EDİRNE'DE GÖNÜLLÜLER TEMİZ ÇEVRE İÇİN ÇÖP TOPLADI

Dünya Temizlik Günü nedeniyle Çevre gönüllüleri Let's Do It! Programı kapsamında NATO Köprüsü'nde bir araya gelerek farkındalık etkinliği düzenledi.

TAKİP ET

Çevre gönüllüleri Let's Do It! Programı kapsamında NATO Köprüsü'nde bir araya gelerek çöp topladı.

'Kirlilik bütün dünyayı etkiliyor'

Lets's Do It!'in 2008 yılında Estonya'da ortaya çıktığını dile getiren Let's Do It! Edirne İl Koordinatörü Berfin Kandil, 'Sonrasında tüm dünyada global olarak gerçekleşen temizlik hareketi haline geldi. Amaç, yalnızca çevremizdeki çöpleri toplamak değil, çevremizi çöplerden arındırırken aynı zamanda çöp körlüğüne de dikkat etmektir. Son yıllarda ne kadar fazla konuşulsa da yeteri kadar konuşmadığımız birçok problemimiz var. Bu bütün dünyayı etkiliyor. Dolayısıyla biz burada etrafımızı temizlerken Edirne'deki birçok noktada bu hareketi gerçekleştirirken aynı zamanda atık problemimizi nasıl çözülebilir bir hale getirebiliriz bunu konuşuyoruz. Bugün buradaki amacımız da gönüllülerimizle beraber plastik problemimizle ilgili neler yapabiliriz. Bu problemi herkesin bilinçli olduğu noktaya nasıl getirebiliriz diye tartıştık. Dünyanın her yerinde eş zamanlı olarak gerçekleşen bir etkinlik bu. Türkiye'de de birçok ilde birden fazla sahada gerçekleşiyor' dedi.

'Çok üzücü bir manzara ile karşılaştık'

Dünya Temizlik Günü kapsamında Let's Do It! Programı çerçevesinde Edirne'de Nato Köprüsü kenarında bir araya geldiklerini ifade eden Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belgin Elipek, 'Burada fark ettiğimiz şey insanların doğanın güzelliğinden yararlanırken maalesef yediklerinin içtiklerinin çöplerini doğaya bırakıp burayı terk etmeleridir. Bu çok üzücü bir durum. Biz de şimdi buradaki çöpleri temizlemeye geldik. Üzücü manzara ile karşılaştık. Bu çöp olarak nitelendirdiğimiz malzemeler geri dönüşümü mümkün olan malzemelerdir. Biz bu malzemeleri geri dönüşüme tekrar kazandırırsak tekrar kullanılabilir hale getirmiş oluyoruz. Ama doğada bu şekilde bıraktığımızda bunlar çok uzun süre parçalanmadan kalabiliyorlar. Parçalandıkları zaman da suyun içinde bulunan teneke metal gibi yapılan suyun içinde bir takım fizyolojik olayların değişmesine neden olabiliyor. Bu yüzden bunların mutlaka geri dönüşüme alınması ve asla doğada bırakılmaması gerekiyor. Nasıl ki herhangi bir pikniğe gittiğinizde doğaya gittiğinizde size ait özel eşyanızı orada bırakmıyorsanız yanınızda götürdüğünüz su şişesi, cam şişe, plastikler vesaire gibi materyalleri de orada bırakamazsınız. Çünkü onlar size aittir artık. Onları alıp mutlaka doğada bırakmadan götürmeniz gerekiyor.' Şeklinde konuştu.

Çöpleri toplarken bütün dünya insanlığı için bunları yaptıklarını dile getiren Üniversite öğrencisi Kızılay Gönüllüsü Aleyna Ardalı, 'Bira şişeleri, doğum günü pastasının kutuları, mumlar, içecek bardakları her türlü atık burada var. Bu dünya hepimizin ve hep beraber yaşıyoruz. Bugün ben ve arkadaşlarım bunları toplarken bütün dünya insanlığı için bunları yapmış oluyoruz. Davet ediyorum temizlik elçisi olmaya herkesi' ifadelerini kullandı.

Kumru Öngün