üzere toplam 2 adet KETEM bulunduğunu dile getiren Yavuz, “Edirne Merkez KETEM, Özgür Çocuklar Parkı'nın hemen karşısında, Toplum Sağlığı Merkezi'nin içinde yer alıyor. Oraya gelerek ve 214 90 18'den 2061 numaralı telefonu ararsanız, arkadaşlarımız yardımcı olurlar. Bütün herkesin arayıp öğrenmesini istiyoruz. Herkesi tarama yaptırmak için KETEM'e bekliyoruz” dedi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ