Edirne'de çeltik hasadı başladı

Edirne'de çeltik hasadı sonrasında kurutma mesaisi başladı. Türkiye'nin pirinç ihtiyacının neredeyse yarısını karşılayan bölgede, mayıs ayında ekilen çeltikler 4 aylık sürecin ardından hasat edildi ve kömürle çalışan kurutma makinelerine taşındı.

TAKİP ET

Makinelerde çeltikler 10 saatlik bir işlemden geçerek beyaz pirince dönüşüyor.

Hasat edilen çeltikler önce tarladan alınarak kurutma makinelerine getiriliyor. Burada üretilen ısı ve sıcak buharla kurutulan çeltikler, istenen nem seviyesine ulaştıktan sonra fabrikalara gönderiliyor. Fabrikalarda kabuklarından ayrılan ve parlatılan çeltikler, satışa hazır hale getirilmiş pirinç olarak piyasaya sunuluyor.

Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, çeltiği doğal olarak rutubetli şekilde biçiyoruz. Bunları çeltik kurutma makinalarına atıp rutubetini aldıklarını ifade etti

Tüm üreticilere hayırlı ve bereketli olsun

Sezonun tüm üreticilere hayırlı ve bereketli olmasını dileyen Arabacı, “Çok emeğin verildiği bir süreçten geçtik. Bol bereketli bir sezon diliyorum. Çeltiği tarladan yeşil renkte biçiyoruz. Doğal olarak rutubetli şekilde biçiyoruz. Bunları çeltik kurutma makinalarına atıp rutubetini alıyoruz. Kurutarak depolarımıza kaldırıyoruz. TMO'nun alım baremleri 14 rutubete kadar. Bizler çeltiği 14 rutubet değerine kadar indiriyoruz. Kurutma makinasındaki süresi ürünü biçtiğiniz rutubet değerine bağlı. Sezonun ilk başlarında 14-15 saatleri buluyor kurutmak. Çünkü ortalama biçim rutubet değeri 24-25'tir. Tabi kurutmalar buna bağlı olarak uzun sürüyor. 14-15 saatleri bulan kurutmalar oluyor. Normal biçtiğimiz taktirde 7-8 saatte kuruyor. Sezon sonuna doğru çeltik kuruduğu için 3 saate kadar düşüyor bu süre. Bu yüzden önemli olan istenilen rutubet seviyesine düşürmek çeltiği. Ölçüm cihazlarımızla ölçerek istenilen seviyeye gelince depolarımıza kaldırıyoruz. Sezon hava şartlarına bağlı olarak en fazla 45 gün boyunca sürecek.” Şeklinde konuştu.

Fahrettin Baydar