Duru'nun ölümü gözleri bireysel silahlanmaya çevirdi

Edirne'de 15 yaşında, arkadaşının silahından çıkan mermi ile hayatını kaybeden genç kızın ardından gözler bireysel silahlanmanın kolaylığını çevrildi. Bireysel silahlanma ve kurusıkı olarak alınan silahların gerçek tabancaya çevrilmesi toplumu tehdit ediyor. İnternetten kolayca alınabilen silahların getirdiği olumsuz sonuçlar ise aileleri bölüp, hayattan koparıyor.

TAKİP ET

Türkiye genelinde giderek yaygınlaşan bireysel silahlanma tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Bireysel silahlanma konusunda 178 ülke arasında 14. sırada yer alan Türkiye'de her 100 kişide 12'sinde silah bulunuyor.

Kurusıkı tabancaların tedarik edildikten sonra illegal yollarla gerçek silaha dönüştürülmesi ise ayrı bir tehlike yaratıyor. Kontrol altına alınamayan durum nedeniyle can kaybı sayısı her geçen gün artırıyor.

Türkiye'de yaşanan silahlı cinayetlerin sadece yüzde 14'ünde ruhsatlı silah kullanıldı. Geriye kalan cinayetler ise ruhsatsız silahla işlendi.

Edirne'de önceki günlerde yaşanan talihsiz olayda 15 yaşındaki Duru Pakarda hayata gözlerini yumdu. Edirne'yi yasa boğan bu talihsiz kazanın nedeni ise arkadaşının kurusıkıdan bozma silahının ateş alması.

Konu hakkında konuşan Silah Uzmanı Türker Şenerge, Denetimleri arttırması gerektiğini dile getirdi.

Sicilinde bir sakınca olmayan herkesin silah alabileceğini söyleyen Şenerge, “Bunun için herhangi bir yaptırım yok. Bunlar gerçek silahlara yakın malzemelerden üretiliyor. Örneğin gerçek silah ve kurusıkıda elcik kısmı polimer gövdeden imal edilmiş. Namluyu değiştirip daha sonra da gerçek silah gibi mermi atabiliyorlar.” sözlerini kullandı.

Günümüzde kurusıkı silah edinme yaşı 18 iken gerçek silah edinme yaşının ise 21 olduğunu belirten Şenerge, kurusıkı silah almak için yaşını dolduran herkesin internetten bile sipariş verebileceğini söyledi.

Şenerge sözlerini şu şekilde noktaladı, “Yani satışına bir engel olabileceklerini zannetmiyorum. Çünkü herkes alabiliyor bunu. Herkes böyle bir amaçla zaten almıyor. Kuş korkutmak için, bağ bahçesini beklemek için alanlar var. Denetimleri arttırmalı. Bu işleri yapanların daha iyi denetlenmesi gerekiyor. Kurusıkı silahı gerçek silaha herkes dönüştüremez. Silah firmaları donanımına sahip olan insanlar yapabilir. Normal bir vatandaş ya da burada bir sanayide çalışan birinin böyle bir şey yapabileceğini zannetmiyorum. Çünkü bu bayağı profesyonel bir iş, bu namluyu açabilmesi. Bireysel silahlanma, kurusıkı veya normal fark etmez. Denetimler arttırmalı.”

Türkiye'de yasal olmayan yollarla kurusıkı silahın gerçek tabancaya dönüştürülmesinin cezası ise bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüz günden beşyüz güne kadar adli para cezası.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN